Kedvező pályán a magyar gazdaság

Hirado.hu

Kedvező pályán a magyar gazdaság

A kedvező gazdasági folyamatok hatására mind a lakosságnál, mind a vállalkozásoknál több pénz maradt az elmúlt évben. Az ország stabilitása szempontjából kiemelkedően fontos, hogy a lakosság a megtakarítások egy részét állampapírba fekteti, így belülről finanszírozható az államadósság – mondta a Ma reggelben a Századvég vezető elemzője.

A bruttó átlagkereset 4,1, a nettó 5,7 százalékkal volt magasabb tavaly novemberben, mint egy évvel azelőtt. A 0,9 százalékos novemberi inflációval számolva a reálbérek 4,8 százalékkal nőttek egy év alatt a nemzetgazdaságban, nem számítva a családi adókedvezmény hatását.

A közfoglalkoztatottakat nem számítva a bruttó bérek éves emelkedése 6, a nettó kereseteké 7,7 százalékos volt. A vállalkozásoknál 5,3 és 7,1 százalékos volt a bruttó és a nettó béremelkedés, a költségvetési szerveknél – a közfoglalkoztatottak nélkül számolva – 8,0 illetve 9,6 százalékos emelkedést mért a KSH.

Barcza György, a Századvég vezető elemzője ennek kapcsán az M1 Ma reggel című műsorában megjegyezte: a lakosság a pluszjövedelem egy részét továbbra is megtakarításokra fordítja, de folyamatosan növekszik a fogyasztás is.

A megtakarítások kapcsán kiemelte: fontos, hogy egy részük állampapírban van, mivel így az ország belülről finanszírozza adósságát. Ez nagyban hozzájárul a stabilitáshoz, amely megmutatkozik többek között a forint árfolyamában és a rekordalacsony kamatokban is.

– A rendkívüli módon eladósodott Japán is azért tud talpon maradni, mert adósságának 95 százaléka belső kézben van. Egyes dél-európai országok pedig éppen azért vannak bajban, mert ugyan sokkal kisebb az adósságuk, de az döntően külföldi kézben van, így sokkal sérülékenyebbek – magyarázta Barcza.

A társasági adóban bekövetkezett változások miatt – 500 millió forint árbevételig a korábbi 19 százalékról 10 százalékra csökkent az adókulcs – nemcsak a lakosságnál, hanem a vállalkozásoknál is több pénz maradt, jelentősen javítva ezzel likviditásukat. A szakember szerint hasonló folyamat játszódott le, mint a lakosság esetében, tehát forrásaikat már nemcsak a hitelek törlesztésére, hanem beruházásokra is fordítják.

Forrás: Hirado.hu

12 hozzászólás “Kedvező pályán a magyar gazdaság” bejegyzésre

  1. ebihal szerint:

    Meg az anyátok p…ja!

  2. grün szerint:

    “Az államháztartási hiány 3 százalék alatt tartása, vagyis a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése a kormány egyik büszkesége. Az alacsonyan tartott deficit hozzájárul(na) a GDP-hez viszonyított államadósság csökkenéséhez is. Azonban úgy tűnik: csak tüneti kezelést alkalmazott a kabinet, sikert nem ért el.
    A megszorításokkal és az elvett befizetésekkel együtt körülbelül 6000 milliárd forintot szedett be Orbán Viktor kormánya, és ezzel sikerült reprodukálni a 2010-es állapotokat. Eközben a gazdaság négy év alatt összesen 2,5 százaléknyit bővült, azaz a régiós versenytársakkal ellentétben még a válság előtti szintet sem sikerült elérni.

    Sok rezsifórumra lesz szükség ahhoz, hogy ezt kimagyarázzák.”
    .
    http://www.stop.hu/belfold/orban-sikerei-kozelrol-konyvelesi-trukkok-szazai/1210271/

  3. nagyapó szerint:

    Idióta Dr. grün t.t-nek megint sikerült egy szélső balos hazugságfórumot idézni. De nézzük néhány „megállapítását”:
    – „Első lendületében 2010 őszére a GDP 2,5 százalékát kitevő különadókat vezetett be.” Igaz. Orbán ezt a bevételt nem a lakosságtól (mint a szocik), hanem a multiktól, a bankoktól, a közműcégektől vette el, csökkentve azok extraprofitját. „A kormányzása alatt hozzávetőleg 2500-3000 milliárd forintnyi extra bevételre tett szert így az állam.” Így igaz, ez jó nekünk.
    Hoppá!
    – „az egykulcsos személyi jövedelemadó évente 450-500 milliárd hiányt képzett a központi költségvetésben.” Bizony, 500 milliárd Ft maradt az embereknél. Szőrnyű!!!
    – „einstandolta a magánnyugdíjpénztári befizetéseket, összesen 3000 milliárd forintnyi állampolgári megtakarítást.” A hazug Stop nem írja az igazságot, hogy a KÖTELEZŐ magánnyugdíjpénztári befizetéseket, nem az önkéntest. Még mindig folynak a perek a zelsikkasztott befizetések miatt. Érdekes, csak Idióta Dr. grün t.t és 1/2eszű1/2x befizetése volt nyereséges, azaz csak a komcsiké.
    Látható, hogy az Orbán kormány, a szoci csődből kivezető utat a lakosság megsarcolása helyett az emberek jövedelmének növelésével tette meg.
    Az adatokat l. a cikkben!! Valamint a City szakértőinek véleményét.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop

  4. ebihal szerint:

    nagyapó!
    Egy magát, erkölcsös keresztyén embernek állító valaki, hogy tud ilyen ordenáré
    módon hazudni, mint maga?

  5. Vátesz szerint:

    Nagyapó össze-vissza beszél, két hete még 50 milliárdról hablatyolt! 😉

    http://csepel.info/?p=31431#comment-191492 “Kaotikus egyeztetés”

    Nagyapó szerint:

    2014. január 08., szerda – 19:46

    A zemberek 50 milliárd Ft-ot takarítottak meg a zegykulcsos adóval. Aki többet dolgozik, többet keres. Ez látszik a kiskereskedelmi forgalom növekedéséből is.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

    Tarjányi László szerint:

    2014. január 08., szerda – 20:03

    A zemberek lehet hogy 50 milliárdot takarítottak meg, az elit (beleértve a politikai osztályt is) meg 450 milliárdot takarított meg, ugyanis az állam 500 milliárdot dobott ki az egykulcsos SZJA-val. Amikor bevezették, a hozzáértők kiszámították, Orbán Viktornak 600 ezerrel több marad meg havonta, mint ami azelőtt maradt. Ugyanígy becslés alapján Németh Szilárd is a többféle címen kapott jövedelméből is 300 ezret spórol meg havonta.
    A Fidesz bukása esetén nemcsak a kétkulcsos SZJA-t kapják meg jutalomból, hanem elesnek a különféle pozíciókkal járó tiszteletdíjaktól is! Ezért a nagy kapaszkodás a hatalomért, a fideszesek sem szeretnének visszamenni autófényezőnek!

    Az eszes parasztgyerek megszüntetné az összes politikai pozícióval járó tiszteletdíjat, megszűnne a tolakodás a képviselői helyekért. A sok jogász végzettségű fideszes politikus meg 24 évvel a diploma után végre beállna ügyvédbojtárnak, hogy annak letelte után végre ügyvédként védhesse kevésbé szerencsés társait, akik börtönbüntetésüket töltenék a Kaya Ibrahim és Josip Tot-féle ügyletekért.

  6. nagyapó szerint:

    Tényleg egy 0-val kevesebbet írtam. 50 milliárd megtakarítás sem semmi, de 500 milliárd a zemberek zsebében már valami! 500 MFt 4 millió adófizetőre számolva 125 000 Ft adózóként. Ehhez jön még a rezsicsökkentés, meg a családtámogatás, a nyugdíjemelés usw.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop

  7. felix szerint:

    Szemétláda.
    Látod már megint olyasmiről írsz, amit nem ismersz.
    Ha ismernéd a kötelező manyup-ról, szóló törvényt, akkor tudhatnád, hogy sem Grün befizetése,sem az én befizetésen nem lehetett nyereséges, mert mi nem fizettünk be egy fillért sem. Minden járadékunk az állami büdzsébe ment, ennek ellenére az én nyugdíjamat is 8%-al, alacsonyabb szinten állapították meg. Tudod ez az a 8% amit a manyup ellopása után elfelejtett a tolvaj kormány visszaadni. A nem a lakosságtól elvett pénz miatt a napokban kellett arról nyilatkoznom, hogy akarok e havonta két alkalommal, ingyen hozzájutni a pénzemhez.

  8. nagyapó szerint:

    Tarjányi mennyit kaszált a 16%-os adóval?
    Ne féltse a vezetőket. Kedves Gyurcsány(i)ja sem ment autófényezőnek. Még államvizsga nélkül sincs gondja.
    A Fidesz vezetők hasonlatos pályát fognak megtenni, mint Pl. Helmut Schmidt, vagy Tony Blair, de az még soká lesz. Bár, ha így dolgoznak, egyenesen nyugdíjba mehetnek.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop

  9. Vátesz szerint:

    Vagy olyan pályát mint Jörg Haider.

  10. fghfjhgkjhk szerint:

    A szabad információ áramlás, azaz a hiteles adatok?
    http://m.cdn.blog.hu/or/orulunkvincent/image/PRAVDA.gif

Itt lehet hozzászólni !