Húsz éve halt meg Antall József

Hirado.hu

Közvetlenül halála előtt, amikor már feladott mindent, és készült a távozásra az életből, Antal József behívta magához az országos rendőrfőkapitányt, a hadsereg parancsnokát valamint a testőrség vezetőjét, és mindhármuknak ugyanazt mondta: „Köszönöm, hogy szolgálták a hazát és a demokráciát, kérem, ha majd nem leszek, továbbra is ezt tegyék” – idézte fel a Vasárnapi újságban Kónya Imre az 1993. december 12-én elhunyt miniszterelnök szavait.

Kónya Imre szerint a húsz éve elhunyt kormányfő egész tevékenysége és személyisége óriási szerepet játszott abban, hogy Magyarország a rendszerváltó államok közül az ő időszakában egyértelműen és minden tekintetben az első helyen állt. Helmuth Kohl akkori német kancellár, akivel jó barátságban voltak, azt mondta magyar kollégájának, hogy 1995-re Magyarország, Csehszlovákia és Lengyelország az Európai Unió tagja lesz. Kohl hozzátette: ha rajta múlna, Magyarország azonnal beléphetne a közösségbe, ám még meg kell várni a lengyeleket, akik még nem tartanak ott a fejlődésben. Antall megjegyezte, ő a fogorvosnál is a sorban állást utálja a legjobban, mire Kohl megnyugtatta, hogy ebben a sorban senki nem fogja őt megelőzni – idézte fel a kormányfővel kapcsolatos emlékeit Kónya Imre.

Az 1990-94 közötti kormánytöbbséget adó egykori MDF-frakció vezetője hangsúlyozta, Antall Józseffel nem egy kiszámíthatatlan forradalmár került az ország élére, hanem egy olyan ember, akinek éppen olyan elképzelése volt a demokráciáról, a jogállamról, mint azoknak a nyugat-európai politikusoknak, akikkel találkozott. Ugyanúgy viselkedett, beszélt, mint ők, legfeljebb kicsit műveltebb, történelemben jártasabb volt.

Nem véletlen, hogy Helmut Kohltól kezdve Francois Mitterand francia elnökön keresztül Margaret Thatcher brit miniszterelnökön át egészen idősebb George Bush amerikai elnökig minden jelentős politikussal kiváló személyes kapcsolatban volt – mondta Kónya Imre. Hozzátette: Bush elnök, aki nagyon szerette volna elkerülni az amerikai fegyveres beavatkozást a délszláv háborúba, a konfliktus kapcsán rendszeresen kikérte Antall véleményét. Bush megjegyezte, ha a csehek és a szlovákok is jól meg tudták oldani a különválást, akkor miért ne tudnák ezt a szerbek, illetve a délszlávok is ezt elintézni. A magyar kormányfő válasza erre az volt, a probléma – amit Bush nem biztos, hogy tud –, hogy a csehek a sört szeretik, a szerbek meg a szilvapálinkát – elevenítette fel a párbeszédet Kónya Imre.

Az Antall-kabinetet követő Boross-kormány egykori belügyminisztere szerint az ezredvégi demokratikus Magyarország létrejöttének néhány éve mindig a magyar történelem kiemelkedő eseménye lesz. Bár tudja, hogy a megítélése nem ez, és ami utána következett, abban csalódtak az emberek. Hangsúlyozta: ennek azonban nem a rendszerváltozás és nem Antall József az oka. Ám a társadalom nem tesz különbséget, és amíg a korszak az aktuálpolitika tárgya, addig divat azt mondani, hogy nem is történt rendszerváltás, el lett rontva az egész. Mint a volt frakcióvezető mondta, bízik abban, hogy később ez változik, és a korszak méltó helyre kerül az emberek emlékezetében.

Antall Józsefné a Kossuth Rádió műsorában azt mondta néhai férjéről, hogy kormányfősége előtt is mindig nagyon lelkiismeretesen, teljes erőbedobással dolgozott. „Tette, amit kellett, és amit elvállalt, betegen, és tartotta magát, mégis elképesztő igazságtalan támadásokban volt állandóan része” – fogalmazott az özvegy. Felidézte: esténként, amikor hazajött, ő mint a felesége azzal fogadta, hogy már megint mit műveltek vele a parlamentben, mire férje csak annyit válaszolt: „Hát, az a dolguk, ők az ellenzék”, és nem vette föl a támadásokat. Klára asszony, mint elmondta, sokszor azt gondolja, Antall Józsefnek külföldön – ahol partnerei teljesen maguk közül valóként kezelték – nagyobb becsülete volt, mint Magyarországon.

Kónya Imre ugyanakkor hangsúlyozta: örül, hogy hajdani politikai ellenfelei is a legnagyobb elismerés hangján beszélnek Antall Józsefről, mert fontos, hogy ebben a kettészakadt országban a nagy történelmi személyiségek körül legyen valamilyen elismerés. Antall József pedig nagy történelmi személyiség, a rendszerváltás szimbolikus személyisége – fogalmazott a Vasárnapi újságban Kónya Imre, volt MDF-es frakcióvezető, belügyminiszter.

Forrás: Hirado.hu

8 hozzászólás “Húsz éve halt meg Antall József” bejegyzésre

  1. GONDOLKODÓ! szerint:

    “Az 1990-94 közötti kormánytöbbséget adó egykori MDF-frakció vezetője hangsúlyozta, Antall Józseffel nem egy kiszámíthatatlan forradalmár került az ország élére, hanem egy olyan ember, ”
    Lehet találgatni, csemegézni.
    Továbbá a nevezett frakcióvezető, nejével egyetemben, miért “tűntek el” a politika színpadáról?

  2. GONDOLKODÓ! szerint:

    “Olvasva a neten, hogy Magyarország a szegénységi listán az előkelő negyedik helyen van, Haitivel és Madagaszkárral vagyunk egy szinten.Napokkal ez előtt meg azt közölték, hogy a korrupciós listán a 44-dik helyről “előre léptünk” a 47-ik helyre.A neten tegnap az angol Economist cikke jelent meg, amelyben bemutatta fotókkal a budapesti hajléktalanok életét, és azt írja, hogy Twist Oliver korszakának megfelelőek a hajléktalan szállók.”

  3. GONDOLKODÓ! szerint:

    Más!
    Ukrajna: az ellenzék 48 órát adott az államfőnek
    Állapotüzenet A hozzászólás rögzítése megtörtént.

    MHO/MTI
    – 2013. december 8., vasárnap
    A kijevi főtéren százezer tüntető rendeződött oszlopba, hogy az elnök vidéki rezidenciája felé elinduljon
    Ultimátumot intézett vasárnap az ellenzék az ukrán elnökhöz: Viktor Janukovics 48 órát kapott arra, hogy menessze a Mikola Azarov miniszterelnök vezette kormányt, különben a tüntetők blokád alá veszik az államfő Kijev megyei, mezsihirjai rezidenciáját.

  4. robi szerint:

    T. Gondolkodó!
    A helyzet több, mint aggasztó.
    Más sem hiányzik nekünk, mint egy bizonytalan helyzet a szomszéd államban.

    Itt a tél a nyakunkon, az orosz gáz is rajtuk keresztül érkezik.

  5. GONDOLKODÓ! szerint:

    Sokkal bonyolultabb a helyzet mint azt sokan gondolnák. Cápa módjára akarják Ukrajnát is a piacnak, meghódítani, bekebelezni. Aztán nyomulni beljebb és beljebb! Gondolkodjanak el, ebből még konfrontáció is lehet, ne adj úr Isten! Putyin nem fog engedni, hiszen Timosenkót azért vonták ki a forgalomból, mert Ő, mást akart.
    Egyenlőre az Ukrán piac, majd az orosz nyersanyag, gáz ami a földben rejlik.

  6. GONDOLKODÓ! szerint:

    A minap írtam egy helyütt, hogy ez a folyamat kísértetiesen hasonlít a bukarestire. Óriási nyomás hárul (kinti szervezésben) most az ukrán hatalomra. Alaposan felizzították a vasat, egyre nehezebbnek tűnik annak hőkezelése. Bármi lehet belőle.

  7. robi szerint:

    A magyar futball újabb komédiája: http://www.nemzetisport.hu/labdarugo_nb_i/mtk-maximum-100-diosgyori-szurkolora-szamitottak-2300447

    Ha ezt az Economistnál olvassák, jobban elképednek, mint a hajléktalanszállókban tapasztaltaknál.
    Náluk ilyen sztem már 100 évvel ezelőtt sem fordulhatott elő.

    Amatőrizmus a javából.

  8. grün szerint:

    GONDOLKODÓ!
    Fejlett politikai kultúrával rendelkező országokban 72 óra ultimátumot szoktak adni!
    Nagy divat lett a szobordöntögetés!
    Hol egy Viktor, hol egy Vlagyimir?!

Itt lehet hozzászólni !