Orbán Viktor: Visszaszereztük az országot a magyaroknak

Hirado.hu

Orbán Viktor: Visszaszereztük az országot a magyaroknak

Átláthatóbb és biztonságosabb a magyar élet, mint 2010 előtt, az ország legnagyobb versenyelőnye a kétharmad volt – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az M1 Az Este című szerdai műsorában.

A Seuso-kincs mindig is a miénk volt, a magyar állam tulajdona, erről soha nem mondott le, még ha e fölött nemzetközi jogi viták is zajlottak – mondta a műsor elején Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a kincsekért kiadott pénz nem vételár, hanem a „visszaszerzés költsége” volt. A kincsek másik fele is visszakerülhet Magyarországra, „dolgozunk rajta” – fogalmazott a kormányfő. Szeretnénk, ha minden, ami a miénk, az nálunk is lenne – tette hozzá, megemlítve, hogy különböző kormányok 30 éve dolgoztak a visszaszerzésen, lehetőség azonban most adódott, amire megoldást talált a kormányzat, amely nagyjából egy hónappal ezelőtt hozott egy kormányhatározatot a Seuso-kincsek összegének fedezetéről – magyarázta a részleteket.

Orbán Viktor szerint négy évvel ezelőtt az emberek arra vágytak, hogy a saját hazájukban otthon érezhessék magukat, vagyis hogy „a dolgok úgy menjenek, ahogy azt a magyarok szeretnék”. A politikában az óhaj elszáll, abból nem lesz semmi – folytatta, kell viszont erő, szervezettség, összetartás, egység, ami 2010-ben létrejött. A kétharmad egy „tálentum” volt, amelyet az emberek adtak a kormánynak – mondta. Éppen ezért nem fogadott el semmilyen ellenállást – ha valami a magyar emberek érdekét szolgálta, akkor a kormány megkereste az eszközöket a megvalósításért. „Úgy éreztem, hogy a végén egy kétharmaddal kell elszámolni, (…) igyekeztem ennek megfelelni” – mutatott rá.

A miniszterelnök úgy vélte, a kormány 2010-ben megvetette a jövő alapjait az alaptörvénnyel, amely kijelölte azokat a kereteket, amelyek jegyében a magyar életet el kellett rendezni. Azt követően egy „fenyegető gazdasági összeomlástól” kellett megmenteni az országot, majd pedig át kellett alakítani és újjá kellett szervezni mindent, ami rosszul működött. „A rendszerváltás óta eltelt 20 évnyi történelemmel a hátunk mögött vághattunk ennek neki, és visszaszereztük az országot a magyaroknak” – mondta.

A kormányfő álláspontja szerint 2008-ban a korábbi nyugati gazdasági rendszer „megroggyant”, így világossá vált, hogy új világgazdasági korszak kezdődik, ezért a „saját karaktere által kijelölt” új utakat kellett keresnie egész Európának és minden államnak, így Magyarországnak is. Ebből lett aztán az arányos adórendszer, az államadósság kezelésének új módja, az IMF-együttműködés megköszönése, a bankadó, a szembefordulás a monopolhelyzetükkel visszaélő nemzetközi cégekkel, a rezsicsökkentés és a munkahelyvédelmi akcióterv – sorolta. „Éreztük, hogy a régi receptekkel már nem lehet főzni (…) és mi gyorsabbak voltunk, mint mások”, ami a kétharmadnak volt köszönhető – ez volt Magyarország legnagyobb versenyelőnye az elmúlt négy évben – állapította meg. A miniszterelnök elmondta azt is, hogy átláthatóbb és biztonságosabb lett a magyar élet, mint 2010 előtt volt. Ma munkából meg lehet élni, a jövőben pedig boldogulni és gyarapodni is lehet majd – jelentette ki.

Orbán Viktor rámutatott ugyanakkor arra, hogy az eddigi két rezsicsökkentés után az idei szakaszát először végig kell csinálni, utána lehet megindítani a következő lépést. „Látok lehetőséget egy nonprofit közszolgáltatási rendszer kiépítésén keresztül további háztartási rezsicsökkentésre” – tette hozzá. Igazán nagy lépésnek nevezte, hogy a gazdaság és az ipar számára is olcsóbb energiát biztosítson a kormány, így az a cél, hogy a következő négy év végére Magyarországon legyen a legolcsóbb Európában az ipar által használt áram.

A kormányfő beszélt az oktatás helyzetéről is, úgy vélte, nincs ok az elégedettségre. Helyes, hogy állami felügyelet alá került az oktatás és garantálja az oktatás minőségét, ahogy az is, hogy van nemzeti alaptanterv és pedagógus-életpályamodell, ám ez csak a keret – magyarázta. Ha a mindennapi gyakorlatot nézzük, akkor nem lehetünk elégedettek – tette hozzá. A nemzetközi összevetésben az oktatási rendszer teljesítménye egyértelműen gyengül, a folyamatot meg kell fordítani. „Ha nem leszünk Európa egyik legokosabb népe, akkor nem leszünk versenyképesek” – mondta.

Az egészségügyben kicsit „tisztább a kép” – folytatta, de a rendszer Achilles-sarka, hogy a háziorvosok nincsenek kellően megbecsülve, így nem lehet a betegekhez legközelebbi helyszínen a lehető legjobb szolgáltatást nyújtani – ebben Magyarország még el van maradva – állapította meg. Helyes lépésnek nevezte ugyanakkor a kórházak állami kézbe vételét.

Orbán Viktor szerint a mezőgazdaság terén egy majd’ 300 éves vitát döntött el a kormány, vagyis hogy kinek a kezén legyen a föld Magyarországon: e szerint legfeljebb 20 százalék lehet a nagybirtok aránya, a többi föld a kis- és középgazdálkodók kezében kell, hogy legyen – ezért jött létre a földtörvény. „Meg kell majd vívnunk ezért” – mondta, hozzátéve, hogy 2014 második felében a „rezsicsata” után a „földcsata” lesz a második legerősebb “csata” Brüsszellel szemben.

A kormányfő megállapította: nincs az ország saját kezében a sorsa akkor, ha a pénzügyi rendszer legalább 50 százaléka nincs magyar kézben. Úgy vélte, hogy a magyar bankrendszerben “leosztottak a helyek”, ezért több versenyre van szükség. Elmondta, hogy jelenleg az OTP-vel együtt 30-40 százalék a magyar tulajdonosi arány, így ennek növelése „nem akkora eget rengető kihívás, mint első hallásra tűnik”.

Méltatta a magyar exportot, amely rekordot ért el tavaly, így – amint fogalmazott – „nem dönthetik fel az országot, áll a lábán”, mert rendben van a folyó fizetési mérleg. Megismételte korábbi kijelentését, hogy a jelenlegi 2000-2200 közepes méretű exportképes gazdálkodó szervezetet 10-12 ezerre kell emelni.

Meggyőződése szerint az a jó gazdasági rendszer, amelyik arra ösztönzi az embereket, hogy dolgozzanak, keressenek, és minél több pénzt hagy a zsebekben. Ehhez minél alacsonyabb személyi jövedelemadó kell, ugyanakkor egyensúlyt kell tartani, a költségvetés más szektorait nem lehet „zárójelbe tenni” kizárólag ezért – jelentette ki.

A miniszterelnöki vita lehetőségét firtató kérdésre úgy reagált: az elmúlt négy évben minden vitát lefolytatott a kormány az ország nyilvánossága előtt. „Az emberek láthatták, hogy milyen, amikor a szocialisták és milyen, amikor a Fidesz kormányzott – így minden rendelkezésükre áll”. Úgy véltre, az ellenzék nem vitázni, hanem támadni és ócsárolni akar, ezért a miniszterelnöknek inkább arra kell összpontosítania, hogy minél több embert győzzön meg a választási részvételről.

Orbán Viktor a műsor végén beszélt a devizahitelek ügyéről is. Úgy vélte, olyan helyzetbe kell hozni a családokat, hogy fel tudjanak halmozni forrásokat, ezért le kell venni a terheket a vállukról, például a devizahitelezés megoldásával. „A bírósági megoldásban nem hiszek, de május végén a bírósági ítéletek kijelölik majd a kormány mozgásterét, amit ki is fog használni, és ki fogja hozni a reménytelen helyzetből a családokat, ahogy 370 ezer emberrel már megtette” – zárta a beszélgetést a kormányfő.

Forrás: Hirado.hu

Itt lehet hozzászólni !