250 ezer ingyen nézhető magyar film

Techline

Remek ajándékot kínál az ünnepekre a Nemzeti Adovizuális Archívum (NAVA): az év végéig ingyen böngészhetünk az elmúlt 77 év hazai mozgókép-terméséből.

A NAVA mint audiovizuális kötelespéldány-gyűjtő archívum célja, hogy a nyilvánosság számára visszakereshetővé és hozzáférhetővé tegye az elektronikus médiában keletkezett kulturális értékeket.
A szerzői jogi törvény lehetővé teszi, hogy a NAVA zárt hálózaton tegye közzé a digitális gyűjteményét. Az itt őrzött műsorokhoz ezért nyilvános szolgáltatásokat nyújtó könyvtárakból, iskolai oktatás célját szolgáló intézményekből, muzeális intézményekből, levéltárakból, valamint kép- és hangarchívumokból, úgynevezett NAVA-pontokból lehet hozzáférni.

Az év végéig azonban egy meglepetést találnak a 77filmajandek.nava.hu oldalra látogatók. 77 év magyar filmtermésének 77 különlegességét lehet azonnal megnézni. A lejátszáshoz RealPlayer szükséges. A jogszabályok azonban előírják, hogy az archívum látogatói számára a fájlok csak megtekinthetők, de nem letölthetők. Biztonsági okokból ezért egy speciális parancs indítja el a lejátszást. A parancs egy .php kiterjesztésű fájl futtatása, amit a NAVA archívumának használatához a Real lejátszóval kell társítani.

A válogatásban 1931 és 2008 között készült játékfilm, természetfilm, vizsgafilm, filmhíradó, világhíradó és kisfilm található. Többek között olyanok, mint az Állami Áruház, a Körhinta vagy a Sodrásban című film, a 30-as évek karácsonyi receptajánlatai a korabeli filmhíradóból, vagy olyan televíziós kordokumentumok, mint a KISZ és Fidesz 1988-as találkozójáról szóló tudósítás.

Akinek kevés lenne ez a 77 alkotás, egy ingyenes regisztráció után 250 ezer (!) mű közül választhat, s itt a filmek mellett a Duna Televízió és a TV2 műsorai is megtalálhatóak. A filmeket 128 és 512 Kb/s változatban, akár teljes képernyőn is nézhetjük.

Hangsúlyozzuk, hogy mindez ilyen formában csak 2008. december 31-ig elérhető. Ezután is el lehet majd érni az archívumot interneten keresztül, részben továbbra is ingyenesen, részben pedig fizetés ellenében.

Forrás: Techline.hu

13 hozzászólás “250 ezer ingyen nézhető magyar film” bejegyzésre

  1. Prendick szerint:

    Ez biztos nagyon jó, bár tegnap óta próbálkozom és még képig képtelen voltam eljutni. Ha valakinek sikerült, az szóljon, mert én kezdem úgy érezni, hogy enyhe kamu ilyen szerény sávszélesség mellett szolgáltatást indítani.
    Ráadásul, ahogy nézem, erősen közpénzből megy, mert az Informatikai Államtitkárság jön be impresszumnak. Olyan kormanyszovivo.hu feelingem van. Ne legyen igazam, de érdekelne, mennyit fizettek érte és kinek, mert kissé gyanakszom, hogy újfent parasztvakítás esete forog fenn.

  2. Prendick szerint:

    Na, lett egy képem. Filmet nézni még nem lehet, de ez is valami. 🙂

  3. admin szerint:

    Most már a képre kattintva is a NAVA oldala nyílik meg.

  4. Prendick szerint:

    Megy ez. Be kell ismernem, hogy végre kellemesen csalódtam egy kormányzati hátterű oldalban. Meg tudtam nézni egy filmet, csak kicsit meg kellett dolgoznom érte.

  5. miska72 szerint:

    Nekem egyből elindult! Semmi probléma nem volt vele nem akadt meg. A pál utcaui fiúkat néztem.

  6. nekünk ment el az eszünk szerint:

    Bezzeg a Töhötöm c filmet keresem már egy jó ideje… sajnos nincs közte… 🙁

  7. én szerint:

    Nekem is azonnal sikerült és nézni is tudom. Ott nem jutok tovább, hogy a nagylistából kiválasztom, amit nézni szeretnék, de azt nem adja. Próbálkozom.

  8. miska72 szerint:

    Lexon ezt írtad nekem?
    miska72: neked nem kitüntetés kellene, hanem gyógykezelés. Nem kicsit, NAGYON!!!

    De komolyan.

    Lexon!

    Ajánlom figyelmedbe 250 ezer ingyen nézhető magyar film közül, A Ludas Matyit!
    Remek ajándékot kínál az ünnepekre a Nemzeti Adovizuális Archívum (NAVA): az év végéig ingyen böngészhetünk az elmúlt 77 év hazai mozgókép-terméséből.

    Na ez vagyok én! Móresre tanítom a hivatalnokokat!
    Tudod?
    Nem kicsit!
    NAGYON!

  9. Szilveszter szerint:

    Nekem csont nélkül működik( na ja, vér szoci vagyok, má’ csak megy a kormányzati oldal! 😉 ), és nagyon örülök is ennek a lehetőségnek!
    Jó szórakozást Mindenkinek!

  10. Bubus szerint:

    Az lenne a természetes, hogy a pénzünket működő, értelmes dolgokra költik. A baj az, hogy nem ez a jellemző.

  11. REICH ALEX szerint:

    gyerekik segitsetek meznem de nem megy,pesti huzas ,szivatyatok a bandat,,,lehet velem van a baj,00972547547872

  12. TOLNAISANDOR szerint:

    Meg filmet nem latam

  13. domino2010 szerint:

    Sajnos nem találom a régi kedvencemet sehol, pontosan nem tudom mi az igazi címe.
    Gábordiák, vagy a Gülbaba a rózsák atyja. Nos bármi is, nagyon szép régi film,1950-es évekből, ha jóltudom. Ha tudnak segitsenek hol keressem.

Itt lehet hozzászólni !