Orbán Viktor: Maradunk az emberek oldalán

Hirado.hu

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak nyilatkozik az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcsértekezletének végén az Európai Tanács brüsszeli székházában.

A Kúria a bankok oldalára állt, pedig ott már álltak éppen elegen, úgyhogy mi maradunk az emberek oldalán – így kommentálta a legfőbb bírói testület hétfői döntését a Brüsszelben tárgyaló Orbán Viktor. A miniszterelnök ugyanakkor sürgette a Kúriát, hogy hozzon döntést az árfolyam-különbözet és az egyoldalú szerződésmódosítások kérdésében is, az adósokat pedig arra biztatta, hogy amíg a vitás kérdések nyitva állnak, addig éljenek az árfolyamgát lehetőségével.

A devizaadósok mellett kiállt a Fidesz alelnöke, Kósa Lajos és Kövér László házelnök is.

A Kúria a bankok oldalára állt, pedig ott már álltak éppen elegen, úgyhogy mi maradunk az emberek oldalán – így reagált a Kúria hétfői döntésére a brüsszeli uniós csúcson tárgyaló Orbán Viktor. A miniszterelnök közölte: egyetért azokkal, akik sürgetik a legfőbb bírói testületet, hogy mielőbb hozzon döntést az árfolyam-különbözet és az egyoldalú szerződésmódosítások kérdésében.
„Ezeknek a jogszerűségéről várjuk az állásfoglalást, és amint megkapjuk, akkor megtehetjük a szükséges lépéseket. Addig is arra hívom föl Magyarország minden polgárát, hogy lépjenek be az árfolyamgátba. Tehát függetlenül attól, hogy milyen jogi viták vannak még nyitva, használják az árfolyamgát lehetőségét, és lépjenek be” – mondta Orbán Viktor.

A Kúria hétfőn mondta ki, hogy a devizaalapú hitelszerződések nem érvénytelenek az adóst terhelő árfolyamkockázat miatt. Két fontos kérdésben, az árfolyamrés és az egyoldalú szerződésmódosítások ügyében azonban nem döntöttek. Az európai bíróságtól várnak állásfoglalást.

„A bíróságok nem léphetnek ki a jogállami jogi keretekből” – mondta Darák Péter, a Kúria elnöke, aki azt is mondta, hogy a testület mindent megtett, amit megtehetett a bajba jutott devizaadósokért. A teljes problémát azonban – szerinte – a bíróságok nem tudják megoldani.

Csalódást keltőnek nevezte Kósa Lajos, hogy a Kúria az Európai Bírósághoz fordult. A Fidesz alelnöke szerint a Kúriának mielőbb döntenie kellene, mert ez az időhúzás csak a bankoknak kedvez.

„Ez egy kifejezetten rossz lépés, konfliktuskerülő lépés, gyáva lépés, ez elfogadhatatlan szerintünk. A magyarországi jogszolgáltatással kapcsolatban olyan bizonytalanságot szül, aminek felmérhetetlen későbbi következményei vannak” – fogalmazott Kósa Lajos.

A Hír Tv-nek nyilatkozó Kövér László házelnök szerint az igazságszolgáltatás tagjai példát vehetnének a környező országokról, ahol a bíróságok – hasonló ügyekben – saját polgáraik oldalára álltak.

„A felelősség alól a tisztelt bírói testület jogászkodó megoldást talált, megpróbált kibújni és köszöni szépen, majd megvárja, hogy az Európai Bíróság ebben a kérdésben hogy dönt és akkor majd ezt a döntést úgymond közvetíti Magyarország számára” – mondta Kövér László.

A devizahitelek állománya a kétezres évek közepén nőtt meg drasztikusan, a magas forintkamatok miatt ugyanis a legtöbb magyar család az akkor még kedvező kamatozású svájci frankban, japán jenben vagy euróban adósodott el.
Néhány éve még 750 ezer családnak volt devizahitele Magyarországon, ez azóta jelentősen csökkent, ez annak is köszönhető, hogy 2010 óta a kormány több lépésben is segített az adósokon.

A nemzetgazdasági miniszter a Kúria döntése után is megerősítette, hogy a kormány célja továbbra is a devizahitelek kivezetése. Az újabb lépésekről már a következő kormányülésen is tárgyalhatnak.

Forrás: Hirado.hu

34 hozzászólás “Orbán Viktor: Maradunk az emberek oldalán” bejegyzésre

  1. fidesznyik szerint:

    orsós permanensen hazudozik. ez nála nem meglepő, ismerve kommunista génjeit.
    (ugye apuci, aki szétbaszta kis köcsögünk pofáját ha kellet-ha nem! párttitkár volt — itt no smájli, a kis girhes is “ember”…legalábbis annak született. Vélhetően erős , ruházástól kialakult kisebbségi érzése miatt képzeli azt , hogy neki mindent szabad.)

    {répatátogató fidesznyikeknek megemlíteném, hogy a Horn kormány a zsk-kel együtt mikor kétharmaduk volt kimondottan elegánsan, nagyvonalúan viselkedett.!!!!}

    Seggdúgó orbán és párttársai ettől nagyon messze vannak.

    ….mint az ötvenes évek kommunistái!!!

    Mint említettem, a kommunista gének….
    …semmi nem segít rajtuk….max a lángszóró! 🙂

  2. grün szerint:

    Jobb kocsmából kihajítanák a kiscsávót, ha a csapos-csajjal a tökeit markolászva tárgyalna!
    Esetleg a zsebében tartja a rajongói maradékát?! .P 😛 😛

  3. grün szerint:

    Bocsika!
    Javítás .P helyett :P! 😀

  4. Perspektíva? szerint:

    Issoráz
    Perspektíva? szerint:
    2013. december 21., szombat – 07:58
    “Kósa szerint gyáva a Kúria!” MH.

    E témában nem vagyok szerencsére érdekelt, (nem is szóltam eddig hozzá)
    de már abszurdumnak tartom, amit a szerencsétlen adósokkal művelnek. Tegnap hallom a rádióban az egyik adós részéről, hogy írd és mond hatszázezer-forintot vett fel 5%-os kamatra. Eddig visszafizetett mintegy 2,5 millió forintot, és még Xmillió-ft. van hátra! Érti ezt valaki?
    A kormány, a parlament nem cselekszik, annak ellenére, hogy a ME. úr kimondta, hogy……………..

    -Lajos, Lajos. Ezt komolyan gondoljátok? Ki kormányoz, kinek van 2/3-os többsége a Parlamentben? 2010 nyarán a főnököd M1-ben “a Törvényeket mi hozzuk”………….. Nos miért nem hoztok. Soha sem méltattam Róna Pétert, de hányszor elmondta, amíg nem szüntetik meg a deviza adósság által keletkezett csődveszélyeket, addig hiú ábránd marad csak a fellendülés, a gazdaságban. Másfelől: Ki választotta ki, ki jelölte, ki terjesztette be szavazásra Dr. Darák Péter urat?! Most meg Külhonban az Ő nyakába igyekszünk varrni? Nem akarásnak nyögés a vége! (lakosság részére)

  5. Ella szerint:

    Én meg maradnék a jogállam oldalán.

    Devizahitles vagyok, aki fizeti amit vállalt. Szívok, de így jártam. Engem ne mentsen meg OV. Abból köszönöm nem kérek!

  6. Korpás Géza szerint:

    Simicska Lajos sem tudja, hogy ki vette meg a TV2-t!!!???

    Én tudom: a Fidesz vette meg!

    Most aztán tényleg átmossuk az emberek agyát!

  7. fidesznyik szerint:

    Ella!

    Respect!

    Géza!

    Ez evidencia! 🙁 , 🙂

  8. Perspektíva? szerint:

    A gépezet beindulni látszik!

    Matolcsy: Törvény rendezhetné a devizahitelesek gondjait (kérdezem: azokat vajon kik hozzák meg, 2/3 ?)

    MHO/MTI
    – 2013. december 21., szombat

    A devizahitelesek problémáját jogi úton, törvénnyel lehet visszamenőlegesen is megoldani –

    jelentette ki a jegybank elnöke a Hír TV Bruttó című műsorában szombaton este.

    2013-ban kedvező fordulatok voltak a gazdaságban az előző évek “igen, igen mély és hatékony reformjai révén”. Ezek a reformok fordultak mára termőre – mondta Matolcsy György, hozzátéve: teljes áttörést azonban a devizahiteleseknél nem sikerült elérni.

    A Kúria döntéséről azt mondta: “tudomásul vesszük, de nem szeretjük”. Úgy látja, hogy a probléma kezeléséhez jogi megoldásra, törvényi szabályozásra van szükség, amely visszamenőlegesen is rendezi a helyzetet.
    Az MNB álláspontja a kérdésben változatlan, a bankok egy hibás gazdaságpolitika eredményeként közgazdaságilag hibás terméket hoztak létre a devizahitelezés felépítésekor – jelentette ki.
    Az egyoldalú szerződésmódosításokat Matolcsy György erkölcsileg és közgazdaságilag elfogadhatatlannak nevezte.
    A jegybanki alapkamatról azt mondta: talán 2,5-3 százalék között lesz a kamatcsökkentési folyamat vége.
    Az idei kamatcsökkentésekkel a magyar állam 90 milliárd forintot spórolt meg – tette hozzá Matolcsy György.
    A jegybankelnök szerint négy külföldi tulajdonú nagybank vonulhat ki Magyarországról a következő másfél évben.
    Ezek a bankok nem hiteleznek, nem segítik a magyar gazdaságot – mondta.

  9. Jeniszej szerint:

    Folyik a bűnős bankok menekülése a kártérítés elől?

  10. Jeniszej szerint:

    A Fater is megmondta amit a Vezír és Matolcsi is jól lát. Az egész egy selejtes termék volt, ami csak uzsorázásra való.

  11. Perspektíva? szerint:

    T. 6:10-es
    “Folyik a bűnős bankok menekülése”

    Erre játszunk, amit magam is tudtam már 2009-ben, mert a magyar bankoknak kell min. 50% piaci részesedés, annak feltőkésítésében segítségünkre lesz kelet, amiért ők is kapnak majd egy nagyobb, bank alapításának lehetőségét. Tehát vonuljanak csak kifelé! Ők igen komoly mértékben, nagyságrendben járultak hozzá (jelentős segédlettel) a magyar gazdasági, társadalmi viszonyok “mélyre süllyesztésében.”
    Előtérbe kerül ismét a “más pénzével” való cselekvés, gazdálkodás, stb.
    Persze, nekünk is vannak rejtett tartalékaink, csak azokra sok más területen lesz leginkább szükség. Eljő minden idő……

  12. grün szerint:

    Újra szembeköpi a bíróságokat a Fidesz

    “A legfrissebb hírek szerint a kormány – bár folyamatosan azt kommunikálta, hogy a helyzet teljes jogi tisztázásáig nem lép semmit – jövő hétfői ülésén tárgyalja a hitelesek megsegítésének legújabb verzióját. Az elképzelésről mindeddig annyi szivárgott ki, hogy 20 százalék körüli törlesztőrészlet-csökkentést akar elérni a kabinet, állami szerepvállalás nélkül, ami annyit tesz: az újabb kedvezmény terhét kizárólag a bankok viselik. A megvalósítás azért is kérdéses, mivel a visszamenő hatályú törvénykezést az európai normák és az Alaptörvény is tiltja – bár mindez ritkán zavarja a Fideszt.”
    .
    “Ahol nagy a szükség közel a segítség!”
    Kerül amibe kerül?!
    .
    http://www.stop.hu/belfold/ujra-szembekopi-a-birosagokat-a-fidesz/1202939/

  13. Nagyapó szerint:

    “Szegény bankok”, az eetásak segítenének, de a kormány nem hajlandó, inkább az adósok mellé áll!
    Világosan kirajzolódik, hogy az embereket képviseli a Fidesz-KDNP, a bankokat a maffiabaloldal.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  14. grün szerint:

    “Szorult helyzetbe kerülhet, aki leleplezné az áfacsalókat, de a csalás maga nem felszámolható. Csökkenő kamat, államosítás, leminősítés, alacsonyabb adókulcs a végkielégítésekre, gyarapodó vagyonosok.”
    .
    Ha egy állam gazdasága korrupcióra épül államellenes cselekedetnek minősül minden korrupció leleplezésére tett kísérlet és elkövetői felkoncolandóak! 😛 😀
    .
    http://www.origo.hu/gazdasag/20131222-gazdasagi-osszefoglalo-a-december-16-i-hetrol.html

  15. Nagyapó szerint:

    Hajráznak a bankok! Kocsim eredeti vételára 3,5 mFt volt. 6 éve fizetem a részleteket. Most kaptam egy levelet, hogy felmondták a szerződést és 8 napon belül fizessek 4,5 mFt-ot. Eetásak “mi a teendő?” (Sajnos nem állok úgy, mint Ella, aki szív, mint a torkos borz és mégis boldog.)

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  16. Bugi szerint:

    Jó látni, ahogy a kommancsokból megint kibújik az igazi énjük, és dühödt gyűlölettel ugranak neki mindennek, ami a rászorulók, a szegény emberek megsegítéséről szól.

    Azért jó látni, mert akinek kétségeik vannak arról, hogy ők semmit sem változtak, ugyanolyan barátai a bankoknak és ellenségei a szegényeknek, mint korábban.

  17. grün szerint:

    Öregfarok!
    Visszaadod a kocsit!
    Az eddig befizetett összeg kb. fedezi használatát, amortizációját és kvittek vagytok!
    Szart szarért alapon! 😛 😀

  18. robi szerint:

    Nagyapó!
    Mások is autóznak hitelre vásárolt gépkocsikkal.

    Sokakat érdekelhet, mivel indokolták a felmondást?

  19. felix szerint:

    Bugi te nagyon okos.
    Miért nem hoztatok olyan törvényeket, amelyekre hivatkozva a jogkövető Kúria kedvező állásfoglalásra lett volna képes?

  20. bélabá szerint:

    Ahhoz gyávák, csak megy a szájkarate……….. 🙁
    Az uzsorások meg azt csinálnak amit akarnak…………..

  21. naki szerint:

    Bugi, a devizahitelesek nem szegények.
    Lásd pl. a parlamenti képviselőket, akiknek a háromnegyede devizahiteles. Ők szerinted szegények?
    Akik tényleg szegények, azokat a Fidesz nagy ívben leszarja, sőt, igyekszik még szegényebbé tenni őket.

  22. Bugi szerint:

    Látod naki, milyen sötét vagy. És a hajléktalanok is gazdagok? Őket sem támogatják a kommancsok.

  23. naki szerint:

    Bugi, a hajléktalanokat ne vedd a szádra! Ti, fideszes gennyládák, egész Csepelről kitiltottátok őket, kriminalizáltátok a hajléktalanságot! Ti mindenkivel elbántok, aki szegény! Rohadt szemét banda vagytok!

  24. felix szerint:

    Bugi.
    Rád férne egy kis közmunkás továbbképzés. A kkor legalább megtanulnád, hogy mit mond a tehén.

  25. fidesznyik szerint:

    Mi ez a nagy nyivákolás a devizahitelesekkel kapcsolatban???

    ameddig lényegesen kedvezőbb volt a törlesztésük, mint a forintalapúaké, addig hangjukat nem lehetett hallani.
    hozzáteszem, ez több éven keresztül így volt.

    tudták mit vállalnak (amelyik nem az nagyon hülye), végső soron szerencsejátékba szálltak bele.
    így jártak.
    maximum azokat sajnálom, akik csóringerként, első lakáshoz jutásként vették fel.

    dafi-bugyi.németszilcsi, ahogy látom nem tud kibújni a bőréből!

    az Ünnepek közeledtével, mintha egyre több* fórumozna részegen! 🙂

  26. fidesznyik szerint:

    dagi-bugyi.németszilcsi,

  27. felix szerint:

    Hét évig volt jó a devizahiteleseknek, de aztán jött a fidesz.

  28. Tarjányi László szerint:

    Ebben van valami!

  29. bélabá szerint:

    Fidesznyik az ingyen kapott panelből osztja az észt, és irkál hülyeséget, kezdj gyűjteni a bankoknak …….. 😉

  30. Tarjányi László szerint:

    Edgar Bronfman ma megtért a gajdeszba. Egy bankárral kevesebb!

  31. robi szerint:

    http://www.hir24.hu/belfold/2013/12/23/szegeny-gyerekeknek-villantott-luxust-a-miniszter/#a3

    -mit akart ezzel szimbolizálni az uralkodó elit, mert a gyerekek a kevesebbnek ( egy olcsóbb helyen, kötetlenül elfogyasztott ebédnek) jobban örültek volna?
    – miért kellett, megalázni, a kirakatba (fotósok kereszttüzébe) tenni a 45 ezer forintért dolgozó közmunkások gyermekeit?

    “kötelező volt” -mondta egy fiúcska.
    Szegényeknek leesett a húszas: bábunak nézték őket.

  32. grün szerint:

    “Az akciót követő rövid megbeszélésen Németh Szilárd, Csepel polgármestere, Marie-Theres Thiell és Lehel László, a Segélyszervezet elnök-igazgatója rövid egyeztetést is tartottak, hogyan folytatódhat 2014-ben az együttműködés a szegénység elleni küzdelem jegyében.”
    .
    A szegénység ellen évi néhány ingyenebéddel nem lehet harcolni
    Egy év 365 napból áll!

Itt lehet hozzászólni !