Egyházi élet – Temesvári Imre szavai

Csepel.hu

„Csak az az ősz, csak azt tudnám feledni…”, vagy legalább is szeptember első két hetét. Hiszen a nyár után az ember egy kicsit nehezen veszi fel a fordulatszámot újra, különösen az első két hétben, főleg, ha iskolás-, óvodáskorú gyermekeit kell felkelteni, szervezni a megannyi különórát, szakkört, sportot, zenét. Nem könnyű feladat. S az „itt van az ősz, itt van újra” szépségét csak az első hetek leteltével, meg az esetleg szebbre forduló időjárás elérkeztével érzi az ember.

Az iskolákban a tanulnivaló, az ismeretanyag most sem lesz kevesebb. Különösen, hogy új tárgyként erkölcstan/hittan is szerepel az órarendben. Bár hallottam olyan véleményt, hogy ez csak eggyel több óra, amin aludni lehet, de a kezdeti zökkenőkön túljutva talán felismerjük, hogy bizony nagy szükség van a mai világban arra, hogy valaki szilárd kapaszkodót nyújtson, mutasson egyenes utat a görbe, kerülő utak és kiskapuk helyett.

Az erkölcs és különösen a Biblia tanításán alapuló erkölcs (bár lehet-e vajon más alapja?) legfőbb hasznosság az ember életében, hiszen segít elkerülni a koccanásokat, a szakadékokat, azt, hogy az ember fejjel rohanjon a falnak. Akik most kezdték el tanulni, felnőve talán – reménység szerint 5-10-20 év múlva – máshogy tekintenek majd embertársaikra. Kicsit több empátiával, kicsit jobban elfogadva a másikat. Talán kicsit jobban fogják tisztelni a más tulajdonát, s azt is, ami mindannyiunké. Talán kicsit jobban védik a teremtettséget, Isten keze nyomát, tudva azt, hogy ajándékba kaptuk, és jobban kellene rá vigyázni. Ez nem megy egyik napról a másikra. Nincs azonnali kézzel fogható eredménye. De hit által mindig előre tekinthetünk és építkezhetünk lelkiekben. Biztos alapra. Krisztusban.

Temesvári Imre

Csepel-Királyerdői Református Egyházközség

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !