Demszky tapsolt: megszavazták a Főgáz eladását

Budapest 2010-ben láthat pénzt a részvénycsomag eladásából

Hírszerző

Majd elmagyarázzák, hogy a gázáremelés a világpiaci árak miatt van

Több mint három órás vita után döntött a közgyűlés a Főgáz-részvények privatizációjáról; az előterjesztést a koalíció mellett az MDF is támogatta. Demszky Gábor szerint semmilyen érv nem szól a részvények megtartása mellett, Tarlós István azonban úgy látja, a padlás lesöprése zajlik. A részvénycsomag értékesítéséből befolyó összeget a főváros uniós projektek önrészére szánja.

Az MSZP, az SZDSZ és az MDF szavazataival megszavazta a Fővárosi Közgyűlés a Főgáz még önkormányzati tulajdonban lévő részvényeinek eladását. A döntés értelmében közbeszerzési eljárással kiválasztanak egy privatizációs céget, amely meghatározza a minimálárat, felméri a piacot, és adott esetben javaslatot tesz a városvezetésnek a pakett értékesítésére.

A befolyó összegből a főváros az Európai Unió által támogatott projektek önrészét tervezi biztosítani. A részvények eladására 2009 végén kerülhet sor, a város körülbelül 2010 elején láthat pénzt belőle.

Budapest 1997 óta a Főgáz-részvények 50 százalékával plusz egy szavazattal rendelkezik, a főváros akkor adta el a részvények csaknem felét. A cég kisebbségi tulajdonosa a német RWE, amelynek egyébként elővásárlási joga van a részvénycsomag megvételére. A Főgáz évente körülbelül 3 milliárd forint osztalékot termel a főváros számára.

Nincs alternatívája

A közgyűlés rendkívüli ülésén Demszky Gábor gyakorlatilag szó szerint megismételte az általa két héttel ezelőtt elmondottakat. A főpolgármester szerint a közgyűlés dönthet a részvények eladásáról, dönthet úgy, hogy az uniós pályázatok önrészére hitelt vesz fel, vagy dönthet a beruházások lefújásáról. “Negyedik lehetőség nincs.”

Demszky elmondta, semmilyen érv nem szól a Főgáz-részvények megtartása mellett, mert az árképzésbe a fővárosnak nincs beleszólása, ez az utolsó még önkormányzati többségi tulajdonban lévő gázszolgáltató Magyarországon, és 100 év alatt sem tudna annyi osztalékot kitermelni, amennyi az eladásból és az uniós támogatásokból összejön.

A főpolgármester azzal érvelt, hogy a beruházások jelenlegi 70-80 százalékos támogatási intenzitására a következő uniós pénzügyi ciklusban – 2013 és 2020 között – már nem lesz lehetőség, utána a főváros GDP-je eléri azt a szintet, hogy ilyen mértékű támogatásra már nem lesz jogosult.

A beruházások önrészének biztosításához 180 milliárd forintra van szükség, csak a 2009-es és 2010-es fejlesztési tervekből 57 milliárd forint hiányzik. A projektek közt említette többek közt a főpolgármester az 1-es és a 3-as villamosok meghosszabbítását, a Városligeti Műjégpálya rekonstrukcióját, valamint a budai fonódó villamoshálózat létrehozását.

A padlás lesöprése

Ikvai-Szabó Imre pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes elmondta: a befolyó pénzből egy tartalékkeretet is létre kell hozni, mert a jelenlegi gazdasági helyzetben számítani kell a projektek drágulására. Ikvai-Szabó szerint nincs alternatívája a Főgáz-részvények értékesítésének.

Hagyó Miklós városüzemeltetési főpolgármester-helyettes olyan európai nagyvárosokat említett, ahol a gázszolgáltatóban sem önkormányzati, sem állami tulajdon nincs; ilyen városok például Berlin, Stuttgart, Róma vagy Madrid.

Tarlós István azt kifogásolta, hogy a főváros vezetése nem egyeztetett az ellenzékkel, az előterjesztésben nem szerepelnek számok, adatok. A Fidesz frakcióvezetője szerint nem világos az sem, hogy a városvezetés mire akarja költeni a pénzt, költenek-e belőle például a 4-es metróra. Tarlós szerint a padlás lesöpréséről van szó, minek következtében 2013-ra tönkremehet a város.

A Fidesz frakcióvezetője elismerte, hogy a fogyasztói ár képzésébe a tulajdonosnak nincs beleszólása, a szabályozás azonban változhat, s ha Budapest most megválik a Főgáz-részvényeitől, akkor a főváros kiszolgáltatottá válhat.

Megvalósíthatatlan víziók

Az MDF bort ivott és vizet prédikált: Hock Zoltán frakcióvezető hosszan ecsetelte, hogy az eladást indokoló pénzügyi kényszerrel a főpolgármester beismerte, hogy hibázott (“nem kicsit, nagyon”), és az előterjesztéssel együtt akár a lemondását is benyújthatta volna. Hozzátette: a privatizáció ugyan nem istentől elrugaszkodott dolog, de a városvezetés “megvalósíthatatlan víziói miatt” a főváros finanszírozhatatlanná válhat.

Ezt követően az MDF mindhárom képviselője igent mondott a részvénypakett eladására.

Steiner Pál, az MSZP fővárosi frakcióvezetője hosszan beszélt, irodalmi idézetekkel operált, mondandója lényege annyi volt, hogy a részvények eladása a városlakók érdekeit szolgálja. Szocialista oldalról érdemlegesen Tüttő Kata, a pénzügyi bizottság elnöke szólt hozzá a vitához, tételesen cáfolva az ellenzék érveit.

Több mint három órás vita után a közgyűlés 37 igen, 27 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül szavazta meg a Főgáz-részvények eladását. Demszky Gábor – egyedül – megtapsolta a döntést.

hirszerzo.hu

3 hozzászólás “Demszky tapsolt: megszavazták a Főgáz eladását” bejegyzésre

  1. baniko21 szerint:

    A Főgáz nem termel 3 milliárd Ft osztalékot. Ez azt jelenti, hogy a min-
    denféle adó mellé, a lakosság fizeti meg ezt a 3 milliárd nyereséget is
    a főváros részére. A gázárak nem a világpiaci árak miatt mennek a
    csillagokig, hanem az államháztartás ily módon pótolja az elherdáltakat.
    Ha eladja Főgáz részvényeket is, akkor miből fogja pótolni a kiesett
    osztalékot? Ahogy ismerem őket a részvények ára lemegy egy alagút-
    ba, aminek a neve: 4-es Metró. Lassan pontosan a 2x annyiba kerül,
    mint az eredetileg bevállalt költségek.

  2. miska72 szerint:

    A QRVA anyátokat! Ebben a “QRVA országban” mindent el lehet adni? ELADÓ AZ ORSZÁG! tessék csak tessék! Magyarország eladó!
    Nemsokára már csak a né marad, magyarország, de valójában már rég nem az, hisz nem marad semmink. Akik az életüket álldozták ezért az országért most forognak a sirjukban! Ezért haltunk hősi halált? ezért édtük ezt az országot?
    GRATULÁLOK!

Itt lehet hozzászólni !