Százezreket spóroltak a társasházak a rezsicsökkentéssel

Hirado.hu

Százezreket spóroltak a társasházak

Van olyan lakóközösség, ahol több százezer forintot spóroltak tavaly a rezsicsökkentésnek köszönhetően. Hétvégéig minden társasházban élőt tájékoztatni kellett arról, hogy mennyivel csökkent a ház rezsiköltsége az elmúlt hónapokban. Azt, hogy megfelelően értesítették-e a lakókat, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrzi. Ha nem, akkor a büntetés akár félmillió forint is lehet.

Akár több százezer forintot is spórolhatott egy társasház a rezsicsökkentésnek köszönhetően. A víz, a gáz, a villany és a szemétdíj árának mérsékléséből származó megtakarítást a lakók legtöbbször a ház felújítására fordítják.

Farkas Tamás, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetségének elnöke szerint a nagyobb, gázzal fűtött és liftes társasházak spórolhatnak sokat a rezsicsökkentésnek köszönhetően.

A lakók tájékoztatása a lakásszövetkezeti intézőbizottságok, igazgatóságok vagy a társasházkezelők feladata. Nekik havonta minden hónap 15-éig értesíteniük kell a tulajdonosokat arról, hogy az adott hónapban pontosan mennyit fizetett, illetve mennyit spórolt a közösség. Minden év február 15-ig pedig az előző évi megtakarítást is közzé kell tenni.

Azt, hogy megfelelően értesítették-e a lakókat a társasházi rezsicsökkentésről, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrzi. A lakossági bejelentéseket a kormányhivatalokban működő fogyasztóvédelmi igazgatóságok fogadják. Ha a panaszt jogosnak találják, akkor megteszik a szükséges intézkedéseket.

– Többek között a kötelezés, figyelmeztetés is szankcionálási lehetőség, természetesen emellett bírság kiszabására is lehetőség van, ilyen esetben ennek minimális összege 15 ezer forint és maximum 500 ezer forintig terjedhet – tájékoztatott Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője.

Fülöp Zsuzsanna hozzátette: a hatóság célja nem elsősorban a büntetés, hanem az, hogy a lakókhoz eljussanak a rezsicsökkentéssel kapcsolatos információk.

Forrás: Hirado.hu

5 hozzászólás “Százezreket spóroltak a társasházak a rezsicsökkentéssel” bejegyzésre

  1. "?!" szerint:

    Figyeljetek, narancsmérgezésben szenvedő balfácánok!

    Adok egy kis miníciót nektek ahhoz, hogy kellőképpen büszkék lehessetek a rezsirikkancs csepeli despota rezscsökkentő tevékenységére.

    Arról van szó, hogy a csepeli despota és pribékjei potencionálisan 100 %-os gázárcsökkentési lehetőséget teremtettek a Bp. XXI. kerület Cirmos sétány 6-18. számú 140 lakásos társasházban élő 140 család részére!

    Ezt a jelenleg még nem működő 100 %-os gázárcsökkentési lehetőséget úgy teremtette meg a 253/2011.(III.31.)Kt. számú határozatban első számú felelősként megnevezett rezsirikkancs csepeli despota (Németh Szilárd polgármester) és csapata, hogy teljes önkományzati hatáskörben (2 év határidó túllépéssel), úgy végeztették el a fent nevezett társasház homlokzatainak az energia megtakarításra irányuló felújítási munkáit, hogy építésügyi-igazságügyi szakértői szakvélemény szerint, a munkák 2013. őszén történt elvégzáse óta, a ház homlokzatain található 476 db gázkonvektor potenciálisan életveszélyes állapotot fenntartva üzemel!
    (Ez azonban a dilettáns rezsirikkancs csepeli despotát nem zavarja, mert ezt a helyzetet szellemileg fel sem tudja fogni.)

    A jelenleg még nem működő 100 %-os gázár-csökkentési lehetőség akkor fog működésbe lépni a Cirmos sétány 6-18. számú társasháznál, ha a Gázművek, vagy a Katasztrófavédelmi Hatóság illetékesei tudomást szereznek a potenciálisan életveszélyes állapotot fenntartva üzemelő 476 db gázkonvektor állapotáról!

    Akkor ugyanis kötelességük azonnal megszüntetni a házban a gázszolgáltatást, és a rezsirikkancs csepeli despotának köszönhetően, házban lakó 140 család 100 %-os gázárcsökkentésnek örvendezhet mindaddig, ameddig a veszélyhelyzet megszűntetése után újra indítják a szolgáltatást!

    A gázkonvektorok potenciális életveszélyes állapotát az okozza, hogy a konvektorokat tartó faliszerelvények külső idomainak a hőszigetelés után kialakuló új homlokzati síkra történő kihúzása érdekében, a faliszerelvények külső- és belső-idomait összekötő csavarokat eltávolították, de ezt követően nem végezték el a Gázművek és a konvektorgyártó cég által kötelezően előírt (a szerződés szerint bruttó 8 millió Ft értékű) lakásokon belüli utólagos szerelési munkákat, amelyek eredményeként a gázkonvektorokat biztonságosan lehetne üzemeltetni!

    Ennek következtében a gázkonvektorok belső faliszerelvényei (a légbeszívó és az égéstermékkivezető csővel együtt) a lakások belseje felé a falból kihúzhatók, és a faliszerelvények belső idomai mellett halált okozó égéstermék visszaáramlás keletkezhet!

    Külön érdekessége az ügynek, hogy a Gázművek és a konvektorgyártó cég által kötelezően előírt, de el nem végzett lakáson belüli szerelési munkák ellenértékeként a költdségvetésbe beszámított bruttó 8 millió Ft-ot szívfájdalom nélkül kifizették a kivitelezőnek, és 2013. november 29-én a rezsirikkancs csepeli despota egy titkosan megszervezett átadási ünnepség keretében (az alábbi linkre kattintva látható módon) a csepelinfosok által is közölt nagy hazugságokkal fűszerezve, az „átvágást” is elvégezte!

    http://csepel.info/?p=30644#more-30644

    Így a Cirmos sétány 6-18. számú társasház homlokzati munkáinak kizárólagos önkormányzati hatáskörbe vonásáról rendelkező 253/2011.(III.31.)Kt. számú határozatban első számú felelősként megnevezett rezsirikkancs csepeli despotát (Németh Szilárd polgármestert) nem csak a 140 család gondatlan veszélyeztetéséért terheli felelősség, hanem az el nem végzett szerelési munkákért történt bruttó 8 millió Ft indokolatlan kifizetésével elkövetett hűtlen kezelésért is felelősség terheli!

    Összegzésként megállapítható, hogy a 253/2011.(III.31.)Kt. számú határozatban első számú felelősként megnevezett a dilettáns rezsirikkancs csepeli despota (Németh Szilárd polgármester) alkalmatlan minden komolyabb felelősséget igénylő közfeladat ellátására, és óvatos ember még a kutyája sétáltatását sem bízná rá erre a rezsirikkancsként gátlástalanul hazudozó dilettáns alakra!

    Tehát, a fentiek miatt büszkék lehettek a bandavezéretekre, narancsmérgezésben szenvedő balfácánok!

    Utóirat:
    Remélem, hogy a Gázművek és a Katasztrófavédelmi Hatóság emberei nem olvasgatják a csepelinfon megjelent írásokat, mert ha olvassák, akkor a rezsirikkancs csepeli despotának köszönhetően nem sokáig lesz fűtés a Cirmos sétány 6-18. számú társasház 140 lakásában!

  2. fghfjhgkjhk szerint:

    Az összes társasház együtt? 😛 🙂

  3. kovács mária szerint:

    21KER ÁRPÁD UTCA 8/C .BEN MIÉRT NEM KAPUNK HAVI ELSZÁMOLÁST A REZSICSÖKKENTÉSRŐL? FENTEBB ÍRTÁK HOGY KELL ÉRTESÍTENI HAVONTA A LAKÓKAT ÍRÁSBAN ITT SAJNOS SOK MINDEN ELVAN HALGATVA …

  4. fghfjhgkjhk szerint:

    kovács mária! Mert a törvénymódosítás ezt nem írja elő, – szerencsére – hogy albetétenként kelljen – nem környezetbarát módon – bedobálni a hülyeséget. De inkább keresse meg a Közös képviselőjét, vagy azt, aki letépte! 🙂

  5. Tarjányi László szerint:

    Felhívás!

    Tisztelt Ábel Attila!

    Amennyiben Ön olvassa ezt a posztot, szíveskedjék a szerkesztői mivoltát feladva, szolgálatba helyezni önmagában az alpolgármestert! Az első komment ugyanis életveszélyes állapotra hívja fel a közfigyelmet, amely ha egyetlen család vagy egyén életét veszélyeztetné, akkor is közbeavatkozást igényelne! Itt 140 lakásról van szó, kérem szíveskedjék az életveszély elhárítása ügyében szükséges eljárást kezdeményezni!

    Tisztelt Admin és azon kedves kommentelőtársak, akik tagjai a képviselőtestületnek! Önöknek is kötelessége továbbítani az illetékes hatóságok felé, amennyiben köz- illetve életveszély jut a tudomásukra!

    Dixi et salvavi animam meam.

Itt lehet hozzászólni !