Magyarország továbbra is GMO-mentes marad

Hirado.hu

Magyarország továbbra is mentes marad a génmódosított szervezetektől, e tekintetben ugyanis fennmarad a zéró tolerancia – jelentette ki a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára.

Budai Gyula azt követően erősítette meg a magyar álláspontot az ország GMO-mentességének fenntartásáról, hogy befejelődött a szaktárca Roadshow a GMO-mentes mezőgazdaságért elnevezésű rendezvénysorozata. Ennek célkitűzése az volt, hogy minél több helyszínen, minél szélesebb körben ismertessék, miért fontos a GMO-mentesség Magyarország számára.

Hozzátette: a magyar GMO-stratégia lényeges eleme, hogy tiltja a génmódosított növények belföldi termesztésbe vonását. Továbbá ide tartozik a védzáradék bevezetése is, ami azt jelenti, ha az EU bármilyen genetikailag módosított növény termesztését engedélyezi, Magyarországnak lehetősége van attól eltérően dönteni.

Forrás: Hirado.hu

2 hozzászólás “Magyarország továbbra is GMO-mentes marad” bejegyzésre

  1. abcd szerint:

    “Pert vesztett Budai Gyula Kishantos-ügyben

    Pert vesztett Budai Gyula Kishantos-ügyben – írja a greenfo.hu. Az első fokú ítélet szerint Budai valótlanságokat állított Ács Sándornéról, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetőjéről a Magyar Hírlapban április 23-án. A bíróság 800 ezer forint nem vagyoni kártérítésre kötelezte Budait, és eltiltotta a további jogsértéstől”

    Előzmény !

    A biocsoda vége: így pusztul el 21 év munkája
    Mikola Bálint

    Huszonegy évig vegyszermentesen gazdálkodtak, oktatták a környékbeli gazdákat, majd lejárt a szerződésük, és a tíz részre szabdalt korábbi földjük egészét elvesztették – röviden így foglalható össze a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ kálváriája. A pályázataik a gazdasági terveket értékelő szubjektív pontokon bukhattak el, de sejtések szerint a politika is közrejátszhatott abban, hogy helyi polgármester és egykor salgótarjáni építési vállalat is nyert földet. Az ökogazdaság mellett rengetegen kiálltak, de az eddigi jogi kifogások leperegtek az NFA-ról: szerintük jogszerű pályáztatással az agrárközéposztályt hozták helyzetbe, szubjektív pontok nincsenek, biogazdálkodni pedig egyébként sem kötelező. A Nemzeti Vidékstratégia szerint viszont ajánlott.”

  2. fghfjhgkjhk szerint:

    “befejelődött a szaktárca Roadshow”
    Szóval nem jött össze? 🙂
    Ki a ló… tudja ellenőrizni, hogy SEHOL és SENKI nem termeszt GMO-s terményt?

Itt lehet hozzászólni !