Közös nyilatkozatot fogadtak el a V4-csúcson az ukrajnai helyzetről

Hirado.hu

Közös nyilatkozatot fogadtak el a V4-csúcson

Közös nyilatkozatot fogadtak el Budapesten a visegrádi országok miniszterelnökei az ukrajnai helyzettel foglalkozó rendkívüli találkozójukon, ami tartalmazza a négy ország javaslatait – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán késő este Budapesten, a visegrádi országok kormányfőinek közös sajtótájékoztatóján.

A kormányfő elmondta: azért kérték Csehország és Szlovákia miniszterelnökét, hogy csatlakozzon a lengyel-magyar kormányfői csúcs befejeztével hozzájuk, hogy megbeszélhessék, milyen közös lépéseket tudnak tenni az egyre komolyabbá váló ukrán helyzet megoldásának segítéséhez.  Orbán Viktor elmondta: a felek megállapodtak a belügyminiszterek sürgős találkozójában is.

“Mi szomszédos országok vagyunk, szomszédos régiót képviselünk, ezért nekünk föl kell készülni a nehéz helyzetekre is, ezért indokolt, hogy a belügyminiszterek találkozzanak egymással és egyeztessék a lépéseiket” – fogalmazott.

Elmondta azt is, hogy az ukrajnai helyzet miatt operatív törzs létrehozására kérte Pintér Sándor belügyminisztert, és szerdán arra utasította, “készítse fel az országot arra a helyzetre, hogyha Ukrajnában a dolgok nem a kedvező kibontakozás irányába mutatnak”.

Hangsúlyozta: “az Ukrajnával kapcsolatos európai viták többé nem arról szólnak, hogy merre is orientálódik Ukrajna, ki van börtönben és ki nincs, kiengednek-e onnan egy volt miniszterelnököt (…) ezek továbbra is fontos kérdések, de a dolgok most komolyabbra fordultak, mindaz, ami Ukrajnában történik, az a mi határaink mentén történik”. Hozzátette: ezért volt szükség a szerda esti egyeztetésre.

 

Donald Tusk lengyel miniszterelnök kulcskérdésnek nevezte, hogy Európa ne fordítson hátat Ukrajnának azért, mert ott most nagyon nehéz helyzet alakult ki.

Európának “bölcs elszántsággal” segítenie kell Ukrajnának – az ukrán kormánynak és az ellenzéknek egyaránt – megoldást találni – jelentette ki Tusk.

A visegrádi országcsoport tagjai Brüsszelben az európai partnerekkel tárgyalva szorgalmazni fogják, hogy az EU fogalmazzon meg ajánlásokat, hogy Ukrajna “biztonságosan ki tudjon lábalni” a jelenlegi helyzetből – mondta.

Kiemelte: a legfontosabb jelenleg az, hogy sikerüljön megelőzni “drámai helyzet” kialakulását Ukrajnában. Rámutatott arra is, hogy a V4-ek országai közül három szomszédos Ukrajnával, ezért kiemelten érdekeltek a helyzet rendeződésében.

Robert Fico szlovák miniszterelnök méltatta, hogy a négy visegrádi ország közös kommunikációban állapodott meg Ukrajnával kapcsolatban. A pozsonyi kormány vezetője kiemelte: fontos elítélni az erőszakot, és hogy Ukrajna “békés, demokratikus úton haladjon”.

Egyúttal úgy vélekedett, Ukrajnának meg kell oldania belső ügyeit. Ennek érdekében belső párbeszédnek kell folynia a kormány és “a legitim, megválasztott ellenzék” között, de a radikálisokat ki kell zárni ebből a folyamatból.

Bohuslav Sobotka cseh kormányfő, aki épp szerdán tette le hivatali esküjét és pár órával ezt követően vett részt a V4-ek találkozóján, azt mondta: az új cseh kormánynak érdekében áll az együttműködés a V4-es csoporton belül.

Úgy fogalmazott: meggyőződése, hogy a V4-ek ukrán krízishez való hozzáállásának rendkívüli mértékben hatással kell lennie az Európai Unió Ukrajnával szembeni viszonyára. Üdvözölte, hogy nagyon gyorsan, egyszerűen, világos álláspontot alakítottak ki a kormányfők.

Úgy vélte: a tárgyalás lehetővé tette az információcserét, a Cseh Köztársaság pedig kész részt venni a megegyezett koordinációban, annak érdekében, hogy felkészüljenek minden lehetőségre az ukrán helyzetet illetően. Támogatjuk a megnyugvást, az ukrán krízis békés megoldását – fogalmazott Sobotka, hozzátéve, hogy a V4-ek is ezt az álláspontot képviselik.

Ukrajnában tavaly novemberben kezdődtek a tüntetések, amikor a kijevi kormány váratlanul megszakította az Európai Unióval előkészített társulási megállapodásról szóló tárgyalásokat. A kijevi parlamentben január 12-én elfogadott, a tüntetéseket korlátozó törvény is hozzájárult ahhoz, hogy a tüntetések az elmúlt napokban radikalizálódtak. A parlament kedden visszavonta a törvényt, Mikola Azarov kormányfő pedig felajánlotta lemondását, amit Viktor Janukovics elnök el is fogadott. Az ellenzék nem tartja elegendőnek Mikola Azarov ukrán miniszterelnök lemondását, Viktor Janukovics és a teljes vezetés távozását követeli.

Forrás: Hirado.hu

8 hozzászólás “Közös nyilatkozatot fogadtak el a V4-csúcson az ukrajnai helyzetről” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    Jó lenne a V4-et kiegészíteni Horvátországgal, Szlovéniával.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop

  2. bonifác szerint:

    Ez is a balfék EU bürokratáknak köszönhető. Ígérnek fűt-fát, azután eloldalognak a teljesítés elől. Nagy kérdés továbbá, ki tüzeli- pénzeli a “rettenthetetlen” tüntetőket.
    Sajnos túl közel a magyar határtól…Az EU sajnálkozik. Ukrajnában emberek halnak meg,
    mi pedig készülhetünk a határ védelmére.

  3. Szabadságharcosok útja mindig rögös szerint:

    Segíteni kell, mert EURÓPAIAK vagyunk, nem utolsó sorban szomszéd-ország,és Kárpátalja! Fontosnak kellene lenni minden európai országnak egymás sorsa-alakulása, mert az én sikerem függ a másiktól, össze kéne szépen hangolni.
    Szerintem még Romániát is bevehetnék ebbe a tárgyalásba, ők is szomszédai(n)k. Kiérnek a tengerig. Ha hajón kell valamit szállítani onnan megoldható lenne.

  4. fghfjhgkjhk szerint:

    nagyapó! Úgy már V6! Az már létezik, mint a V8, V10 és a V12 is, de nagyobb motoroknál akad már V16-is! 😛 🙂 😀

  5. grün szerint:

    “Az uniós források jelentőségét hangsúlyozva elmondta: 2007-2013 között az országnak 2000 milliárd forintot kellett befizetnie az unió közös kasszájába, ez idő alatt 8200 milliárd forint fejlesztési forrás áll rendelkezésre, így az ország nettó pénzügyi nyeresége hét év alatt 6200 milliárd forint.”
    .
    Gondoljátok meg ukránok! Gyarmat akartok lenni?! 😛 😀
    .
    http://www.pecsistop.hu/gazdasag/nehany-nap-es-orbanek-eloallnak-a-tervekkel/1212734/

  6. Tarjányi László szerint:

    Nem kell semmit sem tenni, hagyni kell hogy Ukrajna felbomoljon! A történelem folyamán Ukrajna a mai határai között sohasem létezett! Adják vissza minden szomszédjuknak azt ami a múltban az övék volt!

    Antall is egy nagy barom volt, Orbán is hozzá akar hasonlítani, ahelyett hogy magyar érdek szerint gondolkodna! Ukrajna már a kárpátaljai árvízkor is csődöt mondott, amely állam nem képes az állampolgárait megsegíteni, az tűnjön el a történelem süllyesztőjében!
    Antall az ukrán-magyar alapszerződésben aláírta, hogy Magyarországnak nincs területi követelése és soha nem is lesz! Ezért vált ki az MDF-ből és alakult meg a MIÉP képviselőcsoportja. A történelemben a jövő időre nézve bármi lehetséges, nincs olyan hogy soha! Antallnak a saját nevében kellett volna nyilatkoznia, én és sokan mások akkor is helytelenítettük mind az ukrán-magyar, mind a szlovák-magyar alapszerződést! Az utóbbi aláírására készítettem fekete zászlómat nagy fehér betűkkel “TRIANON II.”, amellyel a Bazilikánál tüntettünk, s amellyel benne voltam a Népszabadság 1995. március 19-i számának második oldalán, “szélsőségesek a Bazilikánál a szlovák-magyar alapszerződés ellen tüntettek” felírattal, noha a képen egyedül voltam a zászlómmal. Ez volt az első ilyen zászló, egyszer majd múzeumba adom.

    Ukrajnát megoldhatatlan ellentétek feszítik, majdnem a fele oroszul beszél, vannak magyar, lengyel, román, tatár és még ki tudja hányféle náció által lakott területrészek. A nagy Szovjetunió kalapálta össze zsákmánydarabokból különféle időpontokban, a Szovjetunió felbomlott, az összerabolt területek meg Ukrajna markában maradtak. Elég lesz ha egyszer kiválnak az oroszajkúak, a maradék megállíthatalanul bomlani fog mint Jugoszlávia Szlovénia kiválása után!
    Hogy mi az ára? Nem érdekes, a szovjet vezetőknek sem, de a világnak sem fájt, hogy Ukrajnát 7 millió éhenhalttal törték bele a szovjet valóságba! Sőt a Nyugat vette meg az éhezőktől elkobzott gabonát! Ha a történelemben van igazság, akkor a történelem néhány gabonatőzséren ezért elégtételt vett néhány év múlva!

  7. Etikus szerint:

    Martonyi a legrosszabbra készül

    – 2014. január 30., csütörtök
    A külügyminiszter szerint az ukrajnai szembenálló feleknek be kell látni, hogy erőszakkal nem lehet előrébb jutni
    Minden eshetőségre, így a legrosszabbra is fel kell készülni az ukrajnai helyzettel kapcsolatban, ezért is volt szükség az operatív törzs létrehozására – mondta Martonyi János külügyminiszter

    Etikus szerint:
    2014. január 26., vasárnap – 11:54
    Azért, mert nem írom le azt, ami nem publikus, az nem azt jelenti, hogy vak vagyok és
    nem látok. Különösen a legfelsőbb szintű infóig. Többször idemásoltam az Ukrajnából szóló híreket, de az nem érdekel senkit. Pedig itt zajlik a szomszédban. Látható ezen az eseményen keresztül is, hogy “úgy játszanak” az emberekkel, mint macska az egérrel. Ráadásul a Te hazádban, idegenek támogatásával. A sorompónyitás miképpen zajlott? Nem a meséknek kell hinni, amivel etetnek, ha nem a színfalak mögötti események a meghatározóak. Uk.-ban beindítottak egy folyamatot, nem lesz könnyű megállítani. Bármi lehet belőle, nem lehet félvállról venni. Nálunk folyó kánaánról meg a vélemény nyilvánítás szabadsága mellett mindenki azt ír amit akar. Mégis azt mondom, akinek nem volt elegendő “a 68 év,” annak a szeme láttára, történt 24 év megszenvedéseinek gyötrelmével, hazugságaival telített idő is, kevés.

    Jéééééééé, ébredeznek!!!! Ott is ahol kell?

    Az alattvalók kivárnak, amíg a bőrükön nem érzik, mi mást is tehetnének, majd, ha…….

  8. Etikus szerint:

    Menekült áradat esetén 170.000-embert tudunk befogadni, hallhatjuk, olvashatjuk a közleményben. Lehet, hogy magyarok lesznek döntő többségében? Segítünk, ha kell, hiszen minden emberi cselekedeten felül, kötelesség is.

Itt lehet hozzászólni !