Tóth Sándor költő kapta az ez évi Prokop Péter-díjat

Csepel.hu

A június 28-ai díjátadást az Erdei Éva Galériában Prokop Péter szelleme lengte körül, hiszen  Volnnhofer Máriai ikonjai adták a megfelelő hátteret. Az ünnepélyességet a megjelent korábbi díjazottak és ismert világi és egyházi személyek, valamint a szép számmal megjelent művészetkedvelők adták.

A hirtelen jött eső a kertből  „beszorított” minket a galériába, amelynek az egyre emelkedő látogatottság miatt, mint többen tréfásan meg is jegyezték, bővíteni kell majd a termét. Erdei Kvasznay Éva egyelőre még nem a tervrajzokkal foglalkozott, hanem mint a délután háziasszonya köszöntötte a vendégeket, elmondta bevezetőjét majd sorra   konferálta fel a felszólalókat és az előadókat.

Először Tóth Sándortól idézett, miszerint:”Belül ragyoghatsz, olvasom a költő kötetének a címét és magyarázatképpen a folytatásba vetett hite, gyerekkori kozmosz élményéből táplálkozik. Magunk is tapasztaljuk ha sötétben lehunyjuk a szemünket, belül felfénylik a külön bejáratú saját napunk.  A csendben hallani véljük a kozmosz zúgását és jó esetben megérezzük, hogy egyek vagyunk az örök mindenséggel.

Tóth Sándor „prokopi” belső ragyogásának nem múló célja és irányultsága van. A keresztény magyar nemzet szolgálata a szó és a politika erejével, egész emberi habitusával. Boldog vagyok, hogy a kuratórium döntése alapján a nyolcadik Prokop Péter-díjat Tóth Sándor személyében olyan művész kapja, aki népünk, nemzetünk sorskérdéseit a sajátjának érzi. -majd felsorolta a korábbi díjazottak nevét és mint kifejtette, szeretettel és tisztelettel köszönti őt a rangos társaságban.

Dr. Prokopp Mária művészettörténész professzor, a kuratórium elnöke egy kis történelmi visszatekintéssel a most díjazott költő és Prokop Péter kapcsolatát említette, és mint megjegyezte:” A boldogságot az ember önmagában hordozza és aki a művészettel kapcsolatban van, az nem lehet depressziós.”

Dr. Szabó Ferenc Prokop Péter-díjas jezsuita író személyes vonatkozású élményeit osztotta meg a hallgatósággal, Különösen kitért a költő eddigi kitüntetéseire és az Új Ember című  magyar katolikus hetilapnál végzett kiváló munkájára. Szerinte Tóth Sándor a magyar és keresztény költő a verseivel fest.

Az ünnepeltet verssel  köszöntötte Czigány György, Prokop Péter-díjas író, költő, rádiós és televíziós műsorvezető-szerkesztő. Nevéről rögtön mindenkinek a Ki nyer ma című rádióműsor jut az eszébe. Így mindenkinek a figyelme reá terelődött, amikor a tehetséges zongorista Zou De Zsolt előadásában gyönyörködhettünk.  Czigány György elismerően bólogatott, amikor is Mozart B dúr szonátájának az első tétele és Liszt Ferenc Manó tánca című koncertetűdje elhangzott a rendkívül tehetséggel megáldott fiatalember előadásában.

Hasonlóképpen vélekedett Tóth Sándor is, amikor Pentz Katalin és Körömi Gábor a Nagy Imre ÁMK-AMI dráma tagozatának tanárai előadták a verseit. A most díjazott költő meghatódva köszönte meg a kurátoroknak a neki ítélt díjat, amit szerinte a felesége Erzsike nélkül nem kaphatott volna meg. De kitért a díj névadójára is, mert különösen a Mária képeket szereti tőle és azokat egyenesen El Greco stílusában festett alkotásoknak minősítette. Egyszerűbben fogalmazva: „Az anya ölében ül az apa bölcsessége” Tóth Sándornak 74 éves korában jött el az üzenet, mely szerint:”Nem szabad abbahagynia!”

Az emelkedett és elgondolkodtató idézetek és érzések után Filip Tamás költő, kurátor pohárköszöntőjében,  a tíz éve elhunyt kiváló papi festő és író életútját méltatta. Annak adott hangot, hogy egy ember még mindig itt van közöttünk, és az ő neve és munkássága ennyi művészetkedvelőt tudott  erre, az estébe nyúló délutánra összehozni.

Végezetül álljon itt a díj fővédnökének, Dr. Varga Lajos püspök üdvözlő szavai: : „Legyen ez a díj jel, legyen mérce és közízlést formáló erő . Járuljon hozzá egy minél teljesebb Prokop Péter kép kialakulásához”

A rendezvényt a díj védnöke Németh Szilárd Csepel polgármestere, országgyűlési képviselő és Csepel Önkormányzata is támogatta.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !