Operett és Oszvald Marika Csepelen – Idősek Világnapja a Királyerdeiben

Csepel.hu

A Királyerdei Művelődési Ház adott otthont annak a rendezvénynek, amit az Idősek Világnapja alkalmából a csepeli önkormányzat szervezett.

Okóber 4-én este köszöntő beszédet mondott Németh Szilárd polgármester és Noé László idősügyi tanácsnok, majd Oszvald Marika fiatal művészekkel karöltve szórakoztatta a nagyérdeműt a megtelt színházteremben.

Noé László idősügyi tanácsnok köszöntötte a résztvevőket, aki először a nap jelentőségéről beszélt. Mint elmondta: „1991 óta ünnepeljük az Idősek Világnapját és az eltelt időszak alatt számos intézkedés született de úgy érzem, hogy 2010-től kezdődően fordult jobbra a idős korú társaim helyzete. Ebből a szempontból különösen ez az év volt jelentős, hiszen az 5,2 százalékos nyugdíjemelés messze túlhaladta az infláció mértékét.” Noé László egy kérdéssel, kicsit tréfásan búcsúzott a hallgatóságtól: – “Mik a meghatározó életkorok? – Az ifjúkor, a felnőttkor, és a de jól nézel még ki!”

Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Csepel polgármestere a köszöntést követően azt a munkát emelte ki, amit az idősek érdekében a kormány és a csepeli önkormányzat 2010 óta elvégzett.

„A kormányváltás után azonnal hozzákezdtünk ahhoz, hogy segítsük az idős embereket, s feléjük áradó hálánk ne csak szavakban, hanem tetteinkben is megnyilvánuljon. A kormány betartotta a nyugdíjasoknak tett ígéretét. A tavaly novemberi 1,6 százalékos visszamenőleges nyugdíjemeléssel, 2013-ban az 5,2 százalékkal megnövelt a nyugdíjakkal biztosította a nyugdíjak reálértékének növelését. Ne felejtsük, hogy ezzel egy időben, hazánkkal ellentétben, több európai országban is alaposan csökkentették az idősek járandóságát, illetve nálunk is az előző baloldali kormányok elvették a 13. havi nyugdíjat, és folyamatosan csökkentették a nyugdíjak vásárlóértékét.

2011 óta biztosítjuk a kedvezményes nyugdíjazás lehetőségét a nők számára, akik így 40 év munkaviszony után nyugdíjba mehetnek és életkori megkötés nélkül teljes összegű nyugdíjban részesülhetnek.  Ebbe beleszámít a gyermekneveléssel töltött idő is, legfeljebb 8 év időtartamban. Magyarország az elmúlt két évben közel százezer keményen dolgozó és gyermeket nevelő nő erőfeszítéseit ismerte el.

Németh Szilárd érintettsége révén a rezsicsökkentést és annak folytatását ismertette, mely szerint a novemberi 11,1 százalékos csökkentéssel négymillió háztartásban marad majd több pénz, ami körülbelül 60-70 ezer forintos megtakarítást jelent évente.

Rátérve a csepeli családok és a nyugdíjasok helyzetére a polgármester az elmúlt évek eredményeiből azokat emelte ki, amelyek kis lépések ugyan, de sokak számára nagyon is fontosak: a 71-es autóbusz újra a régi útvonalon közlekedik, így a kertvárosban lakók könnyebben el tudnak jutni a szakorvosi rendelőbe, a piacra és a templomba. Amennyiben sikeresek lesznek a tárgyalások, sűrűbben jár majd a 179-es busz is.

Kiemelte, fontosnak tartja, hogy az alpolgármesterekkel közösen lakásukon köszöntik a 90 a 95 és a 100 éves szépkorúakat, akik a kerület jóságát és szépségét emelik. Elmondta, idén is folytatódik az aranylakodalmak megünneplése, várják az 50, 60 éve házasok jelentkezését. A kivágott fákat feldolgozzák és szétosztják, sőt ki is viszik a rászorultak házához, hogy a téli tüzelőre kevesebb gondjuk legyen. A strandon befedésre kerül az úszómedence, ami a korábbi nyugdíjas kedvezményekkel együtt bővíti a pihenés lehetőségét. A korábbi MDF székházban a felújítás után nyugdíjas centrum fog működni – ettől függetlenül megmarad a nyugdíjas klubok támogatása is.

Németh Szilárd beszédének zárásaként azt a szeretetet említette, ami nem hiányozhat a szépkorúak életéből. „Sokan mondják az idősek közül, hogy megették már a kenyerük javát. Én ezt úgy gondolom, megtették, amit várt tőlük a család, a nemzet s most a pihenés éveit töltik. Aktívan vagy passzívan, anyagi gondokkal, gyengülő egészséggel, a gyerekek és unokák nyújtotta örömökkel, borúval-derűvel morzsolják a lassúbbodó tempójú napokat. Egyetlen egy azonban nem hiányozhat ezekből a napokból, a szeretet!

Ez az utódok, a mi közös felelősségünk! A szeretetteljes gondolkodás, az odafigyelés a mindennapokban. Ezt vallom, és hitem szerint teszem is, akár egy nagy közösség, Csepel polgármestereként, akár a családunk szerető fiaként egyaránt. Teszem és tenni fogom, mert a világ összes anyagai között a szeretetnek van a legerősebb kötőképessége, és a legnagyobb teherbíró ereje. Tiszta szívből kívánom, és egyben kérem a jó Istent, adjon Önöknek még hosszú, boldog és szeretetteljes nyugdíjas éveket!”

Ezt követően bő egy órás műsorban megelevenedtek a régi operett slágerek: Légy az ici pici párocskám, a Mi kell a férfiaknak, a Jaj cica, a Ma Önről álmodtam megint, a Hopsza Sári, vagy a Hajmási Péter. Ezek a dalok fiatal tehetséges művészek és Oszvald Marika segítségével a múlt század eleji világba, az Orfeumokba kalauzoltak el bennünket. Lesz majd mit mesélni a dédunokáknak, az unokáknak és a gyerekeknek.

A fotógaléria elérhető ide kattintva.

Forrás: Csepel.hu

Egy hozzászólás “Operett és Oszvald Marika Csepelen – Idősek Világnapja a Királyerdeiben” bejegyzésre

  1. Gordon szerint:

    De nagy a csend “elvtársak”.

Itt lehet hozzászólni !