Ingyen vehetünk fel készpénzt

MNO

Jövő héten kerülhet a parlament elé az ingyenes készpénzfelvétel jogi hátterét megteremtő törvénymódosító javaslat, amely elfogadása esetén minden számlacsomagra kiterjed majd. Az eljárást uniós kritikák sem érhetik. A díjmentes készpénzfelvétel és kártyás vásárlás bevezetésével ismét ingyen lehet hozzájutni a munkabérhez.

Miután befejeződtek a Fidesz és a Nemzetgazdasági Minisztérium közötti egyeztetések, várhatóan jövő héten nyújtják be a kormánypártok – egyéni képviselői indítvány formájában – azt a törvénymódosító javaslatot, amely a tervek szerint január elsejétől havonta két alkalommal ingyen készpénzfelvételt tesz lehetővé a jelenlegi havi nettó átlagbér összegéig, vagyis 150 ezer forintig – értesült a Magyar Nemzet.

A Fidesz egyik vezető politikusa arról is tájékoztatta a lapot, hogy a javaslat minden számlacsomagra kiterjedne, így a bankok nem korlátozhatnák az ingyenes pénzfelvétel lehetőségét csak egyes, általuk meghatározott számlacsomagokra. Emlékeztetett rá, hogy ez a lehetőség a német bankrendszerben – uniós direktívára hivatkozva – jelenleg is működik.

Szükség esetén az elmúlt napokban a jegybank alá rendelt Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete hatékony fogyasztóvédelmi intézkedésekre lesz képes – felelt az elnökségi tag a lap azon felvetésére, hogy mi történik akkor, ha a pénzintézetek más tranzakciók díjaiban próbálják visszaszerezni az ügyfelektől az ingyenessé váló készpénzfelvételek miatt kieső bevételüket.

Ismeretes, Rogán Antal a múlt héten sajtóhírekre reagálva beszélt arról, hogy a Fidesz ragaszkodik az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségéhez, mivel azt fogyasztói jognak tartja. A frakcióvezető azt kérte a nemzetgazdasági tárcától, hogy olyan javaslatot készítsen, amelyben legalább havi két ingyenes pénzfelvételre van lehetősége mindenkinek. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége korábbi közleményében azt írta, a havi két ingyenes készpénzfelvétel mellett lehetővé kell tenni azt is, hogy a fogyasztó határozza meg, készpénzben vagy bankszámlára kapja-e meg fizetését. A szervezet szorgalmazta az illetékek, adók áthárításának egyértelműbb jogi tilalmát is.

A bankok többsége a tranzakciós illeték januári bevezetése után szüntette meg az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét. Így az első fél év adatai alapján a korábbinál kevesebb pénzt vettek fel az emberek a bankjegykiadó automatákból (ATM).

Ez a két legfontosabb elem

A családi adókedvezmény kiterjesztése és a bankkártyás fizetés közterhének eltörlése – ez a két legfontosabb eleme a szaktárca őszi adótörvény-javaslatának – Varga Mihály erről szerdán beszélt a Magyar Nemzetnek.

Részletek a Magyar Nemzet csütörtöki számában.

Forrás: MNO

14 hozzászólás “Ingyen vehetünk fel készpénzt” bejegyzésre

  1. ... Grün szerint:

    Eddig a bankrablók is csak tranzakciós adó fejében jutottak pénzhez?! 😛 😛

  2. B.Laci szerint:

    “üti a cím a tartalmat….” Újságíró iskolában nem tanitják a jelen idő – jövő idő…kijelentő mód…stb…
    CÍM : Ingyen vehetünk fel készpénzt
    Folytatás : – Jövő héten kerülhet a parlament elé az ingyenes készpénzfelvétel jogi …..
    …és,ha nam szavazzák meg ? 🙂

  3. Szigetjáró szerint:

    B.Laci! Általános iskolában nem tanítják a szövegértést? Az “Ingyen vehetünk fel készpénzt” feltételes mód. Ha megszavazzák ez lesz: “Ingyen fogunk készpénzt felvenni”, ha pedig nem, akkor így: “Nem vehetünk fel készpénzt ingyen”

  4. B.Laci szerint:

    Teljesen igazad van ! Köszönöm 🙂 Én úgy értettem,” ingyen vehetünk fel “- mostantól…még jó , hogy nem indultam el….

  5. Aladár szerint:

    Szigetjáró, ez súlyos nyelvtan bukta! A “vehetünk” nem feltételes mód, tudniillik a feltételes mód az lenne: “vennénk”.

  6. Aladár szerint:

    Amúgy ez a törvényjavaslat egy hatalmas baromság és óriási visszalépés, ugyanis egy csapásra tönkreteszi a készpénzhasználat visszaszorítása terén eddig elért eredményeket. Hiszen azt üzeni a polgárnak: ne használj bankkártyát vagy átutalást, ehelyett vedd föl készpénzben az egész fizetésedet és utána mindenhol fizess készpénzzel!

  7. ... Grün szerint:

    “két alkalommal ingyen készpénzfelvételt tesz lehetővé a jelenlegi havi nettó átlagbér összegéig, vagyis 150 ezer forintig – értesült a Magyar Nemzet.”
    .
    De mi lesz a nyugdíjam többi részével?! 😛 😛

  8. Nagy József szerint:

    T grün elvtárs!A nyugdíja többi részét is felveheti,csak abból vonni fognak egy piti kis illetéket.Nem fog éhen halni miatta.Használja néha az eszét is.

  9. fghfjhgkjhk szerint:

    Ezek sem tiszták. Majd kitalálják…

  10. Etikus szerint:

    LELEPLEZŐDÖTT A DEVIZAHITELES CSALÁS!!!

    “Egy rejtett, a devizaalapú kölcsön elszámolásának technológiájában elbujtatott „trükkös hiba” okozza legalább felerészben a törlesztőrészletek drámai mértékű megemelkedését – állítja a Deviza Alapú Csalás Áldozatai (DAC) csoport vezetője. A leleplezése kapcsán Menyhért Péter feljelentést is tett. A „konstruktőrök” az átveréssel azt próbálják leplezni, hogy ők a forintkölcsönt valójában devizahitelként kezelik, és számolják el. A forint gyengülésére spekuláló, agyafúrt termékkel lényegében több százezer magyar háztartás nappalijába telepítettek egy olyan „bankjegykiadó automatát”, amelyhez a háziasszonyok nem, csak a pénzintézetek fértek hozzá. (Egymillió-háromszázezer devizaalapú forinthitelt kötöttek Magyarországon – a szerk.) Ezzel elérték azt is, hogy a fizetések csak ideiglenesen állomásozzanak a lakásokban. A svájci frankkal történő virtuális trükközés révén legkevesebb háromezermilliárd forinttal csapták be az ügyfeleket és hatszázmilliárd forinttal az államot – írja a Legfőbb Ügyészségre eljuttatott feljelentésében a DAC-csoport vezetője.”

  11. felix szerint:

    Baromira nem érdekel!
    Hazarendeltem a nyugdíjamat és ez már így is marad.
    Lehet szórakoztatni a kedves mamákat.
    Egy törvényhozó gondolja végig a következményeket ás ne rángassa a társadalmat.
    A kétharmad nem pótolja az észt.

  12. großmutter szerint:

    Én azt hallottam felix, hogy a bankkártyás készpénzfelvételt teszik ingyenessé, ellenben ha a postás viszi ki a nyugdíjat kézbesítési adót kell fizetni 😀

  13. Etikus szerint:

    Szinte minden pénzt a “bankokba rendeltek!” Évekkel ezelőtt. A Kp. pénzforgalmat, annak nagyságát, is törvényileg leszabályoztatták, a “fekete pénzek tisztára mosására való hivatkozásául.” Minden a bankon keresztül!!!
    Tehát ők gazdálkodnak a mi pénzünkkel, ők “csinálják a naponta meglévő összegek stb. után a profitokat. Miközben, még meg is terhelnek bennünket azzal, hogy ők “közben kezelgetik” és a profitjukat gyártják, mondom, a mi és mások pénzeiből. Ezt is jól kifundálták, maguknak.
    Ez az igazi játék, hasonló, mint a CASINÓ c. am. film. Érdemes megnézni, lehet csodálkozni, már akinek.

  14. felix szerint:

    Az állam sem járt rosszul a készpénz kímélésével.

Itt lehet hozzászólni !