Kitiltja a dunaszerdahelyi stadionból a piros-fehér-zöld zászlót a szlovák parlament

Felvidek.ma

Délelőtt már második olvasatban vitatta meg a plénum a nyilvános sport-rendezvények szervezéséről szóló oktatási miniszteri előterjesztést.

Ján Mikolaj miniszter hangsúlyozta: a jogszabály a belügyminisztériummal és az országos rendőrkapitánysággal egyeztetve készült. A jövőben előírná, hogy a stadionokon biztonsági kamera-rendszer működjön, a beléptetéskor szigorú ellenőrzés legyen, hogy senki ne vihessen be a mérkőzésre másokat veszélyeztető tárgyakat vagy eszközöket, lehessen megtiltani az alkoholárusítást és-fogyasztást, illetve hogy szükség esetén a község vagy a rendőrség betilthassa a mérkőzést, amennyiben új látja, hogy annak fokozott kockázatai vannak. A törvény lehetővé teszi egyes személyek kitiltását a mérkőzésekről. Rafael Rafaj, a nemzetiek frakcióvezetője új módosító javaslatokat is előterjesztett, nem titkolva, hogy ezeket a liga-újonc futballcsapat pályáján történtek ihlették. Rafaj kijelentette: célja, hogy a stadionokból kizárják a politikát, ezért be kell tiltani az idegen állami zászlók és jelképek használatát, illetve a becsmérlő tartalmú transzparenseket. Külföldi zászlót a mérkőzéseken csak az 1993-as, az állami szimbólumok használatát szabályozó jogszabálynak megfelelően használhatnának, vagyis nemzetközi rendezvényeken, s ott is csak az éppen hatályosat. Rafaj javaslata kimondottan megtiltja a történelmi lobogók, jelképek, a jelenleg létező államok elődszervezeteinek, így Nagy-Magyarország vagy az Osztrák-Magyar Monarchia jelképeinek kifüggesztését. Szerinte ez ugyanis provokáció, a tilalommal pedig elejét lehetne venni a közrend esetleges megsértésének, amire Dunaszerdahelyen jó egy hónapja már volt példa…

Egy vendégszurkoló akkor letépte a magyar zászlót és befutott vele a pályára, amivel megzavarta a mérkőzést. Rafaj módosító javaslatival Mikolaj egyetértett, azokat a két ellenzéki frakció is megszavazta. Ezzel lényegében kitiltják a magyar nemzeti jelképeket a dunaszerdahelyi labdarúgó mérkőzésekről.

felvidek.ma

16 hozzászólás “Kitiltja a dunaszerdahelyi stadionból a piros-fehér-zöld zászlót a szlovák parlament” bejegyzésre

  1. Gordon szerint:

    Gyakorlatias kérdésem lenne:
    Ha kitiltják más nemzetek jelképeit a szlovák stadionokból, akkor hogyan fognak megrendezni esetleg egy szlovákiai válogatott meccset, vagy nemzetközi kupa találkozót? Nem értem.
    Tehát mondjuk egy Szlovákia vs. Csehország válogatott meccsre csak a szlovákok vihetik ki a nemzeti zászlajukat, a cseheket meg nem engedik be a cseh zászlóval, esetleg elkobozzák tőlük a stadionba befele menet? És ha mégis kiraknak egy cseh zászlót? Akkor majd bemennek megint a rohamrendőrök, és erőszakkal leszedik majd?
    Vagy ez a tiltás csak a Magyar Köztársaság jelképeire utal?

    Nem értem, hogy a szlovákokat miért zavarja egy sportrendezvényen a magyar zászló? Ezzel az erővel a magyar embert is zavarhatja, hogy ők meg használják a kettős kerezsztet. Nemde? Vagy az nem ugyanaz?

    Valaki magyarázza már el a fenti dolgokat nekem, mert nem értem.

  2. nando szerint:

    És még a magyarok nacionalisták … Röhej !

  3. Laja szerint:

    Menjenek a &>#&}<@}{<&@};°^˘` !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!4

  4. Szilveszter szerint:

    Gordon!
    Tisztelet annak a néhány közösünknek, amik az előzőekben volt. Erre alapozva engedd meg:
    Külföldi zászlót a mérkőzéseken csak az 1993-as, az állami szimbólumok használatát szabályozó jogszabálynak megfelelően használhatnának, vagyis nemzetközi rendezvényeken, s ott is csak az éppen hatályosat.
    Ha ahogy mondod: “Ha kitiltják más nemzetek jelképeit a szlovák stadionokból, akkor hogyan fognak megrendezni esetleg egy szlovákiai válogatott meccset, vagy nemzetközi kupa találkozót?” Nagyon simán, mert a cseh zászló 93 óta hatályos. (a Nagy-Magyarország, -sajnos- trianon óta viszont nem)
    A többi is ott van a cikkben, már ami a célt szolgálja: “Rafaj kijelentette: célja, hogy a stadionokból kizárják a politikát, ezért be kell tiltani az idegen állami zászlók és jelképek használatát, illetve a becsmérlő tartalmú transzparenseket. ”
    Nem a piros-fehér-zöld trikolor van kitiltva.

  5. Gordon szerint:

    Nézd Szilveszer!
    Ugyanazt idézem, mint te, hogy ebben ne legyen vita:
    “Rafaj kijelentette: célja, hogy a stadionokból kizárják a politikát, ezért be kell tiltani az idegen állami zászlók és jelképek használatát, illetve a becsmérlő tartalmú transzparenseket. ”
    Nos, a “idegen állami zászlók”-ba (szlovák szemszögből) a magyar piros-fehér-zöld trikolór is beletartozik. Meg minden egyéb ország zászlaja. Szerintem ez egyértelmű.
    Akkor miért írod, hogy:
    “Nem a piros-fehér-zöld trikolor van kitiltva.”
    Hisz egyértelmű, hogy ki van tiltva.

    Mégegy észrevétel hsz-edhez:
    ” (…) a cseh zászló 93 óta hatályos. (a Nagy-Magyarország, -sajnos- trianon óta viszont nem). Ne haragudj, de mi az hogy “Nagy-Magyarország” zászló? Zászló? Nem értem. Ugye nem azt gondolod, hogy amikor a régi Magyarország létezett, akkor maga a hazánk zászlaja “Nagy” Mo. alakú volt… milyen színek alkották akkor a zászlót szerinted? Azt a zászlót, mely szerinted Trianon óta nincs hatályban.
    (És most ne a Monarchia jelképeit szedjük elő, mert azokból egyet sem láttam a stadionban. Habsburg jelképekből sem láttam semmit.) Én csak piros-fehér-zöld magyar zászlókat láttam. Meg azt, hogy egyes drapériákon rajta volt a régi Magyarország körvonala, és a körvonalon piros-fehér-zöld volt a drapéria.
    Te akkor most milyen zászlóról írtad, hogy az a Nagy-Magyország zászló?

  6. Gordon szerint:

    A fenti hsz-emben a második észrevétel második sorában elfelejtettem bezárni a gondolatodat egy gondolatjellel a zárójel után. Bocs.
    Így helyes a mondat:
    “” (…) a cseh zászló 93 óta hatályos. (a Nagy-Magyarország, -sajnos- trianon óta viszont nem).”

    stb. stb.

    Szóval várom válaszod.

  7. Gordon szerint:

    Még egy:

    Második észrevétel vége felé:

    “Meg azt, hogy egyes drapériákon rajta volt a régi Magyarország körvonala, és a körvonalon belül piros-fehér-zöld volt a drapéria.”

    Kimaradt a belül.. így értelmes a mondat.

  8. Bubus szerint:

    Szilveszter, rettenetesen tudatlan vagy. Bocsáss meg, de olyan sötét vagy, mint egy fekete lyuk. Egyszerűen nem tudok mást mondani a zászlós megjegyzésedre, mert nincs rá szó.

  9. atata szerint:

    Kedves drága Nagytudású Szilveszter barátom! Szeretném ha történelmi tudásomat a következő kérdésekben próbálnád csiszolni.
    – hány szlovák király koronáztak meg bárhol?
    – mely nemzet koronázó fővárosa volt Pozsony vs. Bratislava vagy mifene?
    – A kettős kereszt a hármas dombbal vajon melyik nemzet címeréből lett kihasítva különös tekintettel a manapság a nagy csindarattával állított az apostoli kettőskereszt szimbolumok tömegére.
    Tehát oda se kell menni ha többszáz éves magyar szimbólumokat maguk állítják ki.
    Egyébként, hogy is mondta azt M. Zs. ereszd be a tótot a házadba….

  10. Nándi szerint:

    Szilveszter, ez most kicsit ciki, nem? Erre mondják, ha halgattál volna, bölcs maradtál volna. Nem kell mindenhez hozzászólni, ez csak egy jótanács.

  11. Prendick szerint:

    Csóró szlovákok… Mit össze kínlódnak. 🙂
    Megértem, hogy érzik, milyen gyenge lábakon áll a mókás kis államiságuk, de olyan gyerekes ezt a világnak folyton kivisítani.
    Úgy néz ki, hogy az államok is úgy fejlődnek, mint egy ember. Minél fiatalabb egy ország, annál gyermekdedebbek a reakciói. Szlovákia pillanatnyilag a kiscsoportos óvodás szintjén sivalkodik. Majd kinövik. 🙂

  12. Kovács Ernő szerint:

    Szombaton a szurkolók szektorába minnél többen jöjjetek ki a kezdésre, mert képek, és klipp fog készülni! A DAC, felvidéki csapat mellett kell kiállnunk! Legyünk ott minnél többen!!!!!!!!

  13. Kovács Ernő szerint:

    Csepel SC-III.Kerület bajnoki mérközés 13.30h-kor szombaton! Kezdés előtt tíz percel legyetek a szurkolók szektorában! A mérközés után a Csepel SC Kajak-Kenu telepen 14.00h-tól 20.00h-ig buli, megemlékezés, ünnepség! Mindenkit szeretettel várnak a rendezők!

  14. Nagyapó szerint:

    Uraim!
    Miért dühöngenek? Az Dunaszerdahelyi rendőrattak csak a okt 23.-i Fidesz nagygyűlés szétveréséhez hasonló, a csőcselék megrendszabályozása. Slota kijelentései megegyeznek, egyes magyar médiákban megjelenő, kijelentések szlovák tolmácsolásával (Szentkorona=svájcisapka, Szent Jobb=tetemcafat, magyarok=bőgatyások stb.).
    A ki tudja honnan jött a tótók, (milyen tót városok voltak Kr. után 1000-ben?
    Milyen nép az amelyik kb. 1000-től 1921-ig a föld alatt volt?
    Fletó, Kovács Ernő, mit szólnak ehhez?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  15. Nagyapó szerint:

    Elnézést Kovács Ernő. Nem voltam figyelmes.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  16. […] Kitiltja a dunaszerdahelyi stadionból a piros-fehér-zöld zászlót a szlovák parlament […]

Itt lehet hozzászólni !