Az egészség a legfőbb kincs

Csepel.hu

Másodszor állomásozott Csepelen Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának kamionja. A 2010-ben indult, legkorszerűbb technológiával végzett vizsgálatok célja az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése és az egészségi állapot javítása.

A Tóth Ilona Szakrendelő mögötti parkolóban vasárnap rendezett egészségügyi szűrőnapon végeztek szív- és érrendszeri, cukorbetegség, légzőszervi, allergológiai és szemészeti analízisek mellett az ismert cukorbetegség esetén neuropátia-szűrést is. A testállapot felmérések mintegy fél órát vettek igénybe, mindenről azonnali eredményt kaptak az érdeklődők. A szűrőprogramban több mint százötven, zömében hatvan év felettiek vettek részt – mondta el a Csepel.hu kérdésére a kamionban dolgozó szakember.

Az egészségügyi szűrőnapon – melynek fővédnöke Németh Szilárd Csepel polgármestere volt – előadásokat tartottak az elsősegélynyújtásról, a fitt életmódról, a cukorbetegséggel kapcsolatos tudnivalókról, az emlőrák- és anyajegyszűrésről, a dohányzásról és a leszokásról, valamint a drogmegelőzésről. A csaknem egész napos esemény szakmai koordinálását Varga Vanda, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) mentésirányítója látta el.

A Magyar Vöröskereszt, az OMSZ és a Magyar Imitátor Társaság közösen szervezett interaktív bemutatóját tolmácsolta a rendelőintézet mögötti területen, ahol részt vett Morovik Attila alpolgármester, Tóth Endre, a Nagy Imre ÁMK intézményvezetője, dr. Juhász György, a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat igazgatója és Balogh Ernő hárosi biztos. A helyszínen látványosan rekonstruált, életszerű szituációk a drogfogyasztók hétvégi eseteit tárta fel. A kábítószer-szállítmányt kapott fiatal társaság túladagolójának légzése leállt, a másik drogozó felvágta az ereit, a harmadik pedig életét vesztette.

„A színlelt életjeleneteket prevenciós céllal játszottuk el, hogy elrettentő példát mutassanak a fiatal generációnak” – tette hozzá a mentésirányító.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !