Magyarország visszafizette az IMF-hitelt

MNO

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) hétfőn átutalta az IMF-hitel még fennmaradt részét – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A 2,2 milliárd euró értékű tartozást három devizanemben, dollárban, euróban és fontban fizette ki a magyar állam. A végtörlesztéshez 1,1 milliárd dollárt, 500 millió eurót és 260 millió fontot utalt át az Államadósság Kezelő Központ, amelyre a fedezet az IMF-hitel fel nem használt részéből, a februári eleji dollárkötvény-kibocsátásból és a Prémium Euró Magyar Államkötvényből befolyt összegből rendelkezésre állt, így pótlólagos kötvénykibocsátásra nem volt szükség – hangsúlyozza az NGM közleménye.

Nincs szükség az IMF-re

A magyar állam összesen hét és fél milliárd euró értékű hitelt hívott le a valutaalaptól 2008 óta. 1,8 milliárd euró törlesztése 2013-ban, mintegy 300 millió euróé 2014 első negyedévében, a fennmaradó minimális összegé pedig 2014 harmadik negyedévében lett volna esedékes. A korábbi kötvénykibocsátás, továbbá a hitelpiaci válság hatására kiépített kormányzati tartalék együttes összege lehetővé tette a hitel teljes összegének előtörlesztését.

Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy tavaly és idén is sikerült a piacról finanszírozni a költségvetést, így nincs szükség finanszírozási oldalról a Nemzetközi Valutaalapra. „Jelentős siker, hogy a pénzügyi válság ellenére a kormány az elmúlt három évben el tudott idáig jutni, törleszti a 2008-ban az előző kabinet által felvett hitelt, és még jelentős tartalékai is maradnak. Ez azt jelenti, helyes irányba indultunk el. Az előtörlesztéssel mintegy 3,5 milliárd forint kamatköltséget takarított meg az ország. Az előtörlesztéshez rendelkezésre állt a fedezet, amelyet több forrásból biztosított a tárca oly módon, hogy a költségvetés számára létrehozott biztonsági tartalék megmaradt” – hangsúlyozta az NGM közleménye.

A jegybank is törlesztett

Ismert, Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn jelentette be: az IMF-hitel törlesztésével kapcsolatban arra utasította a nemzetgazdasági minisztert, hogy – bár csak később járna le a Nemzetközi Valutaalapnak fizetendő kölcsön – még a nyár folyamán végtörlesszen. „Az ehhez szükséges összeg rendelkezésre áll, az elmúlt három évben a magyarok megtermelték ezt a pénzt” – hangsúlyozta akkor a kormányfő.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter július 25-én levélben jelezte Reza Moghadamnak, a Nemzetközi Valutaalap igazgatójának, hogy Magyarország még az esedékessége előtt, 2013. augusztus 12-éig vissza kívánja fizetni 2008-ban felvett IMF-hitelét. Az NGM szerint a kedvező piaci környezet és a Magyarország iránti befektetői bizalom az utóbbi évek legkedvezőbb hozamait és – az országkockázati megítélést tükröző – legalacsonyabb ötéves CDS-felárát eredményezte. A magyar állam ennek következtében kedvező finanszírozási feltételek mellett jelentős betétállományt építhetett fel. A magyar állam (az MNB nélkül) 7,5 milliárd euró értékű hitelt hívott le a valutaalaptól.

A Magyar Nemzeti Bank múlt szerdán jelentette be, hogy teljes egészében visszafizette az általa felvett hitelrészletet.

Olcsóbb finanszírozás

Barcza György, a Századvég Gazdaságkutató vezető elemzője szerint az európai példák alapján jóval kedvezőbb feltételekkel is finanszírozhatók a magyar állam költségei. „A legalacsonyabb finanszírozási szinttel rendelkező országok a régióban Csehország és Szlovákia, egyiknek sincs valutaalapos hitele; akiket pedig drágán finanszíroznak, az Románia és Magyarország – nekik van. Ha azt nézzük, hogy mi az ország hosszú távú kilátása, és ez egyértelműen az, hogy alacsony kamatkiadás kialakuljon, vissza kell törleszteni az IMF-hitelt, és a pénzügyeket olyan formába kell hozni, hogy a hazai és külföldi befektetők olcsón finanszírozzák, tehát ez nem megy másként, csak valutaalapos hitel nélkül.”

Az IMF-előtörlesztés rövid távon, átmenetileg mintegy 700 milliárd forinttal csökkenti az államadósságot, a gdp-hez mért arányát pedig 2,2 százalékkal. Ennek hatására – viszonylag erős forintárfolyam mellett – várhatóan ismét 80 százalék alá csökken a harmadik negyedévben az adósságráta, mondta augusztus elején Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettese. A szakember szerint ha a gazdaság megfelelően növekszik, akkor az év végére a 2012. év végi szint (79,2 százalék) alatt alakulhat az adósságráta.

Melléfogások sora

Bár sikertörténetként próbálják eladni, valójában óriási bukás az úgynevezett trojka, vagyis a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank Görögországra erőltetett válságkezelő programja. A valutaalap saját előrejelzéseiből derül ki, mekkorát tévedtek a programmal, amelynek következtében eddig már 25 százalékkal esett vissza a görög gazdaság, miközben a munkanélküliség és az államadósság gyakorlatilag kezelhetetlenné vált.

Forrás: MNO

19 hozzászólás “Magyarország visszafizette az IMF-hitelt” bejegyzésre

  1. ... Grün szerint:

    “A „bukott baloldal” alkalmatlansága miatt kellett felvenni az IMF-hitelt
    A politikus úgy fogalmazott, minden magyar ember büszke lehet arra, hogy a kormány hétfőn a legutolsó fillérig visszafizette a Gyurcsány–Bajnai-kormányok által felvett hitelt. Szerinte mindez annak bizonyítéka, hogy Magyarország képes saját erőből, külső segítség nélkül is megállni a helyét, míg más országok továbbra sem boldogulnak, és kénytelenek az IMF-hez fordulni, amivel még kiszolgáltatottabbá válnak”
    .
    Az ezért felvett hitelek törlesztése a következő kormányra vár! 😛
    .
    http://mno.hu/belfold/a-bukott-baloldal-alkalmatlansaga-miatt-kellett-felvenni-az-imf-hitelt-1178001

  2. felix szerint:

    Elcsesztétek fiuk, mert a Nemzeti bank a múlthéten egyszer már kifizette.http://csepel.info/?p=28336

  3. ... Grün szerint:

    “Magyarország egyre jobban teljesít!”
    Fizet mint egy katonatiszt! ))) 😛 (((

  4. abcd szerint:

    “Az ország első számú uzsorásának nevezte hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján Lázár János az OTP vezérigazgatóját, Csányi Sándort. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár és a bankvezér már korábban is összeszólalkozott. ”

    http://444.hu/2013/07/11/uj-penzosztasi-kozpont-lesz/

    “(nagyon sok pénz maradt még a mostani ciklusban is a rendszerben, idén 1500, jövőre 1700 milliárd forintot kellene elkölteni)”

    NO COM…….

  5. hitetlen szerint:

    Egy seggel több lesz tisztára nyalva…

  6. ... Grün szerint:

    “Lázár János átvette az uniós pénzeket osztó NFÜ irányítását, és egyből sötét képet festett az állapotokról. Azt mondta, két program kivételével minden kifizetést leállított Brüsszel. Jobb esetben bírságot kell fizetni, de legrosszabb esetben 500-600 milliárd forintot elveszíthet Magyarország.”
    .
    http://www.origo.hu/gazdasag/20130812-lazar-janos-az-unios-penzek-felhasznalasarol.html

  7. Gordon szerint:

    Most sikerülhet végre kipicsázni az etánsakat az NFÜ-ből.
    Figyeljünk! Hamarosan kezdődik a jajveszékelés.

  8. ... Grün szerint:

    Röfike!
    5-600 milliárdért már érdemes! ))) 😛 (((

  9. Gordon szerint:

    felix szerint:
    2013. augusztus 12., hétfő – 13:11

    “Elcsesztétek fiuk, mert a Nemzeti bank a múlthéten egyszer már kifizette.http://csepel.info/?p=28336

    Valójában:

    1. Ha majd be tudsz valamit normálisan linkelni, akkor elmondhatod, hogy sokat fejlődtél (az etánsaidhoz képest)

    2. A múlt heti a Nemzeti Bank tartozása volt

    Olvasás! Szövegértés!:

    “A Magyar Nemzeti Bank augusztus 6-án teljes egészében visszafizette az IMF felé fennálló hitelét, így nincs további hiteltartozása a Valutaalap felé – olvasható a jegybank honlapjára felkerült közleményben.”

    http://csepel.info/?p=28336

    3. A mostani az állam tartozása, amit az MNB-n keresztül fizetett.

    Olvasás! Szövegértés!:

    “Orbán Viktor miniszterelnök július végén a székelyföldi Tusnádfürdőn jelentette be, hogy az IMF-től korábban felvett kölcsön végtörlesztésére utasította Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert. A szaktárca ezután közölte, hogy Magyarország a lejárat előtt, 2013. augusztus 12-ig vissza kívánja fizetni a 2008-ban felvett IMF-hitelt.”

    http://mno.hu/gazdasag/imf-hitel-a-jegybank-utan-az-allam-is-rendezi-a-szamlat-1177394

    “Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter július 25-én levélben jelezte Reza Moghadam, a Nemzetközi Valutaalap igazgatója felé, hogy Magyarország még az esedékessége előtt, 2013. augusztus 12-éig vissza kívánja fizetni 2008-ban felvett IMF-hitelét.

    A Magyar Nemzeti Bank igazgatósága közben úgy döntött, hogy az MNB által felvett, kis összegű fennmaradó IMF-hiteltartozást előtörleszti a kormány hasonló lépésével párhuzamosan.”

    http://csepel.info/?p=28336

    4. Még sok ilyen hozzászólást várok tőled, hogy legyen min kacagnom.

  10. Gordon szerint:

    … Grün szerint:
    2013. augusztus 12., hétfő – 15:24

    “Röfike!
    5-600 milliárdért már érdemes!”

    Hidd el Vigyori, nekem az etánsak kipicsázásnak már maga a vizuális élménye is sokat megérne. 😀

  11. felix szerint:

    Gordon! Amiben igazad van, abban igazad van.

  12. ... Grün szerint:

    Húha, hogy kinyílt Lázár csipája
    “Lázár a legjobb (legjobb?) esetben is törtető kis senki volt, amikor Csányi már bankvezérként a fél ország befektetései fölött őrködött (őrködött?). Az is biztos, hogy a hódmezővásárhelyi hőst (hős?) sosem érte az a megtiszteltetés, hogy Orbán mellett szurkoljon egy focimeccsen. (Ami, mint hírlik, nagyobb kitüntetés a tiszti keresztnél, meg a csillagokkal ékes akármiknél is.)”
    .
    “Csányi sokáig hódolt a mostani rendszernek, amely azután túlnőtte őt. Feleslegessé vált. A sok átvert nagytőkés egyike lett, ideális alanya a választási kampánynak. Valaki, akit felelőssé lehet tenni a devizahitelesek bajaiért… ” 😛
    .
    http://www.stop.hu/velemeny/huha-hogy-kinyilt-lazar-csipaja/1171892/

  13. nagyapó szerint:

    Idióta Dr. grün t.t.! Kíváncsian várom a maffiabaloldali lapszemle további idézeteit! Tudom ” hazudtunk reggel, este, meg éjjel” (Jól idéztem?).
    Ellenben jó érzés, hogy megszabadultunk a túlzott deficit eljárástól, ami végigkísérte a szoci rezsim regnálást, ja és visszafizettük a szocik által felvett, eltapsolt/lopott kölcsönt.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  14. ... Grün szerint:

    Öreg Farok!
    “hazudtunk reggel, este, meg éjjel” (Jól idéztem?).
    Nem!
    Helyesen: „Hazudtunk reggel, éjjel, meg este.”
    .
    Nem igaz wazze, hogy három szót nem tudsz megfelelő sorrendben megjegyezni! 😛

  15. bonifác szerint:

    Szokás szerint sok-sok hülyeséget írtok össze.Sok ellendrukker kedvenc gumicsontját
    vette ki az ellenzék szájából a kifizetés. Sírnak is, mint a fürdős…Csányi manővereit nem
    ismerem. De mintha nem sokban különbözne az OTP a többitől…Kihasználja, hogy a magyar bízik benne, a legrosszabb feltétéleket kínálja.Feltételei rosszabbak, mint a
    külföldi bankoké((tapasztalat)Csányi Úr megrettent, mert mert ha a devizahitel…
    De addig sajnos rengeteg víz folyik majd le a Dunán….Fletóék sok pénzt dugtak a bankok
    zsebébe.De ebben a simlis világban büntetlenek maradnak. Az MSZP költekezik, a nép
    fizet. Mint mindig.

  16. nagyapó szerint:

    Idióta Dr. grün t.t. ” Az én vétkem, az én igen nagy vétkem” (nem Karinthy). Sajnos nem tudtam pontosan idézni “kedves vezetőnk” szavait . Nem, mert a szerencsétlen, egy idióta fröcsögő és így egy normális ember nehezen követi bomlott elméjét. Az emberek a természet adta logikát követik, reggel, délben, este, éjjel. Aki ezt kavarja azt nehéz értelmezni, legfeljebb lihegve követni.
    Sajnálatos, hogy sok eetásnak még mindig ez a SZINT.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  17. ebihal szerint:

    “kedves vezető” most van, a hazudozás pedig most már non stop, 0-24h!

Itt lehet hozzászólni !