Kézi vezérléssel az Eb-nyolcba

Gáláztunk Macedónia ellen

MNO

Kézi vezérléssel az Eb-nyolcba

A magyar férfi-kézilabdaválogatott szombaton, a Macedónia feletti 31-25-tel története legnagyobb arányú győzelmét aratta Európa-bajnoki középdöntőben. Igaz, korábban ebben a magasságban össz-vissz egyetlen meccset nyert. Mostani sikerével az 1–8. hely valamelyikének elérése már papírforma, a hatba jutás is realitás, messzebbre viszont gondolatban se nagyon merészkedjünk.

1994 óta rendeznek kézilabdában Európa-bajnokságot, az eredeti tizenkettesről 2002-ben bővítették tizenhatosra a mezőnyt, és vezették be ezzel a középdöntő intézményét. A magyar válogatott azóta, a szombati, Macedónia elleni, találkozóval együtt eddig tíz mérkőzést vívott a második csoportkörben, és mérlege 2 győzelem, 3 döntetlen, 5 vereség. Első sikerét 2008-ban, szintén Dániában érte el együttesünk, akkor a franciákat verte 31-28-ra, de az ellenfél addigra már biztos első volt, kis túlzással hátra tett kézzel játszott.

Nem úgy, mint szombaton, Herningben a macedónok, akiket fiaink így is elintéztek 31-25-re – úgyhogy valóban ez az Eb-középdöntők históriájának legnagyobb különbségű magyar diadala. Igazi értékét azonban a múlt mellett inkább a jövő adja, hiszen mostantól a nyolcba kerülés alapvetés. Elég hozzá szerdán felülkerekedni az osztrákokon. Az országos szövetség, az MKSZ elnöksége éppen az első nyolc pozíció valamelyikének elérését tűzte ki, ami merész célnak hatott, de tulajdonképpen pusztán annyit jelentett: jussanak be fiaink a második körbe, a tizenkettő közé. Mert ha ezt teljesítik, onnan a nyolcba már kikövezett út vezet Macedónián és Ausztrián át. Ez a térképen persze hatalmas kerülő, de a dániai Eb herningi hatosában nyílegyenes vonal.

Ezen haladnak az izlandiak is, akik az első menetből a mieink elleni döntetlent hozták magukkal, szombaton pedig 33-27-re elporolták az osztrákokat. Azaz ha továbbra is minden normális mederben folyik, a magyar és az izlandi gárda között végül az összgólkülönbség rangsorolhat, ami pillanatnyilag két gól oda. E tekintetben nem sok jóval kecsegtet, hogy a körmérkőzés utolsó felvonásán, szerdán éjjel Dánia Izlanddal találkozik, és a házigazda a jelek szerint holtbiztos elsőként kezd majd, azaz akár kegyet is gyakorolhat az északi rokonnal szemben.

Mit tehetnek ez ellen a mieink? Semmit. Annak érdekében viszont annál többet, hogy hétfőn tapadjanak a dánokra, amennyire csak lehet, szerdán pedig nyissák ki a gólzsákot az osztrákok ellen.

Mivel minden eshetőséget illik számba venni, adódik: mi történik, ha együttesünk, kisebb csoda árán, hétfőn legyőzi Dániát? Az erőviszonyok és az eddig látottak alapján ennek elképzeléséhez persze kissé ábrándos lélek szükségeltetik, de egyrészt kézilabdában mindig minden megeshet, másrészt az északiak szombaton 31-28-ra legyűrték a spanyolokat, ezért akkor is az élen zárnak, ha egyszer kikapnak. Mondjuk tőlünk, rosszabb esetben Izlandtól. Mert az ibériaiaknál jobbak az egymás elleni eredménnyel, a hármas körbeverést pedig kizárja a magyar-izlandi döntetlen.

Úgyhogy együttesünk számára irány a legjobb nyolc, akár a legjobb hat. Jövő vasárnapra pedig, ha meccsünk már nem is lenne, izgulnivalónk akad még: a júniusi világbajnoki selejtezők sorsolása. A címvédő spanyolok mellett az Eb három legjobb csapata jut ki közvetlenül a jövő januári, katari vb-re, az egyszerűség kedvéért kalkulálhatunk úgy, hogy az első négy. A további, kilenc kiadó helyért kilenc párharc zajlik majd, az Eb-középdöntősök mellé kiemelik a legjobb kiesőt, azaz Szerbiát. Lehetséges vetélytársaink sora mostanra teljessé vált: Norvégia, Csehország, Montenegró, Németország, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina, Románia, Litvánia és Görögország jöhet szembe.

Magától értetődik, nem feltétlenül kellene Németország felé kerülni.

Forrás: MNO

2 hozzászólás “Kézi vezérléssel az Eb-nyolcba” bejegyzésre

  1. Etikus szerint:

    Nem először tapasztalható, hogy a sikereinknek mi már örülni is képtelenek vagyunk. Kis ország kis sikerek, miközben igyekszünk nagyok lenni.

    http://csepel.info/?p=31649

  2. Anikó (Krizantém utcából) szerint:

    Hajrá magyarok ! Igenis mutassuk meg, ne adjuk fel, hogy mi kis nemzet létünkre mi is tudunk győzni, ha kell a jobbat is ! Senki nem legyőzhetetlen ! lásd. spanyol válogatott !
    Férjemmel végig fogjuk drukkolni és izgulni, a magyar kézilabdások meccsét és remélhetőleg sikerét !
    HAJRÁ MAGYAR FIÚK !

Itt lehet hozzászólni !