Ha a gyerek elsős lesz…

Csepel.hu

Másfél hét maradt a nyári szünetből. Különösen az első osztályba indulóknak hoz nagy változást a szeptember iskolakezdés. Bár sok gyerek várja, hogy végre ő is kisdiák legyen, ám az utolsó pillanatban mégis kicsit megijednek. A szülőkről nem is beszélve.

A szülői elbizonytalanodás, aggodalmaskodás átsugárzik a gyerekre is. Ezért is tanácsolják a szakemberek a most először iskolába lépő gyerekek szüleinek, hogy éljék meg derűvel, optimizmussal ezt az életeseményt. A tapasztalatok szerint ugyanis az iskolássá válásra a legtöbb gyerek „felfelé” lépésként, büszkén és várakozással gondol, hiszen egy iskolaérett hat-hétévesben munkál az új ismeretek, új barátok, új környezet iránti kíváncsiság. Ettől függetlenül persze az is tény, hogy az elsősök többségét alaposan kifárasztják az iskolai események, történések.

A szülők gyakran nem veszik észre, hogy addig fáradhatatlannak gondolt csemetéjük a sok új élménytől, követelménytől, a megfelelni akarástól már a tanítás első heteiben elfárad. Ennek jele lehet, hogy nehezen ébred reggelente, egyre figyelmetlenebb, feszültebb, esetleg éjszaka többször felébred, este csak hosszú idő elteltével tud elaludni. A fáradtsággal ördögi körbe kerülhet, hiszen az iskolából megérkezhetnek a szülőhöz az első negatív jelzések, miszerint gyereke fegyelmezetlen, s a szülő számára az is jelzés-értékű, ha az addig nyitott, közvetlen csemetéje egyre gátlásosabbá, egyre visszahúzódóbbá válik.

Hogyan segítsünk?

S hogy miként teheti könnyebbé a szülő a gyerek számára az új helyzethez, új kihívásokhoz való alkalmazkodást? A megkérdezett szakember azt ajánlja, hogy a gyerek iskolássá válásával az ő iskolai menetrendjéhez igazítsuk a család életritmusát, legyen szó akár a hétköznapok, akár a hosszú hétvégék programjairól (séták, kirándulások, vendégségek, utazások). Ha valamiben segítségre szorul és kéri, álljunk rendelkezésére, segítsünk, de ne vezessük be az együtt tanulást. Sokkal célravezetőbb, ha hagyjuk, hogy a saját munkájával kapcsolatban kialakuljon a felelősségérzete. Mutassuk meg például, hogyan kell a táskáját bekészítenie, hogyan kell előkészülnie egy-egy feladat elvégzéséhez, de ne üljünk végig mellette, amíg a leckéjét megírja. A szakember azt tanácsolja, az együtt tanulás helyett inkább a tanulási technika elsajátításában segítsünk. A későbbi években ugyanis nagy fontossága lesz annak, hogy mi módon fog neki a diák mondjuk egy nyelvi, vagy matematikai feladat, az írásbeli lecke elvégzéshez, avagy a szóbeli lecke megértéséhez, tanulásához.

Néhány praktikus tanács:

  • Vegyük figyelembe, hogy a hat-, hétévesek napi alvásszükséglete legalább 10 óra. Egy kisiskolások körében végzett felmérés szerint a keveset vagy rosszul alvó kisdiákok többsége alulteljesít, koncentrációs zavarokkal küszködik, túlmozgásos, nehezen kezelhető.
  • Egészen más a gyermek teljesítménye, hangulata, ha nyugodtan, reggeli után megy iskolába.
  • Ha a szülő azt szeretné, hogy sikeres legyen az iskolakezdés, ne erőltesse a gyerekre a saját elképzeléseit, elvárásait, tempóját. Sok szülő drámainak érzi, ha az első hetek nem váltják be a reményeit, nem derül ki rögtön a gyermeke zsenialitása, sőt netán gondok adódnak. Hagyjuk, hogy kialakuljon a gyerek saját tanulási ritmusa, érdeklődése, feladattudata. El kell fogadni azt is, ha valamilyen területen nem teljesít olyan jól: lehet, másban meg ügyesebb a társainál. Lényeg, hogy ne frusztrálja az iskola, szívesen menjen oda.

Forrás: Csepel.hu

3 hozzászólás “Ha a gyerek elsős lesz…” bejegyzésre

  1. John Doe szerint:

    A mai “szülők” többsége alkalmatlan gyereknevelésre. (akinek nem inge…)

  2. nagyapó szerint:

    John Doe! Ezredévekre visszamenőleg a szülők mindig alkalmasak voltak a gyermeknevelésre (különben nem vitatkozhatnánk). Jelenleg, sajnos, inkább nem vállalják a gyermeket.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. maminti szerint:

    Igen, a szülők legyenek a topon, ez nyilvánvaló, de mi a helyzet az iskolarendszerrel? Először a tanítókat kéne némi önfegyelemre szorítani, mikor összeállítják a “szükséges” felszerelés listáját. Először is miért kell annyi könyvet vetetni, aminek általában nem tudnak a végére érni, vagy ha igen, akkor a fele sincs feldolgozva. Aztán miért (mondjuk nálunk) matematika füzetből egy harmadikosnak 4 NÉGY barab? A két A/4 formátumú, kódex vastagságú matek gyakorló mellett? Miért kell külön színesceruza készlet a tolltartóba, meg külön a technika dobozba? Miért kell olló, ragasztó külön a tolltartóba, a technika dobozba meg külön a még a német mappába is? Nem tudják elővenni a tolltartót ezeken az órákon? Miért kell természetismeret tantárgyhoz KETTŐ kötet, plusz még füzetek? Sorolhatnám. Csak a tankönyvcsomag és a füzetek meg egyéb eszközök beszerzése nekem idén 30.000 Ft-ban van eddig, és nekem csak egy gyerekem van. Kérdezem én , ez Nóóóóóóóóóóórmális?

Itt lehet hozzászólni !