Jön a kajak-kenu vb: aranyesővel búcsúzna Storcz Botond

Heti Válasz

Szerdától vasárnapig Duisburg ad otthont a 40. gyorsasági kajak-kenu világbajnokságnak, a 35 fős magyar delegáció nyolc-tíz érem megszerzése reményében utazott el a németországi viadalra.

Ezt a célt Storcz Botond szövetségi kapitány fogalmazta meg, aki azt is elmondta, hogy a poszt szeptemberi megszűnésével nem jelölteti magát szakmai igazgatónak.

A portugáliai Montemor-O-Velhóban rendezett Európa-bajnokság előtti várakozásokhoz hasonlóan a szerdán kezdődő duisburgi világbajnokságon is nyolc-tíz érem megszerzését jelölte ki célul Storcz Botond szövetségi kapitány. Ha azt vesszük, az Ibériai-félszigeten túlteljesítette a várt sikereket a magyar csapat, hiszen három arany-, három ezüst- és öt bronzéremmel, azaz 11 dobogós hellyel zárt. Az első helyek száma viszont elmaradt a várakozásoktól: legutóbb 1999-ben, Zágrábban gyűjtöttek ennél kevesebb aranyat a mieink.

Storcz elárulta, a versenyzők felkészültségi állapotát látva joggal lehet reménykedni a jó szereplésben. „Ha tízhez közeli érmet szerzünk, akkor nem lesz okunk panaszra, s ha minden szakág képviselői gyűjtenek dobogós helyet, akkor azt hiszem, elégedettek lehetünk” – jegyezte meg a kapitány. „Egy futballból vett hasonlattal élve: remélem, a lövéseink most a kapufáról befelé pattannak, mert Portugáliában volt több olyan kiélezett szituáció is, amelyben sajnálatos módon végül mi húztuk a rövidebbet”.

Baráth Etele elnök nyomatékosította, a duisburgi vb a 2016-os riói olimpiáig vezető út első állomása, egyúttal bízik benne, hogy a londoni olimpia legeredményesebb csapata az ötkarikás teljesítményhez illő produkcióval rukkol elő Németországban is. „Az olimpia utáni évben gyakran tapasztalni, hogy a játékokon jól szereplők pszichésen és fizikailag nem tudják úgy odatenni magukat” – állapította meg a szövetség első embere. „Kívánom csapatunk londoni hőseinek, hogy ezúttal cáfoljanak erre rá! A kihívóknak, a fiataloknak pedig azt, hogy legyenek minél sikeresebbek.”

S ha már a londoni hősök: ott lesz a K-2 1000 méteren olimpiai bajnok Dombi Rudolf, Kökény Roland kettőshöz hasonlóan a K-1 500 méteren győző Kozák Danuta is. Az olimpiai bajnok női kajaknégyesben (K-4 500 m) viszont van egy csere: a 31 vb-címével minden idők legeredményesebb versenyzőjének tekinthető Kovács Katalin helyére a 24 éves Vad Ninetta kerül, aki sikerei döntő többségét eddig utánpótlásban (U23) érte el.

Storcz Botond elmondta, a szövetségi kapitányi poszt szeptemberi megszűnésével nem jelölteti magát szakmai igazgatónak. Az MKKSZ honlapján olvasható felhívás egy kétoldalas pdf-fájl formájában közzétett, Schmidt Gábor szakmai alelnök és Ábrahám Attila főtitkár által kihirdetett pályázat, amelyre szeptember 10-ig lehet jelentkezni, elbírálást tíz napon belül ígérnek.

A pályázat feltétele a főiskolai vagy egyetemi szintű végzettség és a sportszervezői, sportedző végzettségek közül valamelyik, vagy a testnevelő tanári, sportmenedzseri, szakedzői diplomák közül valamelyik. Sokan a Honvédnál dolgozó Csipes Ferencet, 1988 olimpiai bajnokát tartják a legnagyobb esélyesnek a posztra.

Forrás: Heti Válasz

Egy hozzászólás “Jön a kajak-kenu vb: aranyesővel búcsúzna Storcz Botond” bejegyzésre

  1. Perspektíva? szerint:

    Személye, az elért eredmények figyelmen kívül hagyásával, személyi privilégiumok révén történő nevezések kapcsán, megosztotta a csapat egészséges versenyszellemét.
    Már London után búcsúznia kellett volna, nem véletlenül menekült (és akart) annyi versenyző, az egyre elviselhetetlenebb körülményektől. Sajnos döntő érdemei vannak ebben az egykoron többre hivatott, és messzire menő versenyzőnek is, aki kénye kedve szerint állíttatta össze az egységeket, hogy neki is lapátoljanak aranyakat.
    “Miközben ő felemelt lapáttal már csak arra figyelt, hogy elsőnek érjenek a célba.” Tehát közelről nézte a versenyt, amíg a többiek szinte megszakadva, helyette is húztak.
    Arról nem beszélve, hogy elsősorban az olimpiai számokra kell koncentrálni, a rendkívül tehetséges fiatalokat fiatalokat beépíteni a csapatban.”
    Kíváncsian várom a hétvégi versenyeket, Benedek Dalma megtudja-e ismételni az EB.-n szerzett aranyait, feltudja-e venni vele a versenyt Danuta? Ahol az olimpiai számokat tekintve, gyakorlatilag, leégtünk.
    Mindent összevetve, igaznak bizonyul Baráth Etele London utáni nyilatkozata, miszerint nem biztos, hogy Storcz viszi a válogatottat Rióba. Úgy legyen!

Itt lehet hozzászólni !