A londoni elemzők már növekedést várnak Magyarországon

MNO

Az első három hónap erős teljesítménye alapján az idei év egészében növekedés várható a magyar gazdaságban, annak ellenére hogy az árvíz valamelyest visszavetheti a mezőgazdasági termelést – jósolták jelentősen feljavított szerdai előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

Az új citybeli prognózisok valószínűsítik azt is, hogy a Magyar Nemzeti Bank inkább a lehetségesnél valamivel hamarabb befejezi a monetáris enyhítési ciklust, semhogy később – esetleg éppen a választások előtt – kamatemelésre kényszerüljön. A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays szakelemzői a ház szerdán ismertetett negyedéves globális felzárkózó piaci helyzetértékelésében közölték, hogy az általuk eddig várt 0,4 százalékos visszaesés helyett most már 0,5 százalékos éves növekedéssel számolnak a magyar gazdaságban.

A levonult árvíz valószínűleg csökkenti a mezőgazdasági termelést, amely azonban várhatóan még így is jobb lesz a gyenge tavalyi hozamnál, emellett az árvízkárok helyreállítása többletberuházásokat jelent majd – érveltek a Barclays londoni elemzői. A ház szerint a növekedésserkentő tényezők között van az MNB hitelezésélénkítő programja és az új Audi-beruházás is. A Barclays londoni elemzői jövőre 1,1 százalékos magyarországi GDP-növekedést jósoltak szerdai prognózisukban. A City elemzői közösségében egyre szélesebb körű – jóllehet továbbra sem egyöntetű – az a vélemény, hogy a magyar gazdaságban 2013 egészében növekedés várható.

Kedvező előjel

A BNP Paribas bankcsoport befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai legújabb, szintén jelentősen felülvizsgált előrejelzésükben közölték: a vártnál sokkal jobb idei első negyedévi kiindulópont alapján most már 0,7 százalékos növekedéssel számolnak Magyarországon 2013 egészében a cég által eddig jósolt 0,4 százalékos visszaesés helyett.

A ház szerint az erős első negyedévi lendület mellett kedvező előjel a viszonylag jónak ígérkező mezőgazdasági terméshozam. A BNP Paribas elemzőinek számításai szerint a tavalyi gyenge betakarítás nyomán belépő igen jelentős éves bázishatás révén a mezőgazdaság egy teljes százalékpontot is hozzáadhat az idei magyar GDP-növekedéshez.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó gazdaságokkal foglalkozó elemzői az első negyedévi GDP-becslés után szintén javították prognózisukat. Közölték: felülvizsgált előrejelzésük alapján most már átlagosan 0,5 százalékos GDP-növekedést várnak 2013 egészében Magyarországon az eddig valószínűsített 0,2 százalékos visszaesés helyett.

Hozzátették: várakozásuk szerint a csökkenő infláció és az autóipari termelés felfutása továbbra is felhajtóerő, mindemellett a mezőgazdasági szempontból ezúttal „normálisnak” ígérkező év is várhatóan jelentős lendületet ad az éves összevetésben számolt magyar GDP-növekedésnek.

Jön a kamatcsökkentés?

A Barclays londoni elemzőinek átfogó szerdai előrejelzése szerint a magyarországi inflációs és növekedési folyamatok alapján az MNB a következő négy monetáris tanácsi ülésen hajt még végre az eddigiekhez hasonló mértékű, lépésenként 0,25 százalékpontos kamatcsökkentéseket, és így a jegybanki alapkamat szeptemberre 3,50 százalékig süllyedhet.

A Barclays szakértőinek véleménye szerint a nemzeti bank ezen a kamatszinten várhatóan megáll, mivel valószínűleg nem akarja megkockáztatni, hogy az ennél esetleg sokkal alacsonyabbra kerülő jegybanki reálkamat piaci felfordulást okozzon.

„Érzékenyen ügyel” az MNB

Hasonló előrejelzést adott szerdai értékelésében a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének Közép- és Kelet-Európával foglalkozó stratégiai elemzőstábja. Az RBS közgazdászai, akik a minap Magyarországon tettek tájékozódó látogatást, erről összeállított, szerdán Londonban ismertetett beszámolójukban közölték: tapasztalataik alapján a magyar kormány és az MNB egyaránt „érzékenyen ügyel” a pénzügypolitikai hibák elkerülésére.

A cég londoni elemzői szerint „politikailag katasztrofális” lenne, ha a jövő évi választások előtt ismét emelni kellene a jegybanki kamatot, mivel ezt a lakosság jelentős hányada megszenvedné, és valószínűleg a növekedésösztönző gazdaságpolitika hitelessége is sérülne.

Agresszívabb enyhítés?

Az RBS szerint ezért a jegybank várhatóan inkább a monetáris enyhítési ciklus kissé korai befejezésére hajlik, elkerülendő az esetleges vészhelyzeti kamatemelés kockázatát. Mindezek alapján a társaság londoni elemzői azzal számolnak, hogy júniusban és júliusban még két 0,25 százalékpontos MNB-kamatcsökkentés bizonyosan lesz, így a jövő hónapban 4,00 százalékra csökken az alapkamat. A ház szakértői szerint innentől már bizonytalanabbak a kilátások, de az RBS jelenlegi előrejelzése az, hogy az idei év végéig 3,50 százalékos˜ „egyensúlyi” szintre csökken tovább a kamat.

A Cityben mindazonáltal van ennél jóval agresszívabb enyhítést valószínűsítő előrejelzés is. A Bank of America Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai legújabb, felülvizsgált prognózisukban annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a jelenlegi magyarországi inflációs kilátások alapján, valamint a legnagyobb jegybankok várhatóan továbbra is rendkívül alacsonyan maradó irányadó kamatainak környezetében megvannak a feltételei további 2 százalékpontnyi MNB-kamatcsökkentésnek, és így a magyar jegybank alapkamata 2014 elejére 2,50 százalékig süllyedhet.

Javulhat a költségvetés egyenlege

Idén és 2014-ben egyaránt 70-70 milliárd forinttal javíthatják a költségvetés egyenlegét a nemzetgazdasági miniszter által hétfőn bejelentett intézkedések a Költségvetési Felelősségi Intézet hatásvizsgálata szerint.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden azt mondta: előzetes becslések szerint a hétfőn bejelentett adóintézkedések pótolhatják az idei költségvetésben a vártnál alacsonyabb infláció miatt kieső, 110-120 milliárd forint bevételt.

Forrás: MNO

9 hozzászólás “A londoni elemzők már növekedést várnak Magyarországon” bejegyzésre

  1. Nemmondommeg szerint:

    Hazugság, hazugság, hazugság……

  2. ... Grün szerint:

    Nem csak a londoni elemzők, hanem mi is!
    De mikor a csökkenő inflációt megszorításokkal kell kipótolni az nem jót jelent!
    Még a józan paraszti ésszel belegondolva is! 😛

  3. felix szerint:

    Mennyibe kerül nekünk egy ilyen elemzés?

  4. John Doe szerint:

    Átmenetileg jó lenne egy kis trükk, mert Eurót kellene vennem. 🙂

  5. Gordon szerint:

    Az etánsak külföldön dolgozó hazugsággyára nem elég hatékony. Már Londonban is azt gondolják, hogy Magyarország jó úton jár a 2009-es szocialista – szabad demokrata (emlékszik még arra a formációra valaki???) államcsődhelyzet után.

  6. Gordon szerint:

    “Átmenetileg jó lenne egy kis trükk” – reménykedik Deo.

    Kérdezze meg erről Gyurcsányt, ő trükkök százait ismeri…

  7. nagyapó szerint:

    Majd libás Bajnaiék “tájékoztatják és felvilágosítják”a londoni elemzőket.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. ebihal szerint:

    Azt prognosztizálja, hogy 3,5 % is lehet az alapkamat. Ha leveszem a kamatadót, pénztári
    és egyéb illetéket, marad 2,5-2,7 %, ami ott van mint a sminkelt infláció. Tehát ingyen
    használják a pénzünket, épp úgy mint 98-02 között! Kösz Fidesz!

Itt lehet hozzászólni !