A fél világ csodájára jár a pesti e-jegyrendszernek

Portfolio.hu

A BKK olyan elektronikus jegyrendszer bevezetésére készül, amely még nemzetközi összehasonlításban is nagy dobásnak számít. Az érintésmentes kártyás fizetés lehetősége a tömegközlekedésben már sok országban és fővárosban elérhető, azonban szerver alapú megoldás csak Londonban működik egyelőre. Ennek a legfőbb újdonsága, hogy bankkártyákkal is lehet majd utazni.

A tervezett szupermodern rendszer ráadásul olcsóbb, de legalábbis nem drágább, mint a kártyaalapú rendszerek, ugyanakkor rugalmasabb, nyitottabb. Utóbbi azt jelenti, hogy hosszú távon fejleszthető, és támogatja a különböző rendszerek közötti átjárhatóságot is.

Előzmények

Már egy évtizeddel ezelőtt is több terv készült a BKV-nál arra, hogy megújítsák a tömegközlekedési jegyrendszert, az akkori elképzelések azonban nem valósultak meg. 2010 végéig a BKV korábbi vezetése abban gondolkodott, hogy a 90-es évek végén elterjedt kártyás rendszert vezet be, amely lényegében véve a kártyán tárolt adatokra épült. Azóta azonban az a döntés született, hogy egy szerver alapú megoldást építenek ki. Ennek lényege, hogy nem csak előre feltöltött kártyákkal lehet utazni a papír alapú jegyek és bérletek helyett, hanem az ügyfelek akár a saját érintésmentes bankkártyájukat is használhatják utazásra. A BKK egyelőre még csak vizsgálja, hogy a többi közlekedési vállalattal (például MÁV) hogyan lehet a tervezett rendszert kiterjeszteni, azonban az elsődleges cél most a budapesti közlekedés rendbe tétele.

A nagyszabású projekthez azonban forrást is kellett szerezni, mivel a 67,7 millió euróra becsült költségre a BKK-nál, amely tavaly feladatellátási szerződés keretein belül átvette a BKV feladatainak nagy részét, nem volt fedezet. A forrás megszerzésének érdekében a BKK az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kezdeményezett tárgyalásokat, amelynek eredményeképpen 54,2 millió eurót szereztek a projektre.

A Portfolio.hu kérdésére a BKK elmondta, hogy az EBRD-vel a szerződést idén nyáron tervezik aláírni, a projekt átütemezése nincs kilátásba helyezve. A finanszírozási szerződés megkötésének előkészítése mellett párhuzamosan zajlik a műszaki-technológiai tenderdokumentáció készítése és a beszerzési eljárás előkészítése. Ütemterv szerint a beszerzési eljárás 2013. decemberi lezárását és a nyertessel történt szerződéskötést követően 2014-ben a BKK megkezdi az elektronikus jegyrendszer első ütemének bevezetését. A projekt már az EBRD honlapján is megjelent.

Forrás: Portfolio.hu

25 hozzászólás “A fél világ csodájára jár a pesti e-jegyrendszernek” bejegyzésre

  1. ... Grün szerint:

    “A fél világ csodájára jár a pesti e-jegyrendszernek”
    .
    Azért a félvilág, mert a többi részén már működik és ők már nem olyan csodálkozósak?! 😛
    Várjuk meg talán, hogy működik-e?!
    Nehogy úgy járjunk mint a bolondok az uszodával, akik nagyon élvezik a fejesugrásokat, hát még, ha víz is lesz benne! 😛
    Apr. De miért csak Pesten lesz?! 😀

  2. csepel szigetlakó szerint:

    jól van az utasok lehúzása már tökélyre lesz fejlesztve, már csak olyan járművek kellenek amik nem füstölnek, nem gyulladnak fel maguktól és nem robbannak le.
    kár hogy amíg egy buzeráns zsidó vitézy-klántag a BKK vezetője addig erre esély sincs.

  3. mind_the_gap szerint:

    én se értem, hogy lehet a csodájára járni annak, ami jó, ha 3 év múlva elkészül… Addigra úgyis lesz szebb, jobb, újabb..
    Ettől függetlenül drukkolunk és várjuk a fejlődést..

  4. felix szerint:

    Végre egy modern berendezés amelyik két embernek is munkát ad. Ott állnak és megmondják az utasoknak, hogy melyik gombot nyomják meg, ahhoz, hogy átmenjenek a kapun. A jegyeket ők ketten ellenőrzik.
    A cucc egyébként jól néz ki.

  5. kispajtás szerint:

    Hát igen… Mi abban a csoda, hogy felmutatom az ellenőröknek a bérletem és cserébe ők megmondják, hogy hol nyomjam meg a zöld gombot?
    Nyilván azért csodálkozik a fél világ, hogy ennyire hülyék a magyarok, ezt is beszopták… 🙁

  6. kispajtás szerint:

    “A fél világ csodájára jár a pesti e-jegyrendszernek” – “e ” mint elmebeteg 🙁

  7. river szerint:

    Inkább azon gondolkodnának el, hogy az Észt példát követve nálunk is ingyenessé kellene tenni a tömegközlekedést legalább a fővárosiak részére… hiú ábránd…

  8. Tóth Mária szerint:

    Már megint csak a fröcsögés!? Mikor szoktok le róla? gyomorforgató és unalmas!

  9. Teri szerint:

    face-hír: Figyelem!!! A Blahánál a 4-6-os villamoson egy 40 es egy 25 év körüli nő, mindenféle karszalag nélkül ellenőrként ellenőriz és büntet!!!

  10. kispajtás szerint:

    Tóth Mária:
    Ha valaki normális szexuális életet él, az számodra fröcsögés és gyomorforgató? 🙁

  11. großmutter szerint:

    river!

    Egyes csoportok így is ingyen utaznak, ráadásul nagy részük kultúrálatlan, büdös. Ja és csak érdekesség, hogy akkor soha nem jön ellenőr amikor ilyenekkel van tele a hév. Vajon miért?

  12. ... Grün szerint:

    großmutter!
    Ha megvalósulna a “river” ötlete, akkor nem lennének bliccelők, ellenőrök!
    Nem kellene szarozni e-jeggyel, bérletekkel, beléptető kapukkal és egyéb nyalánkságokkal! 😛

  13. kelemen emil szerint:

    großmutter szerint:
    2013. június 28., péntek – 10:53
    river!

    Egyes csoportok így is ingyen utaznak, ráadásul nagy részük kultúrálatlan, büdös.

    Ők már kaptak a bőrük alá chip-et

  14. nagyapó szerint:

    Az eetásak szellemi színvonalát ez a megoldás meghaladja. Ők még a “két kőkorszaki szaki” szintjén tudják a jegykezelést elképzelni.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  15. szuszo szerint:

    🙂

    az egész arra megy ki , h ovi uncsiöcsije vitzykleinike s családi köre kihasítson egyet a befizetett adónkból.
    Tökéletes megoldás bérletet felmutatom gomb megnyom, mintha ez ment volna gomb nélkül is….igaz akkor ormány család nem szedhette a sápot…

  16. szuszo szerint:

    vitézykleinikedávid

    a pontosság kedvéért 🙂

  17. Cirmi szerint:

    Most már csak azt kellene kideríteni, hogy azt a 13,5 millió eurót miből fedezzük. Jaaa persze abból a munkáltatók által befizetett 27% szochóból ami eredetileg egészségbiztosítási és nyugdíj járulék volt, csak voltak kedvesek megszavazni honatyáink, hogy ez szociális hozzájárulási adó legyen… ezáltal elvéve a nyugdíj biztosításból és egészség biztosításból hiszen oda nem kell pénz, mert dübörög az egészségügy ugye????

  18. John Doe szerint:

    Gyengén sántít a londoni példa, mert ott is csak a metron működik a bankkártya. Elöbb legyen 4-es metro, utána legyen hozzá beléptető kapu. 😉

  19. csepel szigetlakó szerint:

    a xxi. században miért kell ehhez gombot nyomni? egy kártyás beléptetőrendszer mellett nincs gomb, mutatom a kártyát, nyílik az ajtó.
    szánalmas.

  20. ebihal szerint:

    Ehhez a járműparkhoz ez a jegyrendszer? Normális?

  21. Barkóczi Zoltán szerint:

    Nem értem, mire ez a nagy felhajtás, Nyugat-Európa számos országában van e-jegy.
    A beléptető kapu valóban két embernek ad munkát, tapasztaltam, hogy ott áll két-két “muskétás”, és az utas helyett nyomja a gombot, másrészt pedig kikerülhető a kapu, így messze nem az az utasmennyiség megy át rajta, mint ami majd valóban át kell, hogy haladjon rajta.
    A tesztet amúgy sem értem, számtalan városban működik. Kinek a kije hozta ezt a két kaput?
    Nem lett volna olcsóbb 2 napra elutazni valahova és figyelni?

  22. felix szerint:

    Amíg nincs e-jegy addig folyton nyomkodni kell.

  23. John Doe szerint:

    felix, amennyiben szerver alapú, – mert más nem lehet – akkor a londoni rendszernél az RFID kártyát lecsekkolja és ha van egyenleged mehetsz, ha nincs akkor nem. A buszokon ott sem lehet, csak előre feltöltött kártyával felszállni. Szóval ez a bankkártyás maszlag nem több, mint vetítés.

  24. kispajtás szerint:

    nagyapó már megint beégett, a saját demagóg hülyeségeit akarja másokra tukmálni…
    Ebből bizony szanatórium lesz előbb-utóbb, de nem sztk. alapon.

  25. kispajtás szerint:

    nagyapó szerint:

    2013. június 28., péntek – 16:11

    Az eetásak szellemi színvonalát ez a megoldás meghaladja. Ők még a “két kőkorszaki szaki” szintjén tudják a jegykezelést elképzelni.

    nagyapónak üzenem – mert olyan baromi sokat metrózik – hogy már az egyik belépteőkapu mára konrétan beszart… Csak gratulálni tudok az újabb csodálatos sikerhez!
    Az e-jegyrenszer pedig annyit jelent, hogy “emberrel” működő…

Itt lehet hozzászólni !