Fogyasztóbarát számlák: január 1-étől változik a számlázási rendszer

Csepel.hu

Új, átlátható közműszámlákat kapunk 2014. január 1-jétől. A mostani, a fogyasztó számára gyakran értelmezhetetlen számlákat felváltják az egységes elrendezésű és tartalmú, meghatározott paraméterek alapján szerkesztett elszámolások. Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős munkacsoportjának vezetője 2013. november 8-án terjesztette be az erre vonatkozó törvényjavaslatot, amelyet az Országgyűlés november 12-én nagy többséggel elfogadott.

„A jelenlegi számlakép-rendszer önmagában rendkívül bonyolult, szinte érthetetlen az egyszerű ember számára” – indokolta a változtatást Németh Szilárd november 13-ai sajtótájékoztatóján. A munkacsoport vezetője hozzátette: a közműszolgáltatók eddig különböző felépítésű, tartalmú számlákat küldtek a fogyasztóknak – ezt a heterogén rendszert a magyar családok, a tudatos fogyasztók érdekében egységesítik. Az átlátható számlaképet hat közműszolgáltatás területén írják elő: 2014 első napjától a gáz-, a villany-, a távhő-, és a vízszámlák mellett a kéményseprési, és hulladékgazdálkodási közműszámlák is egyértelműbbek lesznek.

Mi változik?

A közüzemi számlák egységes megjelenését szabályozó törvényjavaslat értelmében a fogyasztók egy úgynevezett elsődleges, és egy részletes számlára számíthatnak. Az elsődleges számlán csak a legfontosabb adatok szerepelnek majd: a szolgáltató és a fogyasztó adatai, az elszámolási időszak, a fizetendő összeg, a fizetési határidő, valamint az az összeg, amelyet a rezsicsökkentés eredményeképpen az adott elszámolási időszakban, illetve 2013. január 1-je óta a fogyasztó megspórolt – utóbbi három összeg az úgynevezett rezsiboxban kap helyet. Németh Szilárd hangsúlyozta: a rezsibox feltüntetése az idén január 1-jétől életbe lépett földgáz, illetve távhő rezsicsökkentés idején már kötelező lett volna, azonban ezt a szolgáltatók nem megfelelően értelmezték. Volt olyan cég, amely 2-es betűtípussal közölte ezeket az adatokat, a fogyasztók pedig hiába keresték a számlán, természetesen nem tudták elolvasni. A számla második oldalán kap helyet a részletes elszámolás: itt a késedelmi díjakról, az esetleges kedvezményekről, tehát minden egyes jogszabályban foglalt és alkalmazott tételről informálják majd a fogyasztót. Változik a számlák színe is: a villanyszolgáltatás színe a korall, a gázszámla narancssárga, a távhő színe a lila, a vízi közműszolgáltatásé a kék, a hulladékgazdálkodásé a zöld, a kéményseprés színe pedig a sárga lesz – ez a változtatás is az egyértelműsítést szolgálja.  További újdonság, hogy évente egyszer a szolgáltató köteles meghatározni az olyan fogalmak definícióit, mint például az azonosító szám. A közműszolgáltató január 1-jétől világosan meghatározza majd, hogy milyen tételeket miért tüntet fel, mire jók a különböző azonosítók – tehát egyértelművé teszik mit, miért fizetünk. „Ez a csomag a magyar fogyasztók érdekében készült el, a tudatos fogyasztói magatartást kívánjuk elősegíteni az új számlatükörrel” – szögezte le Németh Szilárd. A tudatos fogyasztói magatartást ösztönzi az a rezsicsökkentésről szóló tájékoztató füzet is, amelyet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) készített. Az információs kiadvány az NFH kormányhivatali igazgatóságain és a cégek rezsiközpontjaiban is elérhető lesz, valamint letölthető a www.nfh.hu honlapról.

Egyértelmű tájékoztatás a társasházakban is

„Még ebben az őszi törvényhozási időszakban be fogok nyújtani egy olyan törvényjavaslatot, amely módosítja a társasházi törvényt és a lakásszövetkezeti törvényt” – jelentette be Csepel polgármestere, aki elmondta: a rezsicsökkentést illető panaszok rendkívül nagy része a társasházakat, illetve lakásszövetkezeteket érinti. A társasházak, lakószövetkezetek vezetői gyakran nem hajtják végre a rezsicsökkentést, sőt, nem is tájékoztatják a lakókat. Németh Szilárd elmondta: bár számos pozitív példával találkozik, többek között Csepelen is, a tájékoztatási kötelezettség bevezetésére mégis szükség van. A tájékoztatót havonta függesztenék ki a faliújságokon, hogy a tulajdonosok, illetve a szövetkezet tagjai pontosan tudják, a közös számlákon milyen mértékben jelenik meg a rezsicsökkentés. A módosítás értelmében a szövetkezeti elnökök és a társasházkezelők elkülönítve kezelnék ezt a kérdést: az éves beszámolóban külön sort kell majd nyitniuk és külön be kell számolniuk arról, hogy a lakóközösség hogyan kívánja elkölteni a megspórolt összeget.

Jönnek a rezsipontok

Az egységes számlaképek mellett még egy intézkedés segíti a közüzemi számlákkal kapcsolatos ügyintézést: a fogyasztóvédelmi rezsipontok felállítása. November 4-én döntött az Országgyűlés a rezsipontok létrehozásáról, amelyek Zsigó Róbert szerint egyfajta moderátor szerepet töltenek be a fogyasztók és a szolgáltatók között. A Fidesz szóvivője november 5-ei sajtótájékoztatóján elmondta: Budapesten egy, illetve minden megyében 1-1, összesen 21 rezsipont segít majd a fogyasztóknak a gyorsabb és hatékonyabb ügyintézésben, így a hatósági eljárást megelőzve rendeződhetnek majd a panaszok és egyéb ügyek.

Forrás: Csepel.hu

8 hozzászólás “Fogyasztóbarát számlák: január 1-étől változik a számlázási rendszer” bejegyzésre

  1. fghfjhgkjhk szerint:

    Nem lesz m3 áras a gáz, ugye? Az átláthatóság kedvéért kérdezem.

  2. ebihal szerint:

    Sokkal jobban örülnék a fogyasztóbarát szolgáltatóknak! Eddig évente egyszer jött a
    kéményseprő, általában a fűtési szezon kezdetén. Ebben az évben június 11-én
    ellenőrizték a kéményeket /szezon végén!/, és már értesítettek, hogy novemberben
    ismét jönnek. Gyakorlatilag nem volt használva a kémény, lehet, hogy számlázási
    trükk?

  3. "?!" szerint:

    Az utóbbi 3 évben látott és megtapasztalt szereplése alapján már nagyon sok baromságot el tudtam képzelni erről a szerencsétlen pojáca Németh Szilárd rezsi-rikkancsról, de azzal a mennyiségű ökörséggel amit a közműszámlák egységesítése címén produkált, azzal felülmúlta minden korábbi hülyeségét.

    A fenti bejegyzésben leírtak egyértelműen bizonyítják, hogy a közüzemi számlák egységesítésének nevezett habverésének semmi egyéb célja nem volt, mint az, hogy növeljék a számlákon a Fidesz választási reklámfelületét, továbbá, hogy néhány napig ismét a figyelem középpontjában tarthassák a Fidesznek a szolgáltatók költségére folytatott tévesen „rezsidíj” csökkentésnek nevezett választási kampányát!

    Ezt a megállapításomat leginkább az bizonyítja, hogy a számlák érdemi részeit nem egységesítették, mert az csak úgy lett volna elképzelhető, ha az eddig használt „kWh”, „m3”, „MJ”, „MJ/m3”, stb. mértékegységek helyett, a csökött agyú rezsirikkancsról elnevezett „német szilárd” (rödítve „nsz”, mint pl. “MJ”) mértékegységet vezették volna be az áram, a gáz, a távfűtés, a ivóvíz, a szennyvíz, a szemétszállítás és kéményseprés elszámolásához! (Milyen jól mutatott volna pedig a szemétszállítási számlában elszámolt valahány „nsz”-nyi szemét mennyisége.)

    A néhány napos akció során a pojáca rezsi-rikkancsunk erkölcsileg lenullázta magát.

    A közüzemi számlákat áttekinthetetlennek nevezte, annak ellenére, hogy a szolgáltatók sorozatban küldték a számlához mellékelve a számlamagyarázó útmutatókat, de arról nem a szolgáltatők tehetnek, hogy a rezsi-rikancshoz hasonló szellemi képességű fogyasztók a legnagyobb igyekezettel sem tudják felfogni, hogy mit jelent például a “kWh”, vagy a „MJ/m3” mértékegység.

    A számlák áttekinthetetlenségéért a szolgáltatókat hibáztatta, annak ellenére, hogy a számlák kötelező formátumát és adattartalmát évek óta mindig a Nemzeti Fejlesztési Misztérium alárendeltségében működő Magyar Energia Hivatal határozta meg, és a nemzeti fejlesztési miniszter hagyta jóvá!
    Tehát a hazug rezsi-rikkancs állításával szemben, a jelenlegi számlakép „bonyolultsága” nem a szolgáltatók hibája, hanem a ”kurvául nemzeti” kormányunk részét képező Nemzeti Fejlesztési Misztérium bűne, de a hazug pojáca Németh Szilárd mégis a szolgáltatókra igyekszik kenni a felelősséget!

    Az pedig külön szégyen a pojáca rezsi-rikkancs, és a kormány számára, hogy a címzést (amely ez év tavaszig a számlafejlap jobb oldalán volt, de tavasszal átrakatták a számlafejlap baloldalára), most ismét visszarakatják a számlafejlap jobb oldalára, mert az idióta rezsi-rikkancs ebbe a változtatásba csomagolva tudta becsomagolni az arra irányuló kezdeményezését, hogy a számla fejlapján nagyobb méretben legyen feltüntetve, hogy mennyi ajándékot kaptak a választók a Fidesztől a rezsi-cirkusz kezdete óta, a szolgáltatók kontójára.

    A diktátor hajlamú rezsi-rikkancs pitiánerségét bizonyítja, hogy szörnyen büszke rá, hogy még a betűk nagyságát is részletesen előírhatta szolgáltatók részére, továbbá arra, hogy a hozzá hasonló szellemi képességűek érdekében előírhatta, hogy mindegyik érintett szolgáltatási ágban eltérő színű számlákat kell kibocsátani, de azt nem képes felérni ésszel, hogy a számlák színezése csak egy őt minősítő pótcselekvés!

    Ez alatt a néhány napos bohóckodás alatt bebizonyította a pojáca rezsi-rikkancs, hogy az általa szajkózott fogalmakkal sincs tisztában, mert azt sem tudja a szerencsétlen, hogy az általa és az idióta papagály-commandó által emlegetett, és a számla címlapjára is hibásan beemelt „REZSIDÍJ” fogalom, csak a zavart elméjű közgazdasági analfabéták agyában létezik.
    A valóságban ugyanis a „rezsi költségek” fogalmi körébe tartozó „közüzemi díjak” csökkentéséről van szó!!!

    A fentiek alapján megállapítható, hogy ezt a gátlástalanul össze-vissza hazudozó pojácát a Országgyűlés közelébe sem volna szabad engedni!

  4. grün szerint:

    A közüzemi számlák még átlátszóbbá tételéhez javasolom a celofánpapírra nyomtatásukat engedélyezett ételfestékkel!
    Így alkalmassá téve őket újabb takarékos felhasználásként befőttek lekötözéséhez!
    Esetleg kitört ablaküvegek ideiglenes pótlására!
    Ötletemet ingyen és bérmentve felajánlom hasznosításra az “Én, a kertem és a madarak” című rendezvényre, mely az Európai Hulladékcsökkentési Hét alkalmával kerül megrendezésre. 😛 😀

  5. Aladár szerint:

    Szerintem még így is túl bonyolult a számla!
    Mivel a számla színe úgyis tájékoztatja a fogyasztót arról, hogy melyik szolgáltatás számláját tartja a kezében, ezt fölösleges még rá is írni. Hiszen tudjuk: ami narancssárga, az gázszámla (ezt könnyen észben lehet tartani, hiszen a narancssárga a Fidesz színe, és a Fidesz gáz).

    Tehát elég, ha annyi van a számlán, hogy mennyit kell fizetni. Így ezt a számlaképet javasolom:

    “HÉ, FIZESS 3250 Ft-ot!” – a megfelelő színű cédulára nyomtatva.

    Kész. Ez bőven elég, nem kell a sok egyéb hülye duma.

  6. PRincess szerint:

    A tökéletes egyén manipuláció (programozás) alapja: hass annyi érzékszervre, amennyire csak lehet, köss hozzá érzelmeket és beszéltesd is az új információról.

    látás: mutasd be minél többször és és minél hosszabb ideig a médiában, majd bizonyos időközönként (jó az havonta is, amikor megérkezik a csekk) újrakódold (újraismételtesd) a változás tényét (ezt lehet szöveggel is, de a legjobb a különböző színek használata)
    hallás: minél többször hallja az egyén a plusz információt, de a legjobb ezt egy olyan fülbemászó dallam mellett hallatni, ami közben pozitív, reményteli érzelmeket kelt. (Esetleg az emberi frekvenciasávon kívül, amin belül az ember fül képes tudatosan hallani, plusz információt adaptáljunk, így ez tudat alatt rögzül és megváltoztatja az egyén hozzáállását.

    szaglás, tapintás, ízlelés: közvetett módon, a gáz és az áram is hatással van rá a mindennapokban.

    Ezeket pedig végezetül fejeld meg egy pozitív érzettel: csökkenés=tehermentesítés=fellélegzés=jobb

    Majd az i-re a pont, amikor beszélteted is róla: egyéni konzultáció (nem kell visszamondani a leckét, elég, ha megbeszéli a “padtársával”)

    Pfffff

  7. Nagyapó szerint:

    Eetásak! 6 ökörség után írhatnának valami értelmeset is!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. ebihal szerint:

    Nagyapó!
    Ha nem érti, valószínűleg maga az ökör!

Itt lehet hozzászólni !