Obama a nemzetbiztonságra hivatkozva “lőne”

MNO

A BBC által összeállított grafikán az amerikai erők láthatóak

Barack Obama amerikai elnök szerdán kijelentette, hogy még nem hozott döntést a Szíria elleni katonai csapásról, de rámutatott, hogy a fontolgatott „korlátozott akció” célja a Damaszkusz elrettentése lenne attól, hogy a jövőben ismét vegyi fegyvereket vessen be. Mindezalatt növelte jelenlétét a Perzsa-öböl térségében az amerikai haditengerészet, miután megérkezett az Arab-tengerre a Truman repülőgép-hordozó is.

Obama terveiről a PBS amerikai közszolgálati televíziónak nyilatkozott, egyúttal ismertette az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása nélküli katonai fellépést indokoló amerikai jogi és biztonságpolitikai érveket is. „Ha világos, határozott, de ugyanakkor nagyon korlátozott módon adunk le figyelmeztető lövést, hogy álljanak le ezzel, akkor az hosszú távon pozitív hatással lehet nemzetbiztonságunkra” – mondta az elnök.

Obamáék meggyőződtek

Hangsúlyozta, hogy Washington a bizonyítékok megvizsgálása után arról győződött meg, hogy a szíriai kormány felelős a Damaszkusz elővárosai ellen a múlt héten elkövetett, százak életét követelő vegyifegyver-támadásért, és ezért felelősségre kell vonni. Az elnök szerint a kormányellenes erők nem rendelkeznek annyi vegyi eszközzel, amennyi egy ilyen léptékű pusztításhoz szükséges.

A tervezett katonai fellépés indoklásaként azt emelte ki, hogy érvényt kell szerezni a vegyi fegyverek bevetését tiltó nemzetközi normáknak, és hogy az ilyen eszközök alkalmazása az amerikai nemzetbiztonságot is veszélyezteti.
„Nem áll érdekemben semmiféle nyíltvégű konfliktus Szíriával, de biztosítani akarjuk, hogy amikor egyes országok megsértik a nemzetközi normákat az olyan fegyverekkel kapcsolatban, mint amilyenek a vegyi fegyverek – amelyek fenyegetést jelenthetnek ránk nézve –, akkor felelősségre vonják őket” – nyilatkozott Barack Obama.

Nem követnék el az iraki hibákat

„Amikor egy olyan országgal kapcsolatban kezdünk el vegyi fegyverekről beszélni, amely a világ legnagyobb vegyifegyver-készletével rendelkezik, amelynek idővel megcsappanhat a vegyi fegyverek feletti ellenőrzése és, amely olyan terrorszervezetek szövetségese, amelyek a múltban célba vették az Egyesült Államokat, akkor fennáll az a lehetőség, hogy a pusztító hatású vegyi fegyvereket ellenünk fordítják. Biztosítani akarjuk, hogy ez ne történhessen meg – fogalmazott.

Az elnök szerint az Egyesült Államok olyan megközelítést alkalmazhat Szíriával kapcsolatban, amely kizárná, hogy belesodródjon az arab országban zajló polgárháborúba vagy megismételje az Irakkal kapcsolatban elkövetett hibákat.

Cáfolhatatlan bizonyítékok

A Fehér Házból származó értesülések szerint a kormányzat csütörtökön szándékozik tájékoztatni a kongresszus vezetőit a szíriai helyzetről. A The Washington Post című napilap úgy értesült, hogy valószínűleg ezen a napon fogják nyilvánosságra hozni a hírszerzésnek az augusztus 21-i vegyifegyver-támadás felelősére vonatkozó „cáfolhatatlan” bizonyítékokat is, ami akár a támadás közvetlen előjátéka lehet.

Az amerikai médiában további értesülések jelentek meg a Szíria elleni katonai akcióval kapcsolatban, különösen azután, hogy brit kormány a korábbi álláspontján változtatva szerdán úgy döntött, hogy meg kívánja várni az ENSZ-ellenőrök vizsgálatának eredményét, és engedett az ellenzék követelésének, hogy a brit parlament kétszer is szavazzon a katonai fellépéssel kapcsolatban.

Obamának oda kell érnie a csúcsra

A CNN hírtelevízió kormányzati forrásokra hivatkozva azt állította, hogy az Egyesült Államok nem kíván késlekedni a bizonyítottnak vélt szíriai vegyifegyver-támadás megtorlásával, és ha kell, akár egyedül is cselekszik. A csatorna szerint ha az elnök végül a támadás mellett dönt, akkor a csapásokat feltehetően az elkövetkező három nap valamelyikén indítják meg, és a jövő hét elejéig – amikor Obama svédországi látogatásra és az Oroszországban megtartandó G20-csúcsra utazik – befejezik.

A képletet ugyanakkor a szövetségesekkel való egyeztetés nehézségei mellett az is bonyolítja, hogy az ENSZ-ellenőrök a tervek szerint vasárnapig még mindenképp Szíriában maradnak.

Gyűlnek a hadihajók

Amerikai tisztviselők szerdai közlése szerint a Truman eredetileg az Indiai-óceánon tartózkodó társát, a Nimitz anyahajót váltotta volna fel, most azonban úgy döntöttek, hogy mindkét hajó maradjon a térségben. A nevük elhallgatását kérő tisztviselők mindazonáltal azt is hozzátették, hogy elővigyázatossági lépésről van szó, nem pedig arról, hogy a Nimitz részt venne egy Szíria elleni esetleges katonai beavatkozásban. Az Egyesült Államok korábban folyamatosan két repülőgép-hordozót állomásoztatott a térségben, de ez év elején takarékossági megfontolásokból ezek számát egyre csökkentették.

Ahová Amerika beteszi a lábát, keresztényeket irtanak ki

A küszöbön álló szíriai amerikai légicsapással kiirthatnak három olyan szíriai települést is, ahol még Jézus nyelvét beszélik. A térség megannyi pontján irtott keresztény közösségekkel több ezer éves kulturális örökség eltűnése kezdődött meg a Föld ezen részéről – Alexandriától Moszulig – olvassa el az mno.hu cikkét.

Ürügy

Kizárólag a szíriai felkelők céljait szolgálta a vegyifegyver-támadás – mondta el a közrádióban Csicsmann László, a Corvinus egyetem docense. A Zsenmin Zsipao a vegyifegyver-használatról pedig azt írja: azt az USA és a szövetségesei a rezsimváltás törvénytelen elősegítésére kívánják felhasználni. A kínai lap emlékeztetett arra, hogy Szaddám Huszein iraki elnök tíz évvel ezelőtti megbuktatását azzal az ürüggyel kezdeményezték, hogy az iraki rezsim tömegpusztító fegyverekkel rendelkezik.

Forrás: MNO

6 hozzászólás “Obama a nemzetbiztonságra hivatkozva “lőne”” bejegyzésre

  1. Etikus szerint:

    Tegnap írtam néhány sort, de ahogyan megjegyeztem e tekintetben is elnémultak a szájkaratésok (ma is ez lenne a legjobb). Hiába van nekik elég bajuk, ismét kirántották a szőnyeget lábuk alól. Sajnálatra méltóak: ismét elárvultak.
    Miközben Y koncepció szerint, innen tervezik indítani, valaha, a III.-t

    Etikus szerint:
    2013. augusztus 28., szerda – 03:16
    Kicsit? más!
    Szíriában a lázadók ellen, (milyen lázadók ellen? ki lázította fel őket? a hatalom ellen? vagy miért?) feltételezések alapján vegyi fegyvert vetettek be. A híradások szerint nem konkrét bizonyítékok alapján.
    Ennek ellenére elképzelhető, hogy csütörtökön “figyelmeztető bombázások” érhetik az országot. Figyelmen kívül hagyva az ENSZ-t és a BT.-t. Mondván Oroszország és Kína úgyis megvétózná!
    Ugye mekkora demokrácia?! Már a látszatra sem adnak, az időpazarlás, és költséges.
    Tehát már a látszat demokráciát is kiiktatják, arra sincsen mindig szükség.

    Gondolom e témakörben, konkrét vélemény a “szájkaratékosoktól” el nem várható.
    Van nekik most elég nagy bajuk, mert keresik a helyüket. Elárulták egymást? Becsapva érzik magukat, megtorpantak, letaglózottak! Akkor most miért, kiért kell egymást és másokat “marnunk, gyűlölködni, bosszút forralni, kasztokba szerveződve ?”

    Feltételezések alapján, -nem konkrét bizonyítékok alapján- Szíriában vegyi fegyver bevetése a lázadók ellen…………

  2. Etikus szerint:

    Betojtunk, vagy az..é………hiánya?

  3. igazságos mátyás szerint:

    a közel-keleten addig nem lesz béke míg a földdel egyenlővé nem teszik a zsidó betolakodók országát, ezt a rákos daganatot, ezt a gennyes fekélyt.
    az emberiség létét veszélyeztetik, bábként mozgatva az Egyesült Államok vezetőit.

  4. köves szerint:

    a kurva anyádat becsméreld i nélküli /gazságos/ .vesszen sziria,teherán .te vagy egy gonosz ,tolvaj anti szemita sátán.majd az örök vadászmezőn kinyiffantalakSlikengrúber /8/ utódja.Huzz el te gané rohadék,aDevla egyen meg .

  5. i mátyás szerint:

    slomó? csak nem? vagy egy primitív cigányállat?
    eredj vissza a barlangba.

  6. Vátesz szerint:

    A zsidók menjenek vissza Indiába, a Thar-sivatagba, ahonnan származnak. Ott együtt lehetnek, a 12 törzs egyikével, a cigányokkal. A Termékeny Félholdon meg beáll a béke korszaka.
    “Izrael addig létezik, amíg Amerika nagyhatalom! Copyright Vátesz.”

Itt lehet hozzászólni !