“Példátlan sikert értek el a V4-ek”

Fidesz.hu

Közép-Európa súlya nagyobb lesz a jövőben, mint korábban volt, a gazdasági ereje, befolyása is nőni fog – jelentette ki Orbán Viktor a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) miniszterelnökeinek budapesti egyeztetése után, hétfőn. Ez volt az első V4-es kormányfői találkozó, mióta Magyarország átvette a csoport elnökségét.

A magyar elnökség nehéz kihívással találta magát szembe, ugyanis a lengyel elnökség magasra tette a mércét – fogalmazott a kormányfő. Ennek kapcsán emlékeztetett: a lengyel elnökség alatt példátlan sikert értek el a V4-ek, hiszen az Európai Unión belül a költségvetési tárgyalások idején a térség vezetőinek munkáját Donald Tusk koordinálta, amiért külön köszönet illeti a lengyel kormányfőt. „Az eredmény minden várakozásunkat felülmúlta” – jegyezte meg. Hozzátette: ez egyrészt jelzi, hogy a visegrádi csoportnak van ereje, másrészt azt mutatja, „ha összefogunk, az erőn túl még eredményeket is tudunk elérni”.

A miniszterelnökök egyeztetéseiről szólva Orbán Viktor elmondta: már az első találkozó alkalmával komoly eredményeket sikerült elérni. Ilyen területként említette a katonai együttműködést. „A visegrádi négyek nagy erénye a realitásérzék, ezért nem kergetünk ködös álmokat, pontosan tudjuk, hogy mire van pénz és mire nincs” – szögezte le a kormányfő. Kiemelte: egyetértés volt a miniszterelnökök között abban, hogy ésszerűbben és összehangoltabban kell elkölteni, amit a fegyveres erőkre költünk.
„Ha felállítjuk a közös harccsoportot, összehangoljuk a beszerzéseket és közös hadgyakorlatokat tartunk, akkor ugyanannyi pénzből sokkal jelentősebb védelmi képességet tudunk létrehozni” – hangsúlyozta.

Orbán Viktor bejelentette: megállapodtak, hogy rendszeressé teszik a kereskedelmi és iparkamarák vezetőinek találkozóit. Tájékoztatott arról is, hogy lépéseket tettek a visegrádi országok közös külföldi képviseletének ügyében is, ennek jegyében Ho Si Minh városában létrehoznak egy közös képviseletet Visegrádi ház néven. A visegrádi országok parlamenti elnökei is találkoznak a következő év első felében, és a tárgyalásokon a V4-ek együttműködésének parlamenti dimenziójáról tanácskoznak majd – emelte ki.
Szólt arról is, hogy megemelték a nemzetközi visegrádi alap költségvetését, valamint megvitatták az energiabiztonság és az energetika kérdését is. Mindannyian támogatjuk a nukleáris energiát, úgy gondoljuk, ezt a jövőben sem tudja mellőzni az európai gazdaság – jelentette ki. Hozzátette: úgy vélik, minden országnak joga van ahhoz, hogy a saját energiaszükségletét a saját maga által összeállított forrásokból nyerhesse. Mint mondta, éppen ezért azt várják az uniótól, hogy ne gátolja, hanem segítse a közép-európai nukleáris kapacitás növekedését. Hangsúlyozta, hogy nem szabad túlszabályozni ezt a területet, emellett újra kell gondolni az energetikai beruházások állami támogatásának kérdését is. Úgy látjuk, hogy itt a nukleáris energiát diszkriminálják – jegyezte meg.

A kormányfő a gázpiacról szólva elmondta, szükségesnek tartják a palagáz európai kitermelését.  Felhívta a figyelmet arra is, hogy a V4-ek kormányfői elfogadták a lengyel elnökségtől megörökölt gáz akcióterv programot; ennek a következményeként létrejön majd a V4-ek gázpiaci fóruma. A fórum első ülésére itt Budapesten, még ebben a hónapban sor kerül – tájékoztatott.

Határozottan hiszünk abban, hogy az unión belül a legnagyobb növekedés potenciállal ez a térség rendelkezik – emelte ki a miniszterelnök, hozzáfűzve: „fel kell nőni a feladathoz, Közép-Európa súlya nagyobb lesz a jövőben, mint korábban volt, a gazdasági ereje, befolyása is nőni fog”. Egyetértünk abban, hogy ezt a lehetőséget, amely Közép-Európa előtt áll a következő egy-másfél évtizedben, együtt jobban ki tudjuk használni, ügyesebben tudjuk kiaknázni, mint külön-külön – hangsúlyozta. Orbán Viktor rámutatott, a térségnövekvő gazdasági erejét arra kívánják felhasználni, hogy ezzel párhuzamosan a V4-ek együttműködését erősítsék.

Fico: Egyre pragmatikusabbá válik az együttműködés

Robert Fico szlovák miniszterelnök arról beszélt, hogy egyre pragmatikusabbá, racionálisabbá válik a V4-es együttműködés, az országok mérvadó és fontos döntéseket hoznak. Felidézte: 2006-ban, amikor először járt V4-es csúcstalálkozón, az még “formális találkozó volt kellő tartalom nélkül”.

Kiemelte: a térség energiabiztonságához hozzájárul, hogy 2015 januárjától összekapcsolják a magyar és szlovák gázvezetékeket, ami ötmilliárd köbméter gáz szállítását teszi lehetővé. Hasonló projekt megvalósítására készülnek a szlovák és a lengyel gázvezetékek összekapcsolásával, az is nagyobb energiaellátási biztonságot jelent majd – közölte.

A szlovák miniszterelnök arra is kitért, hogy az Európai Tanács decemberi csúcstalálkozója és a keleti partnerség kezdeményezés novemberi, vilniusi csúcstalálkozója kapcsán a V4-es országok közös álláspontot alakítanak ki.

Robert Fico is hangsúlyozta, hogy minden országnak joga van úgy megoldani az energiaellátását, ahogyan az megfelel neki, így a palagáz kitermelésének fokozását is támogatni kell. Szlovákia nem ért egyet azzal, hogy az EU fokozottabban bele akar szólni az atomenergia felhasználásába, mert tiszteletben kell tartani, hogy egyes országok igénybe akarják venni a nukleáris energiát – magyarázta. Úgy vélte, ezt korlátozni a szuverenitásba való beavatkozás lenne.

Tusk: A szolidaritás meghatározó eleme az együttműködésnek

Donald Tusk lengyel kormányfő a sajtótájékoztatón azt emelte ki, hogy a szolidaritás fontos tényezője a V4-es együttműködésnek, és ez az Európai Unió döntéshozatalában is jól látszik. Emlékeztetett: kollégáival megegyeztek abban, hogy a visegrádi országok közötti szolidaritás a továbbiakban is meghatározó lesz az energiabiztonság megteremtésében és az uniós kérdésekben.

Ezért a négy ország közösen lép fel az atomenergiai érdekek védelmében az unióban, és támogatják a palagáz kitermelését is, hiszen rendkívül fontos az energiaforrások diverzifikálása – mutatott rá. Hozzátette: az atomenergia-felhasználás fejlesztése kedvezően hat egész Európa energiahelyzetére.

A lengyel miniszterelnök arra is kitért, hogy 2016-ra feláll a közös V4-es harcászati egység, és azt szeretnék, hogy ez ne egyszeri vállalkozás legyen, hanem utána is szoros maradjon az együttműködés a négy ország között. A válság idején, amikor pénzszűkében vannak az országok, különösen fontos az együttműködés a honvédelemben, hiszen ez hatékony és olcsó megoldásokat tesz lehetővé – magyarázta.

Rusnok: Támogatni kell a szuverenitást

Jiri Rusnok cseh miniszterelnök hangsúlyozta: támogatni kell az országok szuverenitását abban a kérdésben, hogy használnak-e atomenergiát, és az országok szabadon dönthetik el, milyen energiaforrásokat használnak és milyen arányban. Az országok akár palagázt is termelhetnek, ha így döntenek – fűzte hozzá.

Mint mondta, országa egyetért a katonai együttműködés kialakításával a visegrádi országok között, továbbá a közös harcászati egység felállításával, ugyanis az minden résztvevőnek előnyös és hasznos.

Csehország támogatja a magyar V4-elnökség javaslatait az együttműködés elmélyítésére, így egyebek mellett a gazdasági kamarák közötti kapcsolatok szorosabbra fűzését is – közölte Jiri Rusnok.

Magyarország 2013. július 1-jén Lengyelországtól vette át a V4 elnöki tisztjét, a pozíciót egy évig tölti be az ország.

Forrás: Fidesz.hu

Egy hozzászólás ““Példátlan sikert értek el a V4-ek”” bejegyzésre

  1. bonifác szerint:

    Érdekes társulat ez a V4. Kettő közülük a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető a
    magyarok barátjának. (Soha nem is voltak)Lengyelország viszont a világ egyetlen őszinte
    barátunk. Mindig mondják: huncut a politika- nos, itt aztán lehet bizonyítani. Persze
    nagy dolog a muszáj- Ficóék bizonyíthatnak. Mert érdekükben áll.

Itt lehet hozzászólni !