Már félig kifizettük a Gyurcsány-Bajnai kormány IMF-hitelét

Origo

Ezen a héten közel 150 milliárd forintnyi adósságot fizetünk vissza az IMF-nek, ezzel a kölcsön több mint felét már visszaadtuk. Ma 310 millió eurót, vagyis kicsit több, mint 90 milliárd forintot törleszt az állam az IMF-nek, számol be a Portfolio.hu.

Ezen a héten volt már egy törlesztés, akkor a jegybank fizetett 182 millió eurót, közel 54 milliárd forintot a Nemzetközi Valutaalapnak. A 2008 őszén az államcsőd elkerülése miatt felvett, 14,3 milliárd eurónyi (mai árfolyamon számolva 4200 milliárd forintnyi) hitelt törlesztjük ezekkel a visszafizetésekkel.

Idén februárban, márciusban és májusban is törlesztett az ország. Sőt, a mostani után lesz még hitel-visszafizetés: augusztusban, szeptemberben, novemberben és decemberben is törlesztünk. A Portfolio.hu úgy számol, a kölcsön több mint felét már visszaadtuk.

A hiteltörlesztést 2011 utolsó negyedévében kezdtük el, akkor az Európai Bizottságnak kellett fizetni 2 milliárd eurót, mai árfolyamon számolva csaknem 600 milliárd forintot. A hitel utolsó részletét 2016 tavaszán kell visszafizetni, akkor másfél milliárd euró, vagyis közel 450 milliárd forint esedékes, akkor is az Európai Bizottság várja a pénzt.

Forrás: Origo

13 hozzászólás “Már félig kifizettük a Gyurcsány-Bajnai kormány IMF-hitelét” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    Milyen könnyű lenne ezzel a pénzel javítani az életszínvonalat. E hatalmas összeg ellenére a Gyurcsány(i)-Bajnai kormány elvette a 13. havi nyugdíjat, fizetést, csökkentette a GYES-t, GYED-et stb. Micsoda hozzá nem értő vezetés.
    ’14-ben ezt szeretnék folytatni!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. ... Grün szerint:

    “A 2008 őszén az államcsőd elkerülése miatt felvett, 14,3 milliárd eurónyi (mai árfolyamon számolva 4200 milliárd forintnyi) hitelt törlesztjük ezekkel a visszafizetésekkel.”
    .
    Lehet, hogy nem kellett volna felvenni?! Megpróbálni milyen csődbe menni!

  3. Bugi szerint:

    Lehet, hogy Gyurcsánynak és Bajnainak nem kellene a mellüket verni, hogy milyen faszagyerekek voltak, hogy az államcsőd szélén táncoltatták az országot?

  4. ... Grün szerint:

    Öreg Farok!
    A 14-ben hatalomra kerülő kormánynak éppen elég lesz a zOrbán kormány által felvett hitelek törlesztése!
    Helyretenni az elkúrt jövedelem- és egyéb adókat!
    A rezsicsökkentéssel a valóságtól elszakított energia és szolgáltatói árakat!
    Munkahelyeket teremteni!
    Egészségügy, trafikmutyi, földmutyi felülvizsgálata!
    Közigazgatási, oktatási reform visszaalakítása!
    Lesz munka dögivel!
    Hazánk még négy év fityeszt nem bír ki! 😛

  5. ... Grün szerint:

    Bugi!
    A 7% levonást az önkormányzati adósságból már nem merték megtenni, mert az a részleges államcsőd egyenes beismerése lett volna! 😀

  6. szuszo szerint:

    nagyatyó-hosimin-vénkomcsi mindig elfelejti (a többi seggnyalóval együtt bugyika-gornyonka-etc), hogy az elsibolt mnyp pénzekből ilyen qrva ügyes a sámlicipelő (hogy eu fotókon ne legyen egy fejjel alacsonyabb a többieknél.) dakota viktárnyonkánk.

    Ceterum censeo… A kommunista, főleg ha fidesznyik ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  7. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    Hiába fizeti vissza az Orbán-kormány, közben újabb hiteleket vett fel, magasabb kamatra, mint az IMF-hitel volt. Az államadósság nőtt.

    A központi költségvetés adóssága:
    2010 áprilisában: 19411 milliárd Ft
    2013 májusában: 21765 milliárd Ft.

  8. felix szerint:

    Hülye gyerekek!
    Az IMF hitel, kétharmadát ti költöttétek el, és most büszkén bejelentitek, hogy a hitel felét visszaadtátok.
    Szemétláda!
    Meglenne és jó lenne, de elköltöttétek, a 3000 milliárddal együtt.
    Amikor iszol semmire sem emlékszel?

  9. felix szerint:

    Ezzel a cikkel éppen úgy befaragtatok mint a lelopott nabucco-sal.

  10. nagyapó szerint:

    Sok trágár eetás! 2008-ra a hozzá nem értő szoclib vezetés csődhelyzetet okozott, egy olyan időszakban, amikor Európában fellendülés volt. A világválság idején kellett az Orbán-Matolcsy gazdasági iránynak helyretenni az országot.
    Ez sikerült. Csökken az infláció, nő a nyugdíjak reálértéke, nő a foglalkoztatottak száma, nő az egészségügyiek, a pedagógusok bére, csökken az államadósság.
    Sok trágár eetás! Ez van, ezért aztán rohanjanak Brüsszelbe, hátha lehet rontani rajta.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  11. joságos szerint:

    Emberek! Az öreg /Nagyapó/ biztos, hogy Magyarországról beszél?

  12. ... Grün szerint:

    jóságos!
    Neki is a Vezííre álláspontjára kell helyezkedni! 😛
    “Orbán Viktor szerint a nyugati országok sikertelenek, miközben mi sikeresek vagyunk. Mondja ezt olyan országokról, ahol az egy főre eső GDP még mindig többszöröse Magyarországénak, a minimálbéresek többet keresnek, mint hazánkban a diplomás átlagbérrel rendelkező emberek, és a lakosság jó részének nem kell azon törnie a fejét, hogy a hónap végéig miből fog kijönni”
    .
    http://egyenlito.blog.hu/2013/06/29/orban_meseorszaga

  13. Szabó Szabolcs szerint:

    Az IMF ellenes kommentelők kedvéért írom csak le, hogy éves szinten mintegy 1000 milliárd forint külső forrásra van szükségünk ahhoz, hogy az állam működőképes maradjon. Vagyis itt nem pluszban felvett pénzről van szó, amit de jó lett volna életszínvonal emelésre fordítani (Egyébként aki hitelből akar életszínvonalat emelni, ráadásul állami beavatkozással, az alapvető közgazdasági összefüggésekkel nincs tisztába). Mivel a hazai megtakarítások szintje igen alacsony, ezért ezeket az állampapírokat jellemzően külföldi alapok vásárolják fel. Az IMF hitelre azért volt szükségünk, mert az állampapírjainkat akkor éppen a kutya sem akarta megvenni, így csak ez az egy forrás maradt (ráadásul az általuk nyújtott hitel igen alacsony kamatozású)

    Az már érdemi kérdés, hogy miért növekedett meg ennyire (és miért nő az elmúlt három évben is folyamatosan) az államadósság. A felelőtlen osztogatási folyamat már 2001-ben elkezdődött, és az azt követő években is folytatódott. Ennek érdemben először Bajnai Gordon kormánya tudott gátat szabni.
    Mi azon leszünk, hogy 2014 után ésszerű gazdálkodás mellett kinövekedjük ezt a hatalmas adósságot (ha ugyanis nő a GDP, akkor az államadósság GDP-hez viszonyított aránya csökken!). Ehhez vállalkozásbarát környezetre van szükség, ami elősegíti a hazai KKV szektor képviselőinek a bővülését, valamint új külföldi beruházókat vonz az országba.

    További szép napot!

    Szabó Szabolcs

Itt lehet hozzászólni !