Bitay: A gazdák megértették a földtörvény szellemiségét

A jogszabályt többnyire politikusok kritizálják, a gazdák nem – jelentette ki az államtitkár a 180 percben

Hiradó.hu

A kormány célja megerősíteni az agrárközéposztályt; ennek „jogszabályi lába” a földtörvény, egyik eszköze pedig a Földet a gazdáknak program – mondta a Kossuth Rádió reggeli műsorában Bitay Márton, az állami földprogramért felelős államtitkár. Kiemelte: az ország történetében korábban nem volt a mostanihoz hasonló léptékű kezdeményezés, amelynek keretében a helyben lakó családi gazdálkodók juthatnak állami termőföldhöz.

A Földet a gazdáknak program fontos eleme, hogy az érintettek pályázati rendszeren keresztül juthatnak földhöz, szemben a 2010 előtti gyakorlattal, amikor az akkori kormányhoz kötődő gazdasági körökkel kötöttek egyedi, olykor „nagyon érdekes” szerződéseket – mondta. Az államtitkár példaként említette azt a 99 évre szóló bérleti szerződést, amely vadászati, vízgazdálkodási és bányászati jogokat is tartalmazva szólt egy 8000 hektáros területre hektáronként 100 forintos díjért. „Ebben kellett rendet tenni” – fogalmazott Bitay Márton, hozzátéve: az év végére „250 ezer hektár termőföldnek a gazdákhoz kell kerülnie.”

A földtörvényről szólva az államtitkár kijelentette: a jogszabályt többnyire politikusok kritizálják, a gazdák nem, ők megértették a szellemiségét. A Jobbik „ökölszabályokat” szeretne alkotni, a maga habitusára jellemző jogszabályalkotásra biztatta a kormányt, a Fidesz- KDNP és a kormány azonban „ész” törvényeket próbál alkotni – jelentette ki.

A földtörvény nagyon bonyolult jogszabály, és éppen az volt a cél, hogy „olyan jogi akadálypályát állítsunk fel a földszerzés köré, amit csak a helyben lakó gazdák tudnak megugrani” – folytatta. Bitay Márton hangsúlyozta: csak természetes személy vásárolhat Magyarországon termőföldet, a „szerzési sorrendben” az első hat helyen kizárólag az adott településen élő földműves helyi gazda szerepel. A 7. helyen a 20 km-en belüli földműves található, „csak ezután nyílna lehetőség bárki másnak”, hogy földet vegyen – magyarázta.

Egy másik szabályrendszert is tartalmaz azonban a törvény az elővásárlásra jogosultakat illetően: az első helyen a családi gazdálkodók, a második helyen a fiatalok, a harmadik helyen pedig a pályakezdők szerepelnek – hívta fel a figyelmet. Az adásvétel megkötése után ráadásul a helyi gazdákból álló földbizottság megvétózhatja az eladást, továbbá egy 60-100 napos hatósági eljárás is indul, amelyben minden körülményt felülvizsgálnak. A törvény részletezi a helyben lakás és a földműves fogalmát is – sorolta a 180 percben az állami földprogramért felelős államtitkár.

hirado.hu

5 hozzászólás “Bitay: A gazdák megértették a földtörvény szellemiségét” bejegyzésre

  1. Jeniszej szerint:

    “A kormány célja megerősíteni az agrárközéposztályt; ennek „jogszabályi lába …………….a helyben lakó családi gazdálkodók juthatnak állami termőföldhöz. a földtörvény, egyik eszköze pedig a Földet a gazdáknak program”
    Ez világos beszéd. A túloldali magukra maradtak meg akik csak a virágládában tudják elképzelni a földet, ne szóljanak bele a gazdák dolgaiba.
    Igaz most nem győznek ott a túloldalon egymással torzsalkodni a szerencsétlenek.
    ))) 😀 (((

  2. felix szerint:

    Lassan már mindenki belátja, hogy a fidesz demokrácia lényege a pofa be.

  3. krododiltojás szerint:

    próbálja meg ezt a gazdák előtt kimagyarázni, kapna a fejére a kapanyéllel.

  4. lolka szerint:

    “A földtörvényről szólva az államtitkár kijelentette: a jogszabályt többnyire politikusok kritizálják, a gazdák nem, ők megértették a szellemiségét.”…szerintem meg éppen a betakarítással vannak elfoglalva, hogy legyen az országnak kenyere…

  5. ebihal szerint:

    Akkor fogtok rábaszni, ha tényleg megértik!

Itt lehet hozzászólni !