Lakhatás Csepelen – Önkormányzati megoldások

Csepel.hu

Nem csak magánszemélytől vagy erre szakosodott cégtől bérelhetünk lakást, ha Csepelen szeretnénk megállapodni. Csepel önkormányzata olyan piaci szereplő, amely a különböző lakhatási igényekhez, lehetőségekhez többféle megoldást kínál. Cikkünkben ezeket az alternatívákat mutatjuk be.

Legyen szó bármilyen konstrukcióról, a pályázók körét, a pályázat menetét és a bérlet összegét az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről szóló helyi rendelet részletesen szabályozza.

Akik megtakarítással rendelkeznek: költségelvű lakás

Csepelen 2004 óta van lehetőség úgynevezett költségelvű lakások bérbevételére. A Rákóczi út 93-107. szám alatti társasház 2003-ban, a Széchenyi terv keretében épült. A Csepeli Városgazda Zrt. összesen 116 lakást ad ki, méretük az egyszobás, galériástól a 2 plusz két félszobás lakásokig terjed. Az ingatlanok igényes környezetben, a H7-es HÉV végállomásához közel találhatóak. A társasházhoz fedett parkoló és sorompóval elzárt parkoló is tartozik. A lakások egyik előnye az egyedi hőmennyiségmérés, ami gazdaságosabbá teszi a fenntartást.

Kik pályázhatnak? Mindenki. A Csepeli Városgazda Zrt. minden évben versenytárgyalást ír ki a megüresedett lakásokra. A tárgyaláson való részvétel feltétele az óvadék megléte, amely a lakás egy évi bérleti díjával egyenlő. A licitálás alapja az előre megfizetett lakbér, amely a későbbiekben lelakható. Aki a legnagyobb összeget ajánlja fel előre megfizetett lakbér gyanánt, az nyer. Az óvadék a bérleti időszak végéig a Városgazdánál marad.

  • Időtartam: A Széchenyi terv pályázati feltételeinek megfelelően 2023-ig él az a konstrukció, ami lehetővé teszi a lakások kedvező bérbeadását. A Városgazda ennek megfelelően 2023-ig ír alá szerződést a bérlőkkel, amely azonban bármikor felmondható.
  • Bérleti díj: meghatározása a lakás méretétől függ, jelenleg a négyzetméterenkénti ár 828 Ft/hó

Korlátozott lehetőségek esetén: szociális bérlakás

A szociális bérlakásokra benyújtott pályázatok elbírásának alapja a rászorultság. Viszonylag kevés kizáró tényező van, amennyiben a pályázó valóban olyan anyagi helyzetben van, hogy indokolt a szociális bérlakás megítélése. 2013-ban Csepel 35 ilyen ingatlant hirdetett meg, ebből 33 kelt el. Ezek, a például az Ady lakótelepen található lakások általában felújítandóak. A felújítás költségét a bérlő állja, de amennyiben számlákkal igazolja reális kiadásait, azt beszámítják lakbérként. A szociális bérlakás lényege, hogy kedvező bérleti feltételek mellett a lakó takarékoskodni tudjon, esélyt kapjon helyzete rendezésére.

Kik pályázhatnak? Azok a személyek, akiknek nincsen saját tulajdonú beköltözhető lakásuk, vagy haszonélvezeti joguk. Ugyanezek a feltételek vonatkoznak a házastársra, élettársra és a vele költöző rokonokra is. Fontos kritérium, hogy az egy főre eső havi nettó jövedelem nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének két és félszeresét, ez 71 250 Ft (2,5×28 500 Ft). Nem pályázhatnak azok, akik az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 250-szeresét (7 125 000 Ft) meghaladó tulajdonnal rendelkeznek.

  • Időtartam: 5 éves ciklusra kötnek szerződést, amely meghosszabbítható. A hosszabbításkor szintén 5 évre szerződnek, maximális bérleti idő nincsen meghatározva.
  • Bérleti díj: a lakás komfortfokozatától, településen és háztömbön belüli elhelyezkedésétől, valamint belső adottságaitól függ. Az összkomfortos lakásoknál 327 forintos négyzetméterenkénti bérleti díjjal kell számolni, félkomfortos ingatlanoknál ez az összeg 117 Ft/m2/hó. Ezt a bérleti díjat a fenti kritériumokat figyelembe véve csökkentik, például egy alagsori vagy szuterén lakásnál 10 százalékkal kevesebb a bérleti díj. A csökkentés mértéke maximum 30 százalék.

A nyugalom időszaka: nyugdíjasházi lakások

A nyugdíjasházi lakások nyugodt környezetben, a Simon Bolivár sétány 1/a címen találhatóak. Az épülethez fás-bokros kert is tartozik, az egyszobás, összkomfortos lakrészekben főzési lehetőség és külön fürdőszoba szolgálja a bentlakók kényelmét. Fontos, hogy egész napos orvosi felügyelet nincsen, a gondnok folyamatosan az épületben tartózkodik.

Kik pályázhatnak? Azok az öregségi nyugdíjas, illetve 50. életévüket betöltött, egyedülálló rokkant nyugdíjas személyek, akik önmaguk ellátására képesek. Ez utóbbi feltételt orvosi igazolással kell alátámasztani. Házaspárok, élettársak is beköltözhetnek, azonban gyermeküket nem vihetik magukkal.

  • Időtartam: A bérleti szerződést határozatlan időre kötik.
  • Bérleti díj: A nyugdíjasházi lakások bérbevételére több lehetőség is van. Az egyik a bérbe adandó lakás forgalmi értékének megfizetése, ez a 31 nm-es ingatlanok esetében 4 millió, a 46 nm-es lakásoknál 4,5 millió forint, ezzel határozatlan időre megválthatják a lakások bérleti jogát. Lehetőség van lakáscserére: önkormányzati bérlakásból – amennyiben azt tehermentesen, megfelelő állapotban kerül vissza az önkormányzathoz – nyugdíjasházi lakásba bérlőként is van mód beköltözni. A bérleti díj 327 Ft/m2/hó. A részletekről a Csepeli Városgazda Zrt. Ingatlangazdálkodási osztályánál érdeklődhetnek.

Segítség a bajban: krízislakás

Csepelen három olyan, úgynevezett krízislakás található, amely a hatványozottan nehéz helyzetben lévő személyeknek nyújt továbblépési lehetőséget.

Kik pályázhatnak? Azok a személyek, akiknek szociális helyzetében súlyos, méltányolható változás állt be. A bérbeadásról a képviselő testület dönt, csepeli lakóhely vagy a kerületben történő életvitelszerű tartózkodás előnyt jelent. Bejelentés esetén a Humán Szolgáltatások Igazgatóságának munkatársa környezettanulmányt végez, ez alapján tesz javaslatot az elbírálásra.

  • Időtartam: alapvetően egy évre kötnek bérleti szerződést, amely – kifejezetten indokolt esetben – további egy évvel meghosszabbítható.
  • Bérleti díj: a szociális bérlakások díjai érvényesek itt is.

Különleges esetek: havária-lakás, fecskelakás

Havária-lakás: Csepelen három, úgynevezett havária-lakás található. Hirtelen bekövetkező csapások – például tűzvész, árvíz – esetén az önkormányzat határozott idejű, általában egy évre szóló szerződést köt a rászorulókkal.

Fecskelakás: Az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló rendelet lehetővé teszi úgynevezett fecskelakások bérbeadását. A fecskelakás azokat a fiatal, 35 év alatti párokat szolgálja, akik Csepelen indítják el életüket és vállalják, hogy a kedvező bérleti lehetőség mellett részt vesznek lakás-előtakarékossági programban. A lakások odaítéléséről a képviselő-testület dönt, a bérleti szerződés maximum 5 évre szól. A kezdeményezés kidolgozása jelenleg is folyamatban van.

Forrás: Csepel.hu

8 hozzászólás “Lakhatás Csepelen – Önkormányzati megoldások” bejegyzésre

  1. Jaj szerint:

    Hazugság hazugság hazugság hazugság hazugság hazugság hazugság hazugság hazugság hazugság hazugság hazugság hazugság hazugság hazugság hazugság hazugság

  2. Nemmondommeg szerint:

    Előny a következő név: Kolompár, Horváth, Sztojka és sorolhatnám.

  3. krapulaxxx szerint:

    cigányoknak bérleti díj mentességet biztosít a magyar katolikus egyház.

  4. nagyapó szerint:

    Nocsak! Nemmondommeg, a rasszista MSZP-sek kitiltják a Kolompár, Horváth, Sztojka nevűeket a lakhatásból?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. Jaj szerint:

    nagyapó! Mit csinált 56 és 89 között? Csak nem lapított, hogy hátha megússza? Komcsi nem volt, talán elhiszem, de kussolva tűrt és túlélt. Ez aztán a jellem!

  6. Nagy József szerint:

    Ezt ették kb 9 millióan,ugyanis ennyien nem voltunk párttagok.Bocs.

  7. Jaj szerint:

    És erre maga büszke? Rohadt sunyi gyávaság.
    “Vétkesek közt cinkos aki néma”. Nem csodálom, hogy visszasírja a szocializmust, idióta vén ingyenélő.

  8. SeSa szerint:

    “Nocsak!
    Nemmondommeg, a rasszista MSZP-sek kitiltják a Kolompár, Horváth, Sztojka nevűeket a lakhatásból?”

    Nocsak hogyan is kerültek Csepelre ezek a nevek?
    A Bajt ti csináltátok oszt most a nyakunkba varjátok?

    Ezennel életbe lép az alábbi megállapítás!

    “Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.”

Itt lehet hozzászólni !