Az összeomlás szélén a koraszülött-ellátás

Inforadio.hu, Magyar Nemzet

Összeomlás szélén áll a fővárosi koraszülött-ellátás – jelentette ki az InfoRádió kérdésére a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója. Pajor Attila professzor hangsúlyozta: a klinika ma is minden ötödik beteget társadalombiztosítási finanszírozás nélkül lát el, a tervezett műtéteknél két és fél hónapos várakozási idő van, és nincs pénz a műszerekre. Az intézmény ötmillió forintot kapott a K & H Gyógyvarázs programjának részeként, amelyből két lélegeztetőgépet tud venni.

Az összeomlás szélén van a koraszülött-ellátás Budapesten – mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója. Pajor Attila professzor hozzátette: a műszerek modernizációjára nem tudtak pénzt fordítani az elmúlt két évben, csak az adományoknak köszönhető, hogy működőképes még az osztály. Az intézmény ötmillió forintot kapott a K & H Gyógyvarázs programjának részeként, amelyből két lélegeztetőgépet vesz – tette hozzá.

Az igazgató szerint Magyarországon népegészségügyi probléma a koraszülés, amely az európai átlagnál magasabb arányban fordul el. Ennek oka, hogy a párok későn vállalnak gyereket, emellett rizikófaktornak számít a túlsúlyosság, a dohányzás, a kábítószer-használat, valamint az alacsony társadalmi és rossz higiéniás feltételek – fejtette ki Pajor Attila.

A professzor közölte: 2006-ban 520 koraszülött gyereket látott el az osztály, egy évvel később pedig már 730-at, miközben a személyzet és az ágyak száma nem változott. Az emelkedés az egészségügyi reformból is adódott, hiszen olyan, súlyponti kórházakhoz került a feladat, amelyek nem voltak arra felkészülve, így a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájára kerültek a koraszülöttek. Az emelkedést az OEP is elismerte, de pénzt nem adott érte, azzal érvelve, hogy a klinika túllépte az egészségbiztosító által megszabott ellátási keretet – emelte ki Pajor Attila.

Az intézmény kiadásai jelenleg 20 százalékkal haladják meg a finanszírozást – hangsúlyozta a professzor. Hozzátette: a tervezett műtétekre 2-2,5 hónapot kell várni amiatt, hogy nagyon ne lépjék túl a teljesítményvolumen-korlátot.

Hanganyag: Torda Júlia

inforadio.hu

A kormány ne a gyerekeken spóroljon!

Orbán Viktor: Kiemelten kell kezelni a koraszülöttmentést

Jelentős, 30 százalékos forrásemelést javasol a Fidesz a „koraszülöttek szállítását szolgáló alapítványok, illetve intézmények részére” költségvetési módosító indítvány formájában. Orbán Viktor Győrben tájékozódott a koraszülöttmentés helyzetéről, és elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormányzat saját rossz politikájának az árát a gyerekekkel próbálja meg kifizettetni.

Két lehetőség áll ma minden magyar város előtt – fogalmazott Orbán Viktor az OVTV Epizódok című kisfilmjében, amely győri látogatásának pillanatait mutatta be, ahol a koraszülöttmentés helyzetéről is tájékozódott. Eszerint az egyik lehetőség, hogy a „megszorítások politikáját alkalmazza”, a másik út – ahogy a Fidesz elnöke mondta –, hogy a „megszorítások ellenére próbál cselekedni”. Úgy látja, hogy most bátorságra, cselekvésre, illetve döntésekre van szükség. „Aki csak úszni akar az árral, azt elsodorja a víz” – tette hozzá Orbán.

Szégyen, hogy a 21. század elején Magyarországon, „amikor a kormányzat meg akarja valakivel fizettetni a rossz kormányzás árát, akkor a gyerekeken próbál spórolni”, velük fizetteti meg hibáinak a következményeit – fogalmazott Orbán. Elfogadhatatlan – jelentette ki a volt miniszterelnök, és hozzátette: a Fidesz beadja a parlamenti költségvetési vitában azt a módosító indítványt, amelyben egy jelentős, „30 százalékos” emelést javasolnak a „koraszülöttek szállítását szolgáló alapítványok, illetve intézmények részére”.

mno.hu

5 hozzászólás “Az összeomlás szélén a koraszülött-ellátás” bejegyzésre

  1. titok szerint:

    ??Nekünk kell valamit tenni ,hiszen jól látható, hogy az általunk megbízottak nem képesek a küldetésük teljesítésére.

  2. titok szerint:

    Sült galamb nem repül a szánkban.Hazudik aki ezt állítja ,gyermeink ,unokáink élete ,számunkra fontos.

  3. baniko21 szerint:

    Mondom én, hogy mesterséges népirtás folyik. Egyszer azt hangoztat-
    ják, hogy nagyon kevés gyerek születik, másodszor meg nemhogy ad-
    nának pénzt a koraszülött gyermekek megmentése, még elvonnak az
    egészségügyből. Talán kevesebbet kellene üvegzsebekbe tenni, akkor
    több maradna az államkasszába. Jutna az egészségügynek is meg az
    oktatásnak is. Nem kellene pártokat közpénzből finanszirozni, mindet
    tartsa el a saját párttagsága. Amit erre elherdálnak, abból futná a kora-
    szülött gyermekekre is, meg a nagyobb, iskolásokra is.
    Szeretném már hallani, hogy erről is szavaznak az országgyűlésbe, nem-
    csak a magánbankok megsegítéséről.

  4. Gordon szerint:

    A széfes Ágika anno a pont a gyermekek egészségügyi ellátásának tönkretételével zsarolt. Az biztos, hogy visszataszító az ilyen viselkedés. Az ilyen széfes Ágiknak tényleg minden csak politika.

  5. Non-i szerint:

    Egy kicsit kapcsolódik a témához:

    http://prae.hu/prae/petitions.php?pid=2096

Itt lehet hozzászólni !