Év elején postázzák a 20 százalékkal csökkentett számlákat

Hirado.hu

Év elején postázzák a 20 százalékkal csökkentett számlákat

Egyes szolgáltatóknál már decemberben megjelent az újabb rezsicsökkentés, de a legtöbb cég januárban postázza az összesen 20 százalékkal csökkentett gáz-, távhő- és áramszámlákat. Az év eleji 10%-os csökkentés után novemberben újabb 10%-kal mérséklődtek az árak. Van olyan pécsi panellakás, amely éves szinten 40 ezer forintnál is többet tud majd spórolni csak a távhő árának csökkenésével. Jövőre pedig a közös költségek is mérséklődhetnek és a kormánypárti képviselők már dolgoznak a következő rezsicsökkentésen is.

Letekerték a fűtést a szokatlanul meleg miatt az egyik pécsi panellakásban. Január óra több ezer forinttal fizetnek kevesebbet a fűtésért. A számlákon is látszik: 4900 forinttal lett olcsóbb a távfűtés ebben a pécsi lakásban. Decembertől pedig ennél is többet spórol majd a család a fűtésen, a november elsejétől hatályos újabb rezsicsökkenésnek köszönhetően.

A pécsi távhőszolgáltató szóvivője azt mondta: még szilveszterkor is dolgoznak, mert a törvény szerint újfajta számlákat kell nyomtatniuk januárban, amin a mostaninál is részletesebben feltüntetik, mennyivel csökkent egy-egy lakás kiadása. „Ez a két rezsicsökkentés éves szinten 40 ezer forint megtakarítást jelent egy átlagos távfűtéses lakásban élő családnak” – fogalmazott Rozsos Rózsa.

Év elején indult a rezsicsökkentés. Akkor a gáz, az áram és a távhő ára 10 százalékkal csökkent a tavalyi árakhoz képest.
Júliusban csökkentették a víz- és csatornadíjat, a szennyvízszippantás és a szemétszállítás árát. És olcsóbb lett a palackos gáz és a kéményseprés is.

Novemberben pedig újra a gáz, az áram és a távhő ára csökken, ezúttal 11,1%-kal. Vagyis év végétől összesen 20 százalékkal olcsóbb a gáz, a távhő és a villanyáram. Ezzel pedig az öt évvel ezelőtti szintre csökkentek az árak.

Jövőre a társasházak közös költsége is csökkenhet – egy tervezet szerint. Törvénymódosítással tennék lehetővé, hogy a rezsicsökkentés a társasházak áram- vagy gázszámláján is megjelenjen. Így a lakóközösségek is spórolnának – például a lépcsőházi világítás és a liftek áramfogyasztásán vagy a házközponti fűtéses épületek gázszámláján.

Kovács Zoltán, a City- Premier Ingatlankezelő Kft. ügyvezető igazgatója a héten a Híradónak azt mondta: a lakók döntenék el, hogy a megtakarítást beruházásokra rakják félre vagy csökkentik a közös költséget. „A társasház állapota  nagyban befolyásolja majd azt, hogy ez a megtakarítás jóváírásra kerül a tulajdonosoknál, vagy esetleg egy beruházás keretén belül ebből valamit fejlesztenek” – emelte ki.

Még december közepén jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy már dolgoznak a rezsicsökkentés következő lépésén. Arról, hogy pontosan mikor és mennyivel lehetnek alacsonyabbak az árak, a Fidesz-frakció januári ülésén dönthetnek. Elsősorban az áram és a gázár további csökkentését vizsgálják.

Forrás: Hirado.hu

5 hozzászólás “Év elején postázzák a 20 százalékkal csökkentett számlákat” bejegyzésre

  1. Perspektíva? szerint:

    Már e tekintetben is apátia mutatkozik? De hiszen már csak nem Luxembug árnyékában táncolunk. Szurkolok, hogy a választások közeledtével elért eredményeink alapján, szoros közelségbe juthassunk. Elvégre jobban teljesítünk.

  2. grün szerint:

    “Újabb országjárásba kezd a Fidesz: január 20. és február 15. között 119 helyen 30 kormánypárti politikus tart fórumot a rezsicsökkentésről – jelentette be Kocsis Máté, a párt kommunikációs igazgatója vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.”
    .
    http://mno.hu/belfold/ismet-orszagjarasba-kezd-a-fidesz-1202765

  3. Perspektíva? szerint:

    Minap írtam, gépezetszerűen beindítják az agymosást, adott helyeken, személyeknél, a frissítést. “Hallgass a szívedre, szavazz a FIDESZRE!” “Itt az idő! Most vagy soha. stb……”

  4. Tarjányi László szerint:

    Minek szavazzanak az emberek a Fideszre, hiszen attól amit kaphattak, azt már megkapták, most már úgyis csak a feketeleves jönne! Próbálkozni kell másokkal is! 😀

  5. Mari nénye szerint:

    Na ez egy nagy tévedés a részedről…

Itt lehet hozzászólni !