Tizenkét dolog, amit az aszpirinről tudni kell

Inforadio.hu

Aszpirint szinte mindenki szed, és sokan nem is csak akkor, ha megfáztak vagy fáj a fejük, hanem arra is, hogy megelőzzék a szívbetegségek kialakulását. Ennél azonban jóval több betegség, kóros állapot kialakulásának veszélyét csökkenti a pirula.

Amerikai szívgyógyászok az aszpirin rendszeres szedését javasolják mindenkinek, akinek már volt szívrohama, vérrög okozta stroke-ja, mellkasi fájdalmai, de azoknak is, akiknek ugyan nincsenek tüneteik, ám a családjukban előfordultak hasonlók.

Kevés ember van, aki az aszpirint ne ismerné és szedné: az Egyesült Államokban a 65 évesnél idősebbek hatvan százaléka kap be egy-egy tablettát legalább hetente egyszer, és a tabletta világszerte népszerű és elterjedt. Egyesek szerint még a másnaposság ellen is hatásos.

Mi minden ellen jó az aszpirin?

1. Csökkenti a pre-eklampszia kialakulásának veszélyét

Az eklampszia egymást követő, gyakran eszméletvesztéssel kísért görcsrohamokat jelent, amelyek gyakoriak a terhességi toxémiának nevezett állapotban. A pre-eklampszia állapota a terhességek 3-4 százalékánál fordul elő. Ez az állapot kezelés hiányában kómához vezethet. Az eklampszia előjelei: magas vérnyomás, sok fehérje a vizeletben.

A Lancet című orvosi szaklapban, 2007-ben publikált tanulmány szerint, azoknál a kismamáknál, akik aszpirint vagy más, vérlemezke-képződést gátló szert szedtek, tíz százalékkal csökkent a pre-eklampszia kialakulásának veszélyét.

Az aszpirin szedését azonban okvetlenül meg kell előre beszélni a nőgyógyásszal.

2. Csökkenti a vastag- és végbélrák kialakulásának veszélyét

A Gastroenterology című szaklapban az év elején publikált tanulmány megállapította, hogy a férfiaknál jelentősen csökkenti e rákbetegségek kialakulásának veszélyét az aszpirin (és más, nem-szteroid gyulladáscsökkentő szerek) rendszeres, tartós szedése. A jótékony hatás azonban csak ötéves, folyamatos kúra után jelentkezik, és a leginkább akkor, ha az illető a szokásos adagnál – hetente legalább 14-szer 325 milligramm – többet szed a gyógyszerből.

3. Csökkenti a mellrák kialakulásának veszélyét a nőknél

Októberben számolt be a Journal of the National Cancer Institute című amerikai szaklap egy kutatásról, amelyből kiderült, hogy 13 százalékkal kisebb a mellrák kialakulásának veszélye azoknál a nőknél, akik rendszeresen szednek aszpirint, azokhoz képest, akik nem. Összességében pedig 12 százalékkal csökkenti a kór kialakulásának esélyét a tabletta. Korábban végzett kutatások egymásnak ellentétes eredményt hoztak ebben a kérdésben.

4. Csökkenti a prosztatarák kialakulásának veszélyét

A Cancer című amerikai szaklap szintén októberben publikált egy tanulmányt, amelyben kutatók arról számoltak be, hogy az aszpirin és a nem-szteroid gyulladáscsökkentő szerek rendszeres fogyasztói körében tíz százalékkal alacsonyabb az antigének szintje. Ebből azt a következtetést vonták le, hogy ezek a szerek csökkenthetik a prosztatarák kialakulásának veszélyét.

5. Bizonyos védelmet jelent az Alzheimer-kór ellen

Az eddig végzett kutatások ugyan még nem bizonyító erejűek, mindenesetre a Neurology című szaklapban az idén publikált tanulmány szerint a rendszeresen aszpirint szedők körében 13 százalékkal alacsonyabb az Alzheimer-kór kialakulásának veszélye.

6. Segít megelőzni a stroke-ot – feltéve, ha nem szednek melléje Ibuprofent is

Egy kis körben végzett vizsgálat eredményéről számoltak be kutatók az idén a Journal of Clinical Pharmacology című szaklapban. Azt állítják, hogy az aszpirin mindennapos szedése segíthet megelőzni a stroke-ot, ám ha a páciens Ibuprofent is szed melléje – például ízületi gyulladásra -, akkor a jótékony hatás elenyészik. Arra az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrző hivatal (FDA) is figyelmeztet, hogy az aszpirin jótékony hatását eltünteti az Ibuprofen.

7. Megelőzi az asztma kialakulását a középkorú nőknél

A Thorax című szaklapban számoltak be arról kutatók az idén, hogy a 45 évnél idősebb nőknél, akik naponta 100 milligramm aszpirint szednek, tíz százalékkal kisebb az asztma kialakulásának veszélye a következő egy évtized folyamán, mint azoknál, akik placebót kaptak. A tanulmány szerzői azonban azt is hangsúlyozták, hogy az aszpirin súlyosbíthatja a tüneteket az asztmások tíz százalékánál.

8. Megvéd a Parkinson-kórtól

A Neurology című szaklapban tavaly jelent meg egy tanulmány, amelyből az derült ki, hogy azoknál a nőknél, akik rendszeresen szednek aszpirint (legalább heti kettőt minimum egy hónapig valamikor életük során) akár negyven százalékkal is csökkenhet a kór kialakulásának veszélye.

9. Nulla védelmet nyújt a szívroham ellen a cukorbetegeknél

Októberben számolt be a British Medical Journal egy kutatásról, amely szerint a cukorbetegeknél semmivel sem hatásosabb a szívroham megelőzésére az aszpirin, mint a placebo. Pedig a cukorbetegek körében kétszer gyakoribb a szívbetegség és a stroke, mint az átlagos népesség körében.

10. Semmiféle védelmet nem nyújt egyes embereknél, akik szívrohamon vagy stroke-on estek át

Ugyancsak a brit szaklap számolt be arról még januárban, hogy a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők mintegy harminc százalékánál semmiféle jótékony hatással nem jár az aszpirin rendszeres szedése. Az “aszpirin-rezisztencia” ezeknél az embereknél négyszeresére növeli a szívroham, a stroke és a halál veszélyét.

11. Gyomorpanaszokat okozhat

Az aszpirint és egyéb nem-szteroid gyulladáscsökkentőt szedők körében magasabb a gyomorvérzés veszélye és a gyomorfekély kialakulásának veszélye – különösen azoknál, akik tartósan szedik ezeket a gyógyszereket.

12. Kevésbé hatásos a nőknél

A BMC Medicine című lapban, októberben jelent meg egy tanulmány, amely szerint a kutatások azt mutatják, hogy a férfiaknál az aszpirin rendszeres szedése csökkenti a halálos kimenetelű szívroham veszélyét – a nőknél azonban nem jár ugyanilyen jótékony hatással.

Forrás: Inforadio.hu

Egy hozzászólás “Tizenkét dolog, amit az aszpirinről tudni kell” bejegyzésre

  1. Prendick szerint:

    Vagyis nem jó semmire a fejfájáson kívül, de annyit hoz a Bayernek, mintha olajmezőt találtak volna a gyár alatt. Így igazán futja jó kis PR kutatásokra és pletykaindító cikkekre a gyógyszergyártók reklámújságaiban. 🙂
    /Pl. a Cancer és a Gastroenterology tipikusan olyan lap, mint a tescoújság, csak akciós csirkefarhát helyett gyógyszerek, meg szakcikknek álcázott reklámok vannak benne. /

Itt lehet hozzászólni !