40 kiló ételt dobunk ki évente

Délmagyar.hu

40 kiló ételt dobunk ki évente (Fotó: Schmidt Andrea)

A maradék ételnek is jár az esély.

Becslések szerint Magyarországon fejenként 40 kiló élelmiszert dobunk ki egy év alatt.

Az emberek általában a háziállatoknak adják az ételmaradékot, az éttermek viszont ezt már nem tehetik meg.

– Három fiú mellett nekem nem kell semmilyen ételt kidobnom – mondta egy szegedi családanya, amikor arról kérdeztük, mi landol a kukában. Más csak annyit főz, amennyit a családja megeszik. Van olyan háziasszony, aki korábban „heti két vödör kaját” dobott a szemétbe, de amióta hozatja az ebédet, rengeteget spórol. – Néha szoktam kidobni, ha befürdök valamivel, ami pocsék minőségű, és van képük ételként eladni. De legtöbbször inkább megy a kutyusnak édesanyámékhoz – árulta el egy fiatal anya. Olyannal is beszéltünk, akinek a csincsillái pusztítják el a maradék egy részét, a többi sajnos megy a kukába.

Becslések szerint Magyarországon fejenként évente 40 kiló élelmiszert dobunk ki. Ez, bár alacsonyabb, mint a 70 kilós európai átlag, de még mindig magas szám. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO szerint évente 1,3 milliárd tonna élelmiszer megy kárba, és ezzel együtt az összes erőforrás kárba vész, ami a megtermeléséhez kellett. Második alkalommal hirdette meg a Magyar Élelmiszerbank Egyesület az Esélyt az ételnek! elnevezésű lakossági szemléletformáló kampányt, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az élelmiszer-pazarlásra.

Itthon megfigyelhető, hogy „az idősebb korosztály kevésbé dob ki élelmiszert, a kenyérhez pedig különleges ragaszkodás tapasztalható, hiszen úgy nőtt fel a generáció, hogy az bűnnek számít. A fiatalok jóval könnyebben veszik ezen dolgokat” – mondta el a Kossuth rádióban Aliczki Katalin, az Agrárgazdasági Kutató Intézet tudományos munkatársa.

– A vendégeknek az esetek 95 százalékában becsomagoljuk a maradékot, és dobozban elvihetik haza. Így nagyon minimális az a mennyiség, ami megmarad – hallottuk Ábel Antaltól, a Gőry Pince és Terasz tulajdonosától. – Régen a maradékot elvittük kutyáknak vagy disznóknak. A mostani HACCP-rendszer szerint az ételmaradék veszélyes hulladéknak minősül, egy erre szakosodott cég szállítja el az étteremből.

Forrás: Délmagyar.hu

4 hozzászólás “40 kiló ételt dobunk ki évente” bejegyzésre

  1. TenkA szerint:

    Ezt a EU-s ökörséget, hogy ne lehet moslékoltatni a sertéseket a közületi konyhák maradékából…

    http://www.origo.hu/tafelspicc/hirek/20131128-angliaban-mar-sefek-kampanyolnak-a-moslekert-locatelli-sertes-diszno-tenyesztes.html

  2. Perspektíva! szerint:

    Ezek is csak huszadrangú témákban tudnak erőt fitogtatni, dönteni, lásd uborka méretét, görbeségét -fölfele v. lefelé, s egyenességét.
    A nagy dolgokban együgyűekké lévén képtelenek cselekedni, dönteni. Azért is tart itt Európa.

  3. Tarjányi László szerint:

    Az Egyesült Királyságnak 63 millió lakosa van. A fejenkénti 40 kiló kidobott ételt számítva, minden tíz ember után még egy jóllakhatna! Nem is értem, miért vannak a britek úgy kiakadva egy kis utcára szarásért, amikor képesek lennének egész Európa erőtartalékát etetni!

  4. fghfjhgkjhk szerint:

    A 63 millióban benne van az a 200 ezer kitelepült magyar is, aki “hazai” foglalkoztatott? 🙂

Itt lehet hozzászólni !