Egyházi élet: Zsidó ünnepek

Csepel.hu

A nyár végi, több mint hatvan napig tartó ünnepsorozat a zsidó év legmagasztosabb időszaka. A zsidó hagyomány egyrészt Mózes második Sináj hegyi tartózkodására emlékezik. Emellett emlékezünk a világ, és benne az ember, Ádám megteremtésére is, aki célja és lényege a teremtésnek.

Hagyományunk szerint az ember teremtésének dátumára esik Izsák „majdnem” feláldozása. Édes ételek elfogyasztásával és kos szarvából készült kürt-szó megszólaltatásával emlékezünk a teremtés Királyára, és arra a kosra, amit végül Izsák helyett áldozott fel Ábrahám.

Az újév, a Ros Hásáná után köszönt be Jom Kippur, az Engesztelés Napja. Ekkor jött le másodjára Mózes a Sináj hegyről a Tíz Parancsolattal, és azzal az üzenettel, hogy az aranyborjú általi szövetségszegést megbocsátotta az Örökkévaló. Ezen az ünnepen huszonöt órán keresztül böjtölünk, imádkozunk, a test igényeinek hátat fordítva egy napig angyali módon élünk. Számba vesszük rossz cselekedeteinket, megpróbálunk felülkerekedni rajtuk és megtérni belőlük. Ezt követően köszönt be a Sátoros ünnep, az év harmadik zarándokünnepe, mely a negyven éves sivatagi vándorlásra emlékeztet. A Szentély idejében ekkor mutattak be hála áldozatot az egész éves termésért, és könyörögtek az eljövendő év vízhozamáért, és ekkor könyörögtek és áldoztak a föld minden népének és közösségének fennmaradásáért és boldogulásáért. A betakarítás, a bőség idején a kiszolgáltatottságra és az emberi sors ingatagságára megemlékezvén egyszerű sátorban költjük el minden étkezésünket, és éjszakáinkat is ott töltjük.  Így ellensúlyozzuk a túlzott elbizakodottságot, amely az embert eltöltheti a betakarítás idején. Az ünnepsorozat a Tóra örömünnepével zárul, ekkor fejezzük be és kezdjük újra Mózes öt könyvének olvasását. Mert az Örökkévaló szavának tanulmányozása sohasem szünetelhet.

Forrás: Csepel.hu

4 hozzászólás “Egyházi élet: Zsidó ünnepek” bejegyzésre

  1. felix szerint:

    Egyesek külön figyelmébe ajánlom.

    ” A Szentély idejében ekkor mutattak be hála áldozatot az egész éves termésért, és könyörögtek az eljövendő év vízhozamáért, és ekkor könyörögtek és áldoztak a föld minden népének és közösségének fennmaradásáért és boldogulásáért.”

  2. ... Grün szerint:

    Kettesek figyelmébe!
    “Ezen az ünnepen huszonöt órán keresztül böjtölünk, imádkozunk, a test igényeinek hátat fordítva egy napig angyali módon élünk.”
    Az élvezetektől tartózkodni kell, ezért csak a feleséggel szabad házaséletet élni!

  3. fghfjhgkjhk szerint:

    …Grün, valamiről lemaradtam? 25 óra???

  4. ... Grün szerint:

    fghfjhgkjhk!
    Mivel böjt van, nem tartanak étkezési szüneteket!
    Így jön ki a 25 óra!

Itt lehet hozzászólni !