Másodszor ünnepelték Csepelen az évszázad mérkőzését

Csepel.hu

A magyar labdarúgó-válogatott 1953. november 25-én Anglia ellen Londonban kivívott 6:3-as győzelmének 60. évfordulójáról kerületünkben is megemlékeztek. Az Aranycsapat Alapítvány idén másodízben tartotta meg ünnepi összejövetelét a Csepelen.

A megemlékezés a Szent István Bazilika altemplomában vette kezdetét, ahol a meghívottak koszorút helyeztek el Puskás Ferenc és Kocsis Sándor sírjánál, majd közösen indultak Csepelre. A Királyerdei Művelődési Házban folytatódó programon részt vett Tarlós István főpolgármester, Németh Szilárd Csepel polgármestere, Wittner Mária országgyűlési képviselő, Csepel díszpolgára, Borbély Lénárd alpolgármester, Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek valamint Samna Gábor kabinetfőnök, továbbá az Aranycsapat Alapítvány képviselői és a magyar sport kiválóságai közül is többen.

Tarlós István a köszöntő beszédében kiemelte, hogy a főváros vezetése sem feledkezett meg az Aranycsapat legendáiról, és a közülük korábban már díszpolgári címben részesülők sora folytatódni fog. Példaként Czibor Zoltánt említette. Csatlakozott szavaihoz Németh Szilárd polgármester is, aki Tóth II. Józsefet a Csepel élő labdarúgó-legendáját is megemlítette (ő sajnos egészségi állapota miatt nem tudott részt venni az eseményen) az Aranycsapat kapcsán, hiszen a budapesti visszavágón góllal járult hozzá az újabb magyar sikerhez, és 12-szer lehetett játszótársa Puskáséknak a nemzeti csapatban.
A felszólalások sorát Kű Lajos egykori kiváló labdarúgó, az Aranycsapat Alapítvány elnöke folytatta, aki szokásához híven nagy átéléssel beszélt az évszázad mérkőzéséről, a sportolókról, akik aranybetűkkel írták be magukat a magyar és a nemzetközi sport történelemkönyvébe. Természetesen elhangzott az alapítvány jelmondata is: „Hittel, sporttal és kultúrával” melynek kapcsán a határokon túl élő magyarság összefogásáról beszélt és az általa életre hívott Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság összetartó erejét is méltatta az egykori BEK-döntős játékos.
A beszédeket követő gálavacsora közben az egykori Wembley stadionban lejátszott 1953-as mérkőzést megelőző utazás és maga a találkozó képkockái elevenedtek fel a monitorokon, amit láthatóan minden vendég nagy büszkeséggel nézett újra. A filmvetítés és a vacsora végeztével a Kárpátia zenekar tagjai adtak elő néhány számot akusztikus hangszereléssel, majd a moderátor szerepét betöltő dr. Kőrösi Mária egyetemi docens, az alapítvány kuratóriumának tagja lépett a mikrofonhoz és arra kérte a teremben helyet foglaló sportlegendákat, hogy osszák meg gondolataikat a vendégsereggel.
A teljesség igénye nélkül Dr. Fenyvesi Máté egykori válogatott labdarúgó, Rudas Ferenc válogatott labdarúgó, az FTC örökös tagja, Jónyer István világbajnok asztaliteniszező, Maracskó Tibor világbajnok öttusázó is szólt néhány szót, Tolcsvay Béla előadóművész és Wichmann Tamás világbajnok kenus pedig gitárt is ragadott és néhány közkedvelt nótát játszottak. Az ünnepi programot jó hangulatú, kötetlen beszélgetésekkel búcsúztatta a társaság.

Forrás: Csepel.hu

Egy hozzászólás “Másodszor ünnepelték Csepelen az évszázad mérkőzését” bejegyzésre

  1. fghfjhgkjhk szerint:

    Gondoltuk, hogy nem a Holland 8-1-et?! 😛

Itt lehet hozzászólni !