A társasházak áramköltsége is csökkenhet

Fidesz.hu

A társasházak és a lakásszövetkezetek közös helyiségeinek villamosenergia-költsége is csökkenhet jövőre egy kedden elfogadott törvénymódosítással, amely azt is előírja, hogy a közös képviselőknek tájékoztatniuk kell a lakókat a rezsicsökkentéssel elért megtakarításról.

Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa előterjesztése indoklásában azt írta, a villamosenergia-törvény módosításával olcsóbb lehet például a lépcsőházi világítás és a lift működtetése. A politikus a javaslat benyújtása után azt mondta, hogy annak húszszázalékos csökkenést kell eredményeznie az érintett közműszolgáltatásoknál.

A kéményseprő-ipari közszolgáltatásokról szóló törvény pontosításával azt is rögzítette a parlament, hogy a társasház vagy a lakásszövetkezet közös tulajdonában lévő kémény ellenőrzésére is vonatkozik a rezsicsökkentés. Újdonság, hogy jövőre a közös képviselőknek (lakásszövetkezeteknél az igazgatóságoknak) minden hónapban, többletdíjazás felszámítása nélkül, legalább 45 napig kifüggesztett hirdetményen tájékoztatniuk kell a lakókat arról, mennyit spórolt a társasház, illetve a lakásszövetkezet a rezsicsökkentéssel.

Emellett minden év február 15-éig arról is be kell számolniuk, hogy éves szinten mennyivel kevesebb közös költséget kellett befizetniük a lakóknak, illetve hogy a külön tulajdonon belül nem mérhető közműszolgáltatások mennyivel lettek olcsóbbak. Ha a közös képviselő elmulasztja tájékoztatási kötelezettségét, a fogyasztóvédelmi hatóság bírságot szabhat ki rá, amit nem terhelhet át a házra.

A törvénymódosítás kitér az önkormányzati tulajdonú bérlakásokra is, kimondva, hogy a jövő évtől kötelező lesz továbbszámlázni a víz- és a gázdíjak csökkentését a bérlőknek. A változtatások része, hogy az országos hálózattal rendelkező cégeknek február 1-jétől fogyasztóvédelmi referenst kell alkalmazniuk, aki kapcsolatot tart a fogyasztóvédelmi hatósággal és a békéltető testületekkel. A törvényben előírt képzettség nélküli fogyasztóvédelmi referens legkésőbb 2014. július 31-ig foglalkoztatható. A referensképzés és -vizsgáztatás szakmai felügyeletét a fogyasztóvédelmi hatóság látja el.

Forrás: Fidesz.hu

9 hozzászólás “A társasházak áramköltsége is csökkenhet” bejegyzésre

  1. fghfjhgkjhk szerint:

    Legfőképp a Béke téri házé, ahol 5. napja nincs villany.

  2. "?!" szerint:

    Figyelj, Te “szörnyen kedves” hombárfejű rezsirikkancs!

    Miért jó az neked, ha naponta kiröhögteted magad, és égeted a teflont a pofádon?

    Jobb ha tőlem tudod, hogy normális esetben a társasházak és a lakásszövetkezetek eddig is a lakossági tarifával vehették igénybe az ELMŰ szolgáltatásait, ezért most ismét rajtad röhög mindenki, aki ezzel eddig is tisztában volt.

    Ha kételkedsz a fenti állításomban akkor megmutatom a képen látható 140 lakásos társasházunk számláinak a másolatát és láthatod, hogy feltaláltad a spanyolviaszt, amit mi már régen feltaláltunk!

    Fogd már vissza magad, és ne égesd azzal a csepelieket, hogy egy idióta futóbolondot választottak polgármesternek!

    Ja! Most jutott eszembe megkérdezni, hogy a 3 hónappal ezelőtt írt levelemre miért nem válaszoltál és miért nem intézkedtél, amikor arról tájékoztattalak, hogy a ház felújítását a Csevak megbízása alapján végző kivitelező cég ingyen méretlenül fogyasztotta (magyarul lopta) az áramot a házunk lépcsőházi hálózatáról, miközben a munkadíjban leszámlázta felénk a kivitelezés normatív villamosenergia költségét is!

    Így egyszer megfizettünk a mérőiken megjelent fogyasztás 10 %-kal csökkentett díját az ELMŰ-nek, utána megfizettük a tőlünk lopott áram teljes díját a kivitelezőnek is!

    Mit szól ehhez, “szörnyen kedves” hombárfejű rezsirikkancs?!

  3. azaki szerint:

    Németh Szilárd valóban rengeteg baromságot hordott össze megint.

    1. Azok a társasházak, amelyekben több lakás van, mint nem lakás céljára szolgáló helyiség, eddig is az egyetemes szolgáltatást vették igénybe, tehát eddig is részesültek a rezsicsökkentésből a közös helyiségek tekintetében is. Ilyen a társasházak túlnyomó többsége.

    2. “minden hónapban, többletdíjazás felszámítása nélkül, legalább 45 napig kifüggesztett hirdetményen tájékoztatniuk kell a lakókat arról, mennyit spórolt a társasház”

    Minden hónapban 45 napig? Tehát 15 napon át két hirdetménynek kell kint lennie egyszerre 😀 😀 😀

    3. “minden év február 15-éig arról is be kell számolniuk, hogy éves szinten mennyivel kevesebb közös költséget kellett befizetniük a lakóknak”

    Ez a Németh sosem élt társasházban? Ha élt volna, akkor tudná, hogy a közös költséget a társasház közgyűlése határozza meg (tipikusan évente egyszer), az nem változik év közben attól, hogy éppen alacsonyabb vagy magasabb a villanyszámla. A közös költség összegét csak a társasházi közgyűlés változtathatja meg, akkor viszont ugye tudnak róla a lakók, hiszen ők döntöttek róla.

    Sírnivalóan hülye ez a Németh Szilárd!

  4. fghfjhgkjhk szerint:

    azaki! Élt társasházban, csak akkor még tanító volt.

  5. Tarjányi László szerint:

    Legelőször képesítés nélküli tanító. Most meg képesítés nélküli országgyűlési képviselő. Feküdnétek ti egy képesítés nélküli orvos szikéje alá?

  6. ebihal szerint:

    Ha jól emlékszem abban az időben az ilyenek megúszták a katonaságot.

  7. Nagyapó szerint:

    azaki!
    1. “Az egyetemes szolgáltatási (termék)árakat, továbbá a rendszerhasználati díjakat (az elosztói alapdíjjal együtt), valamint mindezek (27% – os) áfáját is tartalmazó „teljes” végfelhasználói ár 2013. november 1-jén a lakossági fogyasztók esetében további 11,1%-kal–a 2012.decemberi végárhoz képest összességében 20%-kal –csökkent.”
    Tehát érvényes a csökkentés!!!
    2.Tényleg óriási probléma.
    3.Szegény azaki! Amennyiben évente történik a közös költség meghatározása, attól függetlenül csökken a teljes végfelhasználói ár . Más fogalom a közös költség, annak felhasználása, valamint a kiadás (pl. villanyáram ára).
    Konklúzió: azaki “sírnivalóan hülye”, de ne hülyítse a társasházak lakóit!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. demokrácia szerint:

    Az ötlet jó,de rosszul lett kommunikálva. Örülhettek ha nálatok minden rendben megy és nem zsiványok vezetik a Tházat.
    A rezsicsökkentés a nagyfogyasztóknak kedvez,ilyenek pl. a Tházak is,ahol jelentős a villany,a szemétszállítás és a vízcsatornadíj is.Nálunk ezek a tételek éves viszonylatban cca 11 milla kiadást jelentenek tehát érezhető lenne a 10 % is.
    Az idei évet február 15-ig kell kimutatnia,a közgyűléseket pedig május 31-ig írja elő a trv. A kimutatás alapján már követhető az éves beszámoló és a következő évi ktg-vetés,ami meghatározza a közösköltséget is. Ha mást nem is,de legalább szinten tartaná és nem emelkedne.

  9. grün szerint:

    Panelban lakik? Rossz hírünk van

    “Fónagy János, az NFM parlamenti államtitkára nemrégiben arról beszélt, hogy a Rogán Antal vezette munkacsoport – amelynek ő és Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa a tagja – január első napjaira, 10-e környékére állítja össze számításokkal alátámasztott javaslatát arról, milyen energiatípusokra vonatkozzon a harmadik rezsicsökkentés, mekkora legyen a mértéke és mikor lépjen hatályba, a frakció erről az anyagról tárgyal majd. Hozzátette: számokról eddig nem volt szó.”
    .
    http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/panelban_lakik_rossz_hirunk_van.572267.html

Itt lehet hozzászólni !