Jövőre újabb rezsicsökkentés jöhet

Hirado.hu

A szolgáltatók osztalékkifizetéseikben nem reagáltak a változásokra, így még lehet tartalék a rendszerben – mondta a nemzetgazdasági miniszter, aki szerint a bankok nem tettek szinte semmit a devizahitelesek problémájának megoldására.

Újabb, jövő év eleji rezsicsökkentésre is esélyt lát a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a Népszabadságnak adott interjúban azt mondta: a szolgáltatók az osztalékkifizetéseikben nem reagáltak a változásokra, ezért még lát tartalékot a rendszerben. Eddig összesen kilenc szolgáltatás árai mérséklődtek két lépésben, novembertől pedig tovább csökken az áram, a gáz és a távhő ára. A tárcavezető azt is elmondta, hogy a kormány a jövő héten dönthet a luxustermékekre – például drága ruhákra, ékszerekre, yachtokra és sportkocsikra kivethető luxusadóról.

A miniszter a lapnak azt mondta, a bankok szerinte nem tettek szinte semmit a devizahitelesek problémájának megoldására, és megismételte: ha november elejéig nem érkezik javaslat, a kormány pillanatokon belül be fogja nyújtani saját megoldását. Orbán Viktor a parlament őszi ülésének első napján azt mondta: a szerződések megkötésekor a bankok visszaéltek az emberek jóhiszeműségével, úgy terjesztették el a devizakölcsönöket, hogy közben ismerték a kockázatokat, ezért erkölcsi kötelességük önként módosítani a szerződéseket. “A bankokat arra szólítjuk fel, hogy javítsák ki a saját hibáikat, és a szerződéseket úgy alakítsák át, hogy az árfolyam-módosításból származó veszteség nagy részét ők viseljék és ne az emberek, igazságos megoldást várunk tehát a bankoktól – fogalmazott a kormányfő.

A javaslatok kidolgozására a kormány november 1-jéig hagyott időt. A bankszövetség elnöke erre akkor azt mondta: a határidőt nem tudják elfogadni, mert a forintosításhoz a jegybank és a kormány közreműködésére is szükség van. Patai Mihály úgy számolt, körülbelül 10-12 milliárd frankra, azaz több ezermilliárd forint kell ahhoz, hogy ezt a programot végigcsinálják. A nemzetgazdasági miniszter szombaton csalódásnak nevezte a bankok hozzáállását.

Forrás: Hirado.hu

13 hozzászólás “Jövőre újabb rezsicsökkentés jöhet” bejegyzésre

  1. ... Grün szerint:

    “Óriási áramszünetekre kell számítani Európában, ha nem változnak az energiaszolgáltatás árát befolyásoló állami szabályok – figyelmeztettek az ágazat nagy cégeinek vezetői hét végi tanácskozásukon. Káoszt okoz, hogy minden ország maga próbál rendet vágni az energiaiparban.”
    .
    Európa, aminek egyelőre még tagja vagyunk másképp gondolja és nem hisz a könnyeknek! 😛
    .
    http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/brutalis_aramszunetekre_keszulhetunk.566920.html

  2. fghfjhgkjhk szerint:

    Nemsokára ott tartunk, hogy a fogyasztónak fog fizetni a szolgáltató. 😛

  3. Aladár szerint:

    Minél inkább csökkentik a rezsit, annál nagyobb lesz majd a pofon és a kiábrándulás, amikor kiderül, hogy a mesterségesen lenyomott árak tarthatatlanok. Jó lecke lesz majd az mindenkinek.

  4. "?!" szerint:

    Emlékeztető!

    Ma van az 1479. október 13-án megvívott “Kenyérmezei csata” 534. évfordulója.

    1479. október 13. a magyar hadtörténelem egyik legdicsőségesebb napja.

    Az Ali Kodzsa bég vezette oszmán seregek 1479. október elején nyomultak be Erdélybe, majd 13-án a Maros partján, Alkenyér mellett, a Kenyérmezőn táboroztak le, hogy bevárják és legyőzzék az ellenük induló Báthori István erdélyi vajda seregeit.
    Bár a csata első óráiban úgy tűnt, hogy a törökök kerekednek felül, a törökök kifáradtak és menekülni kezdtek. A magyarok ekkor üldözőbe vették őket és java részüket módszeresen lekaszabolták.

    A krónikák szerint harmincezres török seregből mindössze néhányan élték túl a csatát. A magyarok az ütközetben valószínűsíthetően háromezer embert vesztettek.

  5. Etikus szerint:

    Ez ide tartozik? Te már korábban üvöltve anyáztál hasonló esetekben.

  6. nagyapó szerint:

    Rendben van, hogy nem tartozik ide, de nekem mintha felködlene valami Kinizsi Pál (két karrdal történő harc, három halott törökkel való tánc), meg Vuk Brankovics, Jaksics Demeter nevű emberek .

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  7. fghfjhgkjhk szerint:

    Azt mondta az ATV-n a “mester”, hogy 121,- Ft lesz egy KÖBMÉTER gáz ára! Kíváncsian várom…

  8. "?!" szerint:

    Kedves elmebeteg(?) etikátlan “Etikus”!

    A 15:21-kor írt szemtelenkedésedre válaszolva tájékoztatlak, hogy a 15:11-es írásom jobb híján azért tartozik ehhez a bejegyzéshez, mert ebben a mai bejegyzésben van szó “a hazánkat agresszor uniós pénzek ideküldésével leigázni akaró szoclib- és komcsi gyarmatosítók” ellen általatok folytatott honvédő (rezsi-)háborúról.

    A sötét agyad megvilágítása érdekében pedig közlöm azt is, hogy csak az elmebetegek képzeletében anyázhat valaki “üvöltözve” az interneten keresztül, ezért ha a neten keresztül Te is hallani vélted az üvöltözésemet, akkor sürgősen fordulj elmeorvoshoz!

    A 15:11-es írásom kiegészítéseként viszont emlékeztetlek Téged is, és az unió pénzeket ide küldők ellen honvédő háborúra készülő cimboráidat is arra, hogy a “Kenyérmezei csata” évfordulója mellett, ma van az évfordulója az alábbi eseményeknek is:

    30. évvel ezelőtt, 1989. október 13-án nyújtotta be a Parlamentben az SZDSZ azt a 67 ezer aláírást, amely aláírásokkal (az akkor még vérliberális Fidesz támogatásával) népszavazást kezdeményeztek „a köztársasági elnök választásának módjáról, a Munkásőrség megszüntetéséről, MSZMP vagyonelszámolásáról, és a munkahelyi MSZMP pártszervezetek megszüntetéséről”.

    15 évvel ezelőtt, 1998. október 13-án Járai Zsigmond az Orbán kormány kijelölt pénzügyminisztere Nyíregyházán kijelentette, hogy a (Horn Gyula által vezetett MSZP+SZDSZ-es kormánytól örökölt) „magyar gazdaság a világ legerősebb gazdasága.”

    Most pedig Te következel kedves „Eti-kuss”! Szitkozódjál, ahogy ilyenkor szoktál!

  9. Etikus szerint:

    Minek szitkozódnék? A szitkozódás a te erényed!
    Van neked elég bajod, ezeken kívül is. Ezért hát azt kívánom, gyógyulj meg mielőbb, s ezáltal erősödjél lelkületileg és agyilag is egyaránt. Nem kevésbé mentálisan.
    Mit kezdhetnék én, egy sajnálatos módon beteg emberrel? A legkevesebb amit kívánhatnék, mielőbbi felgyógyulása érdekében tett nem kis erőfeszítései járjanak sikerrel.
    Mert valaki hiányzik a táncból,
    Valaki másfele jár,
    Egy hang szól az éjszakából,
    Ideje gyógyulni már.
    Személye nem lehet itt téma,
    Én is elfeledlek néha……..

    Aztán egy emlék újra rám szól,
    Valaki hiányzik a táncból.

  10. Pákozdi József szerint:

    K Ö Z L E M É N Y

    Reagálás Németh Szilárd sajtótájékoztatójára

    A Fidesz három évet késlekedett a Jobbik által már 2010 áprilisában javasolt rezsicsökkentéssel. A multinacionális közműcégek ugyanis előre kitervelten, politikai nyereségvágyból, sok millió ember megélhetését veszélyeztették a privatizáció óta mesterségesen magasan tartott rezsidíjakkal.

    A Jobbik szerint pusztán kampányfogás a választások előtt fél évvel elkezdett csökkentés, ezért úgy véljük, a 2010-2013 közötti időszakra utólagos kompenzáció illeti meg a fogyasztókat. A rezsicsökkentés végleges megvédésére pedig nem egy politikai nyilatkozat, hanem a Jobbik által benyújtandó jogszabályjavaslat lesz alkalmas, mely a Fidesz által javasoltaknál magasabb szintű, szigorúbb védelmet biztosít.

    A nemzeti ellenzék szerint a rezsicsökkentés kormánykárosultja az a több százezer magyar család is, aki tűzifával fűt, a szociális faprogram ugyanis még a helyzet kis mértékű enyhítésére is alkalmatlan. És továbbra is égető kérdés: mi lesz a legnagyobb rezsitétellel, az élelmiszer-kiadásokkal? Mikor lesz hajlandó a Fidesz rábólintani a Jobbik által javasolt, az alapvető élelmiszerek áfáját csökkentő javaslatra?

    Fogyasztóvédelem terén elengedhetetlennek tartjuk az 540 ezres kötbérek és mérőóra-visszaélések elleni védelmet, a földgáz normál fűtőértékének, a közműcégek kötelezettségeinek ellenőrzését és az ott dolgozók munkahelyeinek megőrzését. Ezekről a kiskapukról a Fidesz szemérmesen hallgat.

    Apáti István, a Jobbik országgyűlési képviselője

  11. fghfjhgkjhk szerint:

    Pákozdi Úr, ne vegyemár el Vátesztől a dicsőséget. 🙂

  12. szigetország szerint:

    Pákozdi úr!

    A fidesz nem a választási kampányban kezdte el a rezsicsökkentést, hanem 2012. decemberében hirdette meg, tehát a két választás közötti időszakban.

    Másrészt úgy szól a közmondás, hogy jobb későn, mint soha…

    Harmadrészt: Magyarországnak egy kicsit talpra kellett állnia a 2010-es államcsőd széléről, hogy normalizálódjon a gazdaság.

  13. fghfjhgkjhk szerint:

    szigetország, mit csináljon a gazdaság??? 🙂

Itt lehet hozzászólni !