Hét ok, amiért nem találnak állást a fiatalok

Külföldön “ugyanúgy ki kell taposni az utat. Akinek itthon nem megy, ott sem fog”

Jobb-Állás Blog, Csepel.info

Tegnap konferencián jártam. A téma az egyik legforróbb Európában: Hogyan lehet fiatalok millióit munkához juttatni? Sok más előadó mellett a munkaadókkal napi kapcsolatban álló karrier-tanácsadók is megosztották tapasztalataikat. Azért gondolom tanulságosnak az általuk elmondottakat, mert jelzés, hogy ne a kifogásokat keressük, ne mástól várjuk a megváltást, hanem az álláskereső maga is sokat tehet azért, hogy munkához jusson. Íme 7 pontban a legfontosabb gondolatok.

Alábbiakban a Jobb-Állás Blog bejegyzésének folytatását olvashatják. A témával kapcsolatos véleményét a kommentek között írhatja le.

Álláslehetőség márpedig vannak, nem is kevés. Csak eltökéltség, megfelelő önismeret és a lehetőségek alapos feltérképezése kell hozzá. Többek között erről beszéltek karrier-tanácsadók az EURES, Eurodesk, Euroguidance és Europass hálózatok “Mutass utat” című budapesti konferenciáján.

1. Hiányzik a belső hajtóerő, kicsi a felelősségvállalás

“Amikor állásbörzéken arról kérdezem a fiatalokat, lényeges-e a szakmai gyakorlat az elhelyezkedéshez, akkor szinte mindenki igennel felel. Majd amikor arról érdeklődöm, hogy eddig mit tettek ezért, akkor kiderül, hogy szinte semmit. Sokan tudják, hogy mit kellene csinálni, ám kicsi bennük a felelősségvállalás”- említ egy személyes tapasztalatot Szűcs István, karrier-tanácsadó, az Ygen Humánerőforrás Központ vezetője.

2. Nincs megfelelő munkatapasztalat

Hajdú Csongor, a HVG Állásbörze szervezője szerint az sem mindegy milyen az a szakmai gyakorlat. “Legalább fél éves távlatban kell gondolkodni, annál rövidebb időre nincs értelme. Mi is minimum ennyi időre fogadunk gyakorlatosokat” – teszi hozzá. Az is fontos, hogy az egyetemista/főiskolás maga keressen ilyen munkaadót, így ugyanis álláskeresői kompetenciái is fejlődnek.

Ennek ellenére sokan az iskolapadból kikerülve gyakorlati tapasztalat és elképzelés nélkül ülnek tanácstalanul otthon. Szűcs István elárulta, náluk minden hónapban akad olyan eset, amikor az édesanya hozza be 25-30 éves kisfiát, kislányát állást keresni. “Ezeknek a fiataloknak különösen nehéz a helyzetük, ugyanis nem belső elhatározásból érkeznek, így nem is motiváltak.”

Sokat javíthat a fiatalok hozzáállásán, ha tanulmányaik alatt külföldön is kipróbálják magukat, például az Erasmus-program keretében. Ekkor ugyanis eltűnik a védőháló, maguknak kell megoldaniuk a problémáikat idegen nyelvi környezetben, más kultúrában.

3. Konkrét elképzelés helyett “Minden érdekel!”

Hajdú Csongor hiányosságként említette, hogy a pályakezdők néha még a területet sem tudják megfogalmazni. “Megretten a munkaadó attól, ha valakit a HR-től a marketingen át a pénzügyigs minden érdekel. Ez a cégek szemében a szakmai elkötelezettség teljes hiányára utal.”

Gyakran előforduló probléma, hogy a pályakezdők képtelenek meghatározni, hogy milyen célállásra akarnak pályázni. “Közgazdász pozíció nincs a hirdetésekben, ellenben általában közgazdász végzettségűt keresnek key account manager munkakörbe” – mondja Szűcs István.

Ahogyan pályakezdő pozíciók sincsenek, csak olyan állások, melyeket pályakezdőként is be lehet tölteni.

4. Hiányzó proaktivitás, talpraesettség

Filáj Gábor business coach (Umbrella Consulting) megjegyzi, hogy az álláskeresés nem a fair play-ről és nem szociális szempontokról szól. “Az első nyer, a többi üres kézzel tér haza.” Éppen ezért annak jobb az esélye, aki küzd érte és megelőzi versenytársait. “Ha értékesítőt keresek, akkor a hirdetésre beérkező önéletrajzokra két héten át nem reagálok. Megvárom azt, hogy ki jelentkezik telefonon, ki gondolja komolyan a jelentkezést. Úgy gondolkodom, hogy ha valaki álláskeresőként képtelen proaktív módon viselkedni, utánamenni a munkalehetőségnek, akkor hogyan szerez majd ügyfeleket?” – mondta toborzási fogásáról.

5. Irreális célkitűzéssel vágnak bele

Hajdú Csongor a tanácsadók és a tanárok felelősségét is hangsúlyozza. “A legjobb egyetemek azt a képet sugallják magukról, hogy az itt végzők a legjobbak és vezetői munkakörökben, magas fizetésért kezdhetik pályájukat. Ez nyilvánvalóan nincs így, és téves képzetet kelt a fiatalokban.”

Szűcs István erre reagálva egy szomorú, ám reális forgatókönyvet is felvázol, amelyet karriertorzulásnak nevez. “A pályakezdő fiatal júliusban megkapja a diplomáját, szeptemberben elkezd keresgélni. Nem keresni, hanem keresgélni. Vezetői vagy több éves szakmai tapasztalatot igénylő szakértői munkákra adja be jelentkezését. Nem érkezik válasz, így visszajelzést sem kap az irány helytelenségéről. Majd egy-másfél év múlva – amikor még mindig nincs állás – szülői nyomásra a végzettségéhez képest sokkal szerényebb munkát vállal el. Aztán bekerül a mókuskerékbe és onnan már nem akar kijönni.”

6. Tévhitekkel, kibúvókkal mentik ki magukat

“Kifogást mindig lehet találni arra, hogy miért nem vesz fel a munkaadó” – mondja Filáj Gábor. “A fiatalok azt mondják, hogy csak a tapasztaltak kellenek, de a kisgyermekeseknek, negyveneseknek, ötveneseknek is megvannak a kibúvó mondataik. Arra kellene fókuszálni, hogy hogyan lehet a hátrányokból előnyt kovácsolni. Ehhez felmérést kell készíteni magunkról és ennek tükrében keresni a tudásunkhoz, tapasztalatunkhoz passzoló munkaadókat.” Hajdú Csongor hangsúlyozza, hogy vannak állások és nem is annyira nagy a túljelentkezés. “A legutóbbi HVG Állásbörzén több mint 5 ezer állásajánlatot hirdettek meg a munkaadók, és 11 ezren látogattak ki a rendezvényre. Bár a munkaadók többsége a rendezvény óta eltelt két hónapban már több álláskeresőt is felvett – köztük sok olyan cég is van, amely több mint 10 alkalmazottal bővítette csapatát- akadt sok pozíció, amit a látogatók nagy száma ellenére nem tudtak betölteni a munkaadók.”

Filáj Gábor munkaerő-közvetítőként ráerősít erre. “Ameddig a vállalatok munkaerő-közvetítő cégek segítségét kérik megfelelő munkaerő felkutatásához, addig vannak állások.”

7. A külföldben látják a megváltást

Filáj Gábor óva inti a fiatalokat attól, hogy sikertelen próbálkozások után a külföldben lássák a megváltást. “Ott is ugyanúgy ki kell taposni az utat. Akinek itthon nem megy, ott sem fog. Ha mégis, akkor diplomás létére mosogathat, pizzafutárként, felszolgálóként találhat állást. Elképzelhető, hogy így is többet keres, mint itthon a szakmájában. Ám kárba vész a tanulmányokba fektetett energia és pénz, nincs előrelépési lehetőség és szerényebb körülmények között éli életét.”

Karácsony Zoltán írása

jobb-allas.postr.hu

17 hozzászólás “Hét ok, amiért nem találnak állást a fiatalok” bejegyzésre

 1. fghfjhgkjhk szerint:

  Elolvasás nélkül is erre qrva egyszerű a válasz. Mert nincs munka és munkahely.

 2. Gordon szerint:

  Na, de felix és az etánsai nem is akarnak dógozni. Ez a baj.
  Legfeljebb a börtönfoglalkoztatóban látunk etánsat dógozni.

 3. fghfjhgkjhk szerint:

  Gordon, aztán Te jobb, ha hallgatsz.

 4. bonifác szerint:

  Szerintem több probléma is van. Nem megfelelő,korszerűtlen oktatás. (Egyáltalán nincs
  gyakorlati oktatás.) 2) Tanulj kisfiam, hogy ne kelljen gürizned, mint nekem. De ez nem
  mindenkinek megy. 3) Szó szerint kell venni: büdös a munka. Odaállítják egy nemszeretem
  munkához- egyszerűen otthagyja, anélkül, hogy rájönne: miért kell csinálnom?
  3) Sokéves oktatási idiotizmus, amiből talán most ébredezik a kormány. Csak a felsőoktatás- leépítették a szakoktatást, tízesével szüntették meg szakmák oktatását.
  Természetesen a “rendszerváltás lázában”. Ha megszüntetjük az ipart: minek a szakmunkás?! Uniós nyomás ellenére is kell. És magyar ipar is.

 5. realista szerint:

  🙂
  gornyonka (a ny a kifliszerűen hajlott gerinctelenségre utal), kíváncsi lennék, h te mivel foglalkozol, dolgozol-é?
  …gondolom seggdugó viktorka biztosít neked egy állást 6-7 elemivel.
  A diplomások nem olyan szerencsések mint a f@szcimbáló se@@nyalók.
  Gondlom tudod, te melyik csapatban játszol……

 6. grün szerint:

  Így működik Orbánisztánban a szakember-képzés

  “Egy elkeseredett oktatótól kapott levelet portálunk. Arról ír, hogy nem kapnak a tanműhelyek sem eszközöket, sem alapanyagot a pécsi tankerületben található iskolákban. Az iskolák vezetői jelezték a hiányosságokat, de még választ sem kaptak, a tanárok saját pénzüket áldozzák arra, hogy tudjanak tanítani.”
  .
  Külföldnek nem nevelünk szakembert! 😛 😀
  .
  http://www.stop.hu/velemeny/igy-mukodik-orbanisztanban-a-szakember-kepzes/1197278/

 7. bonifác szerint:

  Érdekes ez az orbanisztáni képzésmód. Nagyon szívesen ismerkednék vele közelebbről is.
  Léci a részleteket is ismertesd! A cuci módszer szerint nem szakembereket, hanem
  balfácánokat neveltünk. Ezekre a “művelt Nyugat” nem tart igényt. Viríts, ahogy mondani
  szokás drága Zöldikém!

 8. grün szerint:

  bonifác!
  “Léci a részleteket is ismertesd!”
  Tessék! 😛

  http://www.stop.hu/velemeny/igy-mukodik-orbanisztanban-a-szakember-kepzes/1197278/
  .
  Itt a link!
  1.) Rávezeted a kurzort a zegérrel!
  2.) Ha aláhúzza, a jobb kéz mutatóujjával balgomb a zegéren katt!
  3.) Megnyílik a zoldal és legörgeted, elolvasod , megérted!
  Mi ebben a bonyolult?! 😛 😀

 9. bonifác szerint:

  A dolog nem annyira bonyolult, mint amennyire érthetetlen. Mert ez a régi rendszer.
  Esetleg Pécsett nem tudják, hogy másképp kellene csinálni? Vagy ez is nem “videjó,
  hanem audijó?” Restelleném, ha tényleg így lenne. A többit tartom. A cucik egyszerűen
  felszámolták a szakképzést.

 10. felix szerint:

  Gordonka.
  Jelenleg 46 év és pár hónap munkaviszonyom van.
  Neked mennyi te kis “dolgos” ?
  Amennyiben több akkor lehet szavad, ha kevesebb akkor k+ 3 betű.

 11. felix szerint:

  Gordonka.
  Tudod azért nem szeretek dolgozni, mert a hozzád hasonló szarháziak belőlem élnek.

 12. fghfjhgkjhk szerint:

  realista! Gordon ha nem is kaszál millákat, de az iskolai vézettsége megközelíti az Ön által leírtakat. Őt eltartják, ennyi.

 13. kilgore trout szerint:

  Nekem két ismerősöm ment ki Németországba. Az egyik, aki asztalos szakmával itthon sem remekelt, érdekes mindenhonnan önhibáján kívül kellett távoznia, közben 2 gyereket is sikerült összehoznia a huszoniksz négyzetméteres vidéki kis házba, mert az asszony így rendelte.
  A másik, egy elvált férfi, új házasság évek óta, 5 gyerek eltartása. Itthon semmi nem jön neki össze, hiába próbálkozik piaci árusítással, és a többi. A nyomorba csinál gyereket (az ötödiket), utána siránkozik, hogy itt nem megy semmi és kimegy Németországba.

  Biztos van kivétel is, de a fenti mottóval a tapasztalatom alapján egyet kell értenem.

 14. fghfjhgkjhk szerint:

  kilgore trout! vegyünk alapul egy “jól fizető” munkahelyet, ahol napi netto 5.000,- Ft-ot is meg lehet keresni, mint pl. egy lakatos. Ez legyen havi 100.000,- Ft. Asszonyka elpakolászik, vagy elkasszázik a CBA-ban, havi 80.000,- Ft-ért, ez a magyar modell (3 gyerek) mellett, a panelban élve, családi pótlékkal együtt egy jó fizetés? El lehet belőle lenni, ez igaz, de ha kiesuk az egyik kereső, máris bajok lesznek. 🙁

 15. nagyapó szerint:

  Eetásak! Miről beszélnek? A főiskolát, vagy a középiskolát végzettekről? Csepelen a főiskolásokkal nincs gond. A középfokú képzés megoldott (ellentétben Pécs “A”-val, vagy Banglades-el), ellenben hol helyezkedjenek el? Az INTER-METAL Recyclingben, a DUNAPACKban, a Fekália Művekben, vagy a zeetásak által elprivatizált/ellopott, tönkretett cégekben?
  Eetásak mit ajánlanak? Menjenek külföldre (“el lehet menni”). A lányok részére nyitott a világ. Amszterdam, Hamburg, Zürich várja őket, de mit tegyenek a fiuk? Nehéz versenyezni a törökökkel, csak olyan munka marad, amit itthon nem vállalnának el (de lehet mondani “németbe melózok”).
  Maradnak a kisvállalkozások. Ezért ad az MNB (Matolcsy utasítására), a bankokon keresztül, alacsony kamatú fejlesztési kölcsönt.

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

 16. felix szerint:

  Szemétláda.
  Miért mindig azzal foglalkozol amihez lövésed sincs?
  Ír inkább egy tanulmányt a kocsmai élet rejtelmeiről, vagy a söröskorsó méretezés problémáiról.

 17. lolka szerint:

  bonifác szerint:
  2013. november 30., szombat – 19:50

  “Érdekes ez az orbanisztáni képzésmód. Nagyon szívesen ismerkednék vele közelebbről is.
  Léci a részleteket is ismertesd!”
  http://propeller.hu/itthon/2830372-jobbik-szazezer-tulkoros-antiszocialis-embert
  Esetleg a stadionokban lehet szakmát tanulni…

Itt lehet hozzászólni !