Iskoláról, hobbiról, családról Jenei János testnevelővel

Gyerekek és sport mindenekfelett”

Csepel.hu

A csepeli önkormányzat – munkája elismeréseként- Csepel Örökség díjjal tüntette ki október 23-án Jenei János testnevelőt. A Gróf Széchenyi Általános Iskolában oktató és a csepeli testnevelő-munkaközösséget vezető tanárember hosszú évek óta dolgozik azért, hogy a csepeli sport és a kerületben tanuló gyerekek minél többen egymásra találjanak.

A gyerekek nem csak az iskolában, a kerületi sportversenyeken, hanem a nyári táborozások alkalmával is gyakran találkozhatnak Jenei tanár úrral. A Csepeli Hírmondónak két testnevelés óra között nyilatkozott, nem csak frissen kapott díjáról, de sok minden másról is.

– Úgy gondolom, hogy ezzel a díjjal nem csak engem, hanem a csepeli testnevelők munkáját is elismerték. Nélkülük nem lehetett volna ilyen színvonalas munkát végezni. Azt hiszem, hogy ez az elmúlt 25-30 év csepeli általános iskolai sportjának is elismerése, velem együtt a csepeli testnevelő munkaközösség is megkapta ezt a díjat. Ez egy nagyon jó közösség, néhányukkal közel harminc éve dolgozunk együtt, és ez alatt folyamatosan sikerült fővárosi és országos szinten is kiemelkedő teljesítményeket elérni, mind szakmai, mind eredményesség szempontjából is.

– Nevezhetjük ezt a mostani kitüntetést amolyan korai életmű-díjnak is?

– Hívhatjuk akár annak is, bár bőven van még megvalósításra váró tervem a kerületi általános iskolai sport terén. Ha már életmű, akkor visszatekintve a kezdetekre elmondhatom: minden testnevelő a saját szakmájában szeretne kiemelkedőt nyújtani, ami korábban az úttörő-, ma már diákolimpiai sikerek elérésében mutatkozik meg leginkább. A felnőtt csapatoknál az olimpiai győzelem talán a legértékesebb, egy testnevelőnél pedig az az egyik legnagyobb dolog, ha tanítványa diákolimpiai bajnok lesz. Személy szerint nekem az jelentette az egyik óriási sikert, amikor labdarúgó fiam atlétikában nyert országos diákolimpiai bajnoki címet. Persze ezen kívül is tudnék még sorolni olyan győzelmeket, amikhez szakmailag hozzájárulhattam. Például atlétikai csapattal, mezei futóversenyen, labdajátékokban, kézilabdában és labdarúgásban is értünk el kiemelkedő sikereket a Széchenyi iskolával, de a Budapest-válogatott edzőjeként a Teramoi Gyermek és Ifjúsági Kézilabda Világkupán (ami megfelel egy nem hivatalos utánpótlás világbajnokságnak) is sikerült már diadalmaskodnunk, 2001-ben.

– Kicsit kanyarodjunk el a sporttól és az iskolától. Aki ismeri Jenei Jánost, az tudja, hogy az unalom szó nem szerepel a szótárában, az aktív pihenés viszont annál inkább…

– Ez nagyjából fedi is a valóságot…Otthon néha a fényképem van kitéve, hogy ne feledkezzenek el rólam. A feleségem – aki szintén pedagógus – immár 33 éve „tüntet ki” a türelmével, és a maximális megértésével. A nyaraimat is jobbára gyerektáboroztatással töltöm, Felsőtárkánytól kezdve a Bükkön át a Balatonig évről-évre sok helyen táboroztattunk, és jelenleg is a Balatonon van a nyári főhadiszállásunk, ahol sok csepeli gyerek kikapcsolódását oldjuk meg. Korábban a téli szünetben Szlovákiába is szerveztünk táborokat: egyszóval mindenből, ami a sporttal és a gyerekekkel kapcsolatos, igyekszem kivenni a részem, fogalmazhatok úgy is: gyerekek és sport szinte mindenekfelett.

– Mi a hobbid?

– A horgászat. 1971-ben – ha jól emlékszem az évszámra – még a horgász válogatottságig is eljutottam. Szeretem a víz közelségét, és az előbb említett balatoni gyerektáborokban is adja magát, hogy néha „megkergessem az uszonyosokat”. Igazi szenvedély ez az életemben: tartottam már horgásztáborokat is a gyerekeknek, ahol nem csak a pecázás fortélyait, hanem a természet iránti szeretetet, tiszteletet is igyekeztem átadni.

– Nemrégiben a nagypapa lettél.

– Nagyon nagy élmény! Pláne úgy, hogy – azt mondják sokan – a népes családból rám hasonlít leginkább a csöppség. Szerencsére kicsit több haja van, mint nekem. Most múlt nyolc hónapos az unokám, úgyhogy kicsit még gyakorolnom kell a nagypapaságot, de azért van már némi tapasztalatom a gyerekekkel.

Forrás: Csepel.hu

Egy hozzászólás “Iskoláról, hobbiról, családról Jenei János testnevelővel” bejegyzésre

  1. helyi szerint:

    Megérdemelte!Gratulálok!

Itt lehet hozzászólni !