Tovább működhet a gárda mozgalom

FigyelőNet

A Magyar Gárda Egyesület megszűnése után is megmaradhat a gárda mozgalom: ha az ítélet jogerőre emelkedik, akkor az egyesület megszűnik, a mozgalom azonban az egyesülési jog alapján tovább működhet – mondta Kolláth György alkotmányjogász.

A mozgalom mindaddig működhet, ameddig bűncselekményt vagy szabálysértést nem követ el – hangsúlyozta Kolláth György. Az alkotmányjogász szerint markáns, jogfejlesztő ítélet született kedden a Magyar Gárda perében. „Ez egy bátor ítélet. Azt mondta, hogy ha egyszer egy szervezet működése félelmet kelt a társadalom egy csoportjában, romákban, zsidókban, akkor a szervezetnek a tevékenysége alkotmányellenes” – húzta alá.

A korábbiaktól eltérően a keddi ítélet szerint tehát már önmagában a félelemkeltésre is válaszolnia kell a jognak. Ez túllép az Alkotmánybíróság korábbi felfogásán – mondta Kolláth György. Az ítélet után a rendvédelmi szerveknek nem, de a bíróságoknak a munkája egyszerűbbé válhat, hiszen egyértelműbbé válhat a helyzet. Az alkotmányos jogok értelmezése tekintetében is mérföldkő lehet a keddi döntés – tette hozzá.

A Fővárosi Bíróság kedden hozott elsőfokú, nem jogerős ítéletével oszlatta fel a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet. Szóbeli indoklásában a bíró kiemelte: a Magyar Gárda azzal, hogy létrehozott egy mozgalmat, olyan tevékenységnek adott keretet, amely Tatárszentgyörgyön jogszabályba ütköző rendezvénybe torkollott. Az ott elhangzott beszédek többek között a “cigánybűnözést” állították a középpontba és ezzel sértették a cigány kisebbség méltóságát – tette hozzá.

A Magyar Gárda Mozgalom szerint a szerveződést létrehozó egyesület nem követett el jogszabályba ütköző cselekedetet, ezért a feloszlatást kimondó bírósági ítélet nem megalapozott.

Forrás: FigyelőNet

8 hozzászólás “Tovább működhet a gárda mozgalom” bejegyzésre

  1. Prendick szerint:

    Milyen okos indoklás. Ha legközelebb erre vendégszerepel Madam Tussaud Panoptikuma, úgy feljelentem őket, mint a sicc, mert félelmet keltenek.
    Meg hát alig várom, hogy bezárathassam valamelyik tévéadót az első horrorfilmért. 🙂

    A “cigány méltóság” tetszett a legjobban. Valamiért a lekváros csirke jutott az eszembe róla. Talán mert mindkettővel ugyanannyiszor találkoztam. Csak azt nem értem, hogy miért nem beszéltek az ürgebőrbe varrt dobozokról, amit a Gárda rejteget, pedig alig vártam. De sebaj, megnyugtat, hogy Virág elvtárs, sőt, maga Bástya elvtárs is elégedett mosollyal nézhet le onnan fentről, nem veszett el a tanításuk.

  2. Bubus szerint:

    Lehet, hogy csak szimpatizánsa vagy a gárdának, de a hozzászólásaid alapján te sem a gárda “kulturális” oldalát támogatod, hanem a cigányokkal szembeni fellépését. Ilyen alapon pedig, ha a gárda valóban ezt, és nem a bíróságon is bejegyzett működést preferálta, bizony nem megkérdőjelezhetetlen a bírósági döntés és indoklása…

    És most a véleményemet a gárdáról nem is mondtam el, azt már ismered.

  3. én szerint:

    Addig, amíg nem bűnöznek csak a bűnözést próbálják fékezni, addig miért ne lehetnének? Nem árt, ha valakiktől tartanak a bűnözők, akárhova tartoznak is. A cigányok azért kerülnek mindig előtérben, mert közülük kerül ki a legtöbb és egyáltalán az életvitelük nem megfelelő.
    Persze azért oda kell figyelni a többi bűnelkövetőre is és egy mércével mérni.

  4. Prendick szerint:

    Bubus, két lényeges dologról van szó. Az én szimpátiám az egyik. Valóban nem érdekel a kulturális vonal. Sőt, beismerem, hogy nekem egyáltalán nem tetszik az a nappal, népitáncosnak öltözve bohóckodó gárda. Sőt, időszerűnek éreznék egy éjjeli gárdát, kissé más jelmezben. De a Magyar Gárda nem az utóbbi.

    Itt jön a másik probléma. Politikai parancsra be lehet tiltatni a “független magyar” bírósággal egy olyan társulást, amire az elég ostobaságnak tűnő “félelemkeltésen” kívül semmi törvénytelent nem tudtak rásütni. Ráadásul a félelemkeltés még annyira sem jogi kategória, mint a cigánybűnözés. Most akkor mi van itt?

    Eddig sem a cigányság tartott a gárdától, hanem a Kolompár Orbán, a Száva, meg a tolvaj, rabló cigány réteg. Mert megsejtették, hogy ez a népitáncos bohóckodás lehet egy korai előszele, jelzése annak a feljebb vázolt másiknak. Viszont úgy tudom, hogy egy jogállamban nem lehetne engem lecsukni azért, ha valakik azt sejtenék, hogy egyszer én leszek Hitler II., ha a jelenben nem adok rá okot.

    A jogban ismeretlen fogalom a profilaxia. Csak ronda rendszerekben létezik a prejudictio, a saccoláson alapuló megelőző ítélet.

    De sebaj, én még akár elégedett is lehetek, mert az ehhez hasonló kormányzati baklövések nagyon könnyen előidézhetik azt a másik gárdát, amit kedvelnék. 🙂

    Tehát ne keverd össze az én véleményemet a gárda valóságával. Az enyém olyan, amilyen. Azt ismered. De szerintem a gárdától nem igen olvastál még semmit, csak amit a kormánypárti sajtó hazudozik. Tudod, Szilveszter haverjai. Nem világos, hogy pont nekik kell hinned, pont ebben az egy kérdésben.

  5. Prendick szerint:

    Én! Nálad a pont.

    /Hülye egy megszólításod van. Mindig az a vicc jut eszembe róla, amikor a szőke nőhöz becsöngetnek és kiszól:
    -Ki az?
    -Én
    -Én?!! 🙂 /

  6. Erik szerint:

    MEGVANNAK A TETTESEK, DE A MÉDIA NEM BESZÉL RÓLA!!! Kiskunlacháza polgármesterének beszéde!!

    Érdemes megnézni! Küldjétek tovább, ha úgy gondoljátok ELÉG VOLT!!

    Egyébként, csak azok kedvéért, akik nem tudják mi történt: Mint ismeretes, múlt vasárnap hajnalban cigányok mészárolták le bestiális kegyetlenséggel a tizennégy éves Horák Nórát, aki a helyi művelődési házból tartott hazafelé. A kislányt megerőszakolták, majd megfojtották. Csaknem teljesen csupasz, megbecstelenített holttestére vasárnap édesapja talált rá a kultúrház melletti bozótosban. A kislány aznap este a művelődési házban töltötte az estét több iskola- és osztálytársa társaságában, egy diákrendezvényen (iskolabuli,tinidiszkó). Nóri a bulin összeveszett barátjával, így elindult haza. Egyedül ment, mert nem akart társaságot. Nóri a műv.háztól 300m-re lakott, így elvileg nem kellett kísérgetni. Nórit már a buli előtt is többször megfenyegette egy cigány banda, hogy adja oda magát nekik, mert máskülönben el fogják kapni… Ahogy a kislány a műv.házból kiment, a banda észrevette, lesben figyelte és amikor a fás területre ért, elkapták, megerőszakolták 5-en a 6-ból, majd megfojtották és ott hagyták. A bugyiját és mobilját eltették emlékbe. A 6. cigány nem bántotta Nórit, megijedt társai tettétől, így azon gondolkodott, hogy feljelentést tesz, de ez már nem sikerült neki, társai felakasztották. A srácot pénteken temették el. Ez a cigány banda 3 helyi romából és 3 soroksári fajtársukból állt.

    http://www.youtube.com/watch?v=XuWdv-lfz1o&feature=related

    Tegyétek ki minél többen, hogy mindenkihez eljusson az igazság

  7. én szerint:

    Kedves Prendick!

    Tényleg, a megszólításban hülyén hangzik, de hozzászólásnál nem annyira, hiszen én mondom.

    Jó a szőkenős vicc!

    Üdv

  8. hollósi szerint:

    Csak így tovább! Keménység, következetesség! Aki milliárdokat síbol, azt futni hagyni, aki meg sem szólal, de félelmet kelt, azt elő kell ám venni!

Itt lehet hozzászólni !