“A képeimet gyakran felgyújtom” – Beszélgetés Puskás Jenő képzőművésszel

Csepel.hu

Puskás Jenő képzőművész kiállításával ünnepli a Magyar Festészet Napját a Nagy Imre ÁMK Galéria.

A vegyes technikával készült festmények 10 év munkásságát mutatják be. A Munkácsy-díjas alkotóval beszélgettünk.

A képei előtt elhaladva többen is megjegyezték: nem is gondolták volna, hogy műanyagból készültek. Szándékos, hogy a modern világhoz köthető anyagból készít a fához, illetve a fémhez hasonló felületeket? Palástolja a műanyag tulajdonságait vagy megmutatja őket?

A műanyag tulajdonságait nem palástolom, inkább használom őket. Ezek a képek úgy készülnek, ahogyan élünk: a sorsunkat is meghatározza a véletlen, a gondolataink, az akaratunk. A műanyag egy érdekes emberi találmány. Ma a high-tech és a gagyiság jut róla eszünkbe, a két szélsőség. Ez is mutatja: rengeteg lehetőséget rejt a műanyag – ahogyan az élet is. A megmunkálás során a gondolataim és a véletlen összefonódnak. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy van egy alapgondolat, amit szeretnék megjeleníteni. Tűzzel dolgozom, a képeimet gyakran felgyújtom, megolvasztom, itt lép közbe a véletlen. Ahogyan bármelyikünkkel történik: a véletlen beleszól az életbe és vagy tudatosan megállítom vagy hagyom hatni, esetleg továbbgondolom. Ezzel a technikával azt a komplex rendszert, azt a bonyolult struktúrát szeretném kifejezni, amit életnek neveznek.

A színezés biztosan nem véletlen.

Nem, az nem véletlen. Az arany használata beleillik ebbe a gondolatmenetbe: az arany lehet hamis, lehet valódi. Lehet nagy érték, de arany mögé elrejthetünk értéktelen dolgokat is.

Sokan rácsodálkoztak a falakra, hiszen ezek – két képet kivéve – nem kifejezetten ecsettel készült festmények. De a visszhangja szerencsére nagyon jó volt. Remélem úgy hatnak a képek, ahogyan minden alkotó szeretné: rácsodálkoznak a látogatók, elgondolkodnak, elindul egy érzelmi folyamat. A festmények címe csak egy pici lökés, hogy mi jut eszembe a képről, de a jelentést mindenkinek magának kell megtalálnia.

A kiállítás megtekinthető 2013. november 4-ig hétköznapokon 9-19 óráig, szombaton 9-13 óráig a Nagy Imre ÁMK Galériában.

Forrás: Csepel.hu

Egy hozzászólás ““A képeimet gyakran felgyújtom” – Beszélgetés Puskás Jenő képzőművésszel” bejegyzésre

  1. ... Grün szerint:

    “A képeimet gyakran felgyújtom”
    Ezt nevezzük önkritikának! 😛

Itt lehet hozzászólni !