Meghívó – megemlékezések a magyarországi németek elhurcolásának emléknapján

Csepel.hu

Meghívó – megemlékezések a magyarországi németek elhurcolásának emléknapján

Tisztelt Csepeli Polgárok!

Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt a magyarországi németek elhurcolásának emléknapján, 2014. január 19-én tartandó megemlékezéseire. A rendezvények fővédnöke dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke.

  • 8.00 óra

Helyszín: Petz Ferenc utca,  Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata, polgármesteri hivatal fala

Emlékező beszédet mond: Kaltenecker Gábor, a Csepeli Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese, a Fővárosi Német Önkormányzat elnökhelyettese

Koszorúzás

  • 10.00 óra

Helyszín: Csepel-Belvárosi Kisboldogasszony Templom, Szent Imre tér

Mise az elhurcoltakért

  • 9.00 óra

Helyszín: Soroksár, Soroksári Nagyboldogasszony Főplébánia templom, Hősök tere

Mise az elhurcoltakért

  • 10.30 óra

Helyszín: Soroksár, vasútállomás

Dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke

Németh Szilárd, Csepel polgármestere, országgyűlési képviselő beszéde

Weinmann Antal, a Soroksári Német Kisebbségi Önkormányzat vezetőjének beszéde

Koszorúzás

Forrás: Csepel.hu

4 hozzászólás “Meghívó – megemlékezések a magyarországi németek elhurcolásának emléknapján” bejegyzésre

  1. "?!" szerint:

    Figyeljetek hidrogén-bomber Edét képmutatóan ünnepelgető narancsosok!
    Az alábbi évfordulókról is illett volna ma meglékeznetek!

    Tegnap volt a 69 évfordulója annak, hogy 1945. január 16-án egy német EMBER, Gerhard Schmidhuber német páncélos vezérőrnagy megakadályozta, hogy egy nyilas (magyar) különítmény lemészárolja a budapesti gettó 60-70 000 főre tehető lakosságát.

    A drezdai születésű tábornok 1944 őszén érkezett hazánkba a Német Szárazföldi Haderő 13. páncéloshadosztály parancsnokaként, és a pesti hídfő védelmének irányítójaként vett részt Budapest védelmében.

    Amikor a szovjet és román csapatok megközelítették a budapesti gettót, akkor 1945. január 15-én a nyilas vezetés a gettóba zárt 60-70 000 zsidó lemészárlásáról döntött.

    Amikor a nyilasok terve Schmidhuber tudomására jutott, letartóztatta a nyilasokkal együttműködő német SS őrparancsnokot, a gettó SS őreit elzavarta, és helyükre saját katonáit állította.

    Schmidhuber katonái addig őrizték a gettót, amíg másnap (1945. január 17-én) a szovjet csapatok alérték a gettót és felszabadították a gettóba zárt magyar zsidókat.

    Azaz: A ma van a 60. évfordulója annak, hogy a szovjet csapatok felszabadították a budapesti gettóba zárt 60-70 ezer magyar zsidókból még életben lévőket!

    Gerhard Schmidhuber 1945. február 11-én a budavári kitörés közben vesztette életét.
    A kitörés első hullámával indult el, és 21 – 23 óra között a Retek utcában halálos lövés érte. Holttestét később valószínűleg az Ostrom utcai harckocsiárokba hajították.

    Sok Gerhard Schmidhuber vezérőrnagyhoz hasonló tisztességes német ember maradt itt akkoriban örökre Magyarországon! Nyugodjanak békében!

  2. nagyapó szerint:

    Távolítsák el a Corvinus Egyetem aulájából Karl Marx szobrát!

    Nyílt levélben fordul a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) vezetéséhez és az egyetem polgáraihoz Rétvári Bence, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke azt kéri, hogy távolítsák el az intézmény aulájából Karl Marx szobrát, szerinte Karl Marx eszméi, különösen azok utóélete, megágyaztak a XX. század embertelen diktatúráinak és genocídiumainak.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop

  3. Vátesz szerint:

    Az évi kétmilliárd megspórolásában az is benne van, hogy újabban az önkormányzat nem költ drága márvány emléktáblákra, jó az olcsó polikarbonát (plexi) is! 😉

  4. ebihal szerint:

    Talán Rétvárit kellene eltávolítani!

Itt lehet hozzászólni !