Meghalt Horn Gyula

Origo

Hosszú betegség után, 81 éves korában elhunyt Horn Gyula volt miniszterelnök.

Szerdán elhunyt Horn Gyula volt miniszterelnök. 2007-óta szenvedett súlyos, visszafordíthatatlan agyi betegségben, állandó kórházi ápolásra szorult. Az őt érintő kérdésekben azóta felesége és a gyermekei döntöttek. 2010-ben fontolgatták a Honvédelmi Minisztérium vezetésében, hogy hazaengedik a Honvéd kórház VIP-terméből, de az Atv.hu szerint Orbán Viktor közbenjárására Horn végül mégis a kórházban maradhatott.

Horn Gyula 1932. július 5-én született Budapesten. Visszaemlékezései szerint családja rendkívül szűkös anyagi körülmények közt élt, apját pedig 1944-ben a németek megölték. A háború után műszerésztanuló lett, majd 1949-ben szakérettségit tett. 1950 és 1954 közt a Szovjetunióban, Rosztovban tanult, pénzügyi diplomát szerzett. 1954-től volt tagja a Magyar Dolgozók Pártjának, hazatérése után a Pénzügyminisztériumban lett előadó.

Itt dolgozott 1956 őszén is, amikor kitört a forradalom, amikor saját visszaemlékezései szerint tartalékos tisztként (még 1954-ben kapott katonai kiképzést) behívták a Nemzetőrségbe. A november 4-i szovjet megszállás után – a fennmaradt dokumentumok szerint már november közepén, saját könyve alapján decemberben – belépett a Kádár-rendszer megszilárdítására hivatott Magyar Forradalmi Karhatalom kötelékébe.

Horn pályafutásának ez a legvitatottabb szakasza. Ő maga többször is személyes okokkal (bátyja halála, a lánya születése) magyarázta szerepvállalását a kommunista karhatalomban. 2006-ban a Die Weltnek adott interjújában azt mondta, a pufajkások közt ő “a törvényes rendet védte”. Ezzel a kijelentésével kivívta mindazok haragját, akik a forradalom oldalán álltak, hiszen a szovjet fegyverekkel megtámogatott Kádár-kormányt legitimnek, míg a forradalmárokat köztörvényes bűnözőnek minősítette.

Horn később sem adta jelét annak, hogy megváltozott volna a véleménye 1956-ról és a Kádár-rendszerről. 1989. február 10-én például az MSZMP központi bizottsági ülésén is védte azokat, akik a szovjetek oldalára álltak: “Nem is szabad megengednünk azt, hogy 1956 kapcsán valamiféle lelkiismereti válság keletkezzen mindazoknál, azokban, akik akkor fegyvert fogtak, mert akik fegyvert fogtak novemberben, és novemberben felléptek, azok az ellenforradalommal szemben léptek fel.”

Horn és a rendszerváltás

Horn Gyula 1957 júniusáig maradt a karhatalom kötelékében. Szolgálataiért megkapta a Munkás-Paraszt Hatalomért emlékérmet. Ez után 1969-től a Külügyminisztériumba került, ahol szovjet ügyekkel foglalkozott, majd Bulgáriában és Jugoszláviában volt külszolgálatban. 1969-től az MSZMP külügyi osztályán dolgozott, ahol az osztályvezetői posztig jutott. 1985-ben külügyi államtitkár lett, majd 1989-ben külügyminiszter. Ebben a pozíciójában a rendszerváltás több szimbolikus jeleneténél is jelen volt. Személyes érdemeit itthon sokan vitatják, de külföldön – különösen Németországban – a vasfüggöny egyik lebontójaként tartják számon, és számos kitüntetéssel ismerték el.

1989. június 27-én Alois Mock osztrák külügyminiszterrel együtt vágta át a vasfüggönyt, ami akkor már nem is működött. 1989. szeptember 10-én bejelentette – a Németh Miklós miniszterelnök és Helmut Kohl kancellár közt megszületett egyezség alapján -, hogy Magyarország kiengedi nyugatra a keletnémet menekülteket. Ugyancsak Horn Gyula írta alá 1990 márciusában Moszkvában Eduard Sevardnadze szovjet külügyminiszterrel a szovjet csapatok kivonását kimondó szerződést. A Varsói Szerződés azonban még egy évig fennmaradt, annak megszüntetéséről csak 1991. február 25-én, már az Antall-kormány idején született meg a döntés.

Horn, a miniszerelnök

1989. október 7-én a MSZMP utolsó kongresszusa elhagyta a párt nevéből a “munkás” jelzőt, és megalakult a Magyar Szocialista Párt. A demokratikus ellenzék korabeli félelmeivel szemben az utódpárt az 1990-es választásokon mindössze 33 képviselői helyet szerzett, és politikailag teljesen elszigetelődött. Ebben a helyzetben – amelyet az MSZP-ben máig az “illegalitás” korszakaként emlegetnek – vette át 1990 májusában Horn a párt vezetését.

Horn azt hirdette, fő célja, hogy az MSZP-t egy nemzetközileg is elfogadott szocialista-szociáldemokrata párttá alakítsa. Sikeresen szorította háttérbe azokat, akik inkább az úgynevezett népi baloldal, vagyis egyfajta – a szomszédos országokban meg is valósult – nacionalista baloldal felé vitték volna a pártot. 1992-ben pedig a Demokratikus Chartához való csatlakozással sikerült kilépnie a politikai karanténból is. A korábban antikommunista SZDSZ vezetői ugyanis azt gondolták, az MSZP még mindig kevésbé rossz, mint a szerintük a szélsőjobboldal felé mozduló MDF.

Az MSZP Horn vezetésével a 90-es évek elején sikeresen lovagolta meg a romló életszínvonal miatti elégedetlenséget. A kádári nosztalgia (3,60-as kenyér) mellett azt hangoztatták, hogy az MDF által vezetett kormánnyal szemben a szocialisták tudják, hogyan kell vezetni az országot. A választási szlogen is az volt: “hogy a szakértelem kerüljön kormányra”. A szocialisták 1994-ben elsöprő győzelmet arattak, önmaguk megszerezték a parlamenti helyek 54 százalékát.

Az SZDSZ-szel együtt alkotott koalíció, illetve a Horn Gyula által vezetett kormány legfontosabb feladata a gazdaság stabilizálása volt. Ennek érdekében közel egy évnyi hezitálás után radikális megszorításokat (Bokros-csomag) vezettek be, illetve felgyorsították az állami vagyon privatizálását. A stabilizáció sikerrel járt, de a koalíció állandósult belső vitái, és a korrupció gyanúja (például a Tocsik-ügy) sokat rontottak a kormány megítéslésén. Az 1998-as választásokon – bár az MSZP meg volt győződve arról, hogy nincs alternatívája – a Fidesz és a kisgazdák szövetsége győzött.

Vereség és visszavonulás

A vereségbe belebukott Horn is, akit Kovács László követett a pártelnöki poszton. Horn ez után már nem töltött be választott posztot az MSZP-ben, de még sokáig jelentős befolyással bírt, és különösen az idősebb generációk tekintettek rá a párt hőseként. Még azt is megengedhette magának, hogy az MSZP kongresszusán leszólja Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnököt, aki azt mondta, választani kell Nagy Imre és Kádár közt.

Az MSZP kétszer is felterjesztette a legmagasabb állami kitüntetésre, de a kísérlet 2002-ben Mádl Ferenc, 2007-ben pedig Sólyom László köztársasági elnök ellenállásán bukott el. Mindkét alkalommal az volt az államfő kifogása, hogy Horn nem számolt el ’56-os múltjával.

Horn Gyula utoljára 2007-ben, a 75. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen szerepelt a nyilvánosság előtt. Az eseményen részt vett Mihail Gorbacsov is. A köszöntésről készült felvételek alapján Horn mosolygós volt, és amikor szóba került a kitüntetés, amit nem kapott meg Sólyom Lászlótól, szarkasztikusan megyjegyezte: “higyjétek el, volt olyan éjszaka, amikor róla álmodtam”. Már nem volt igazán jó állapotban, felszólalása is az előzetes tervek ellenére történt, Horn szót kért. Beszédét félbe akarta szakítani a kabinetfőnöke, végül Gyurcsány Ferenc ment fel hozzá a színpadra, és szakította félbe beszédét.

Orbán Viktor tavaly nyáron levélben köszöntötte fel Horn Gyulát a nyolcvanadik születésnapján. Orbán azt írta, hogy a köz szolgálata felesküdött vezetőként mindketten a nemzet boldogulásáért cselekednek, és több az, ami összeköti őket, mint ami szétválasztja.

Forrás: Origo

85 hozzászólás “Meghalt Horn Gyula” bejegyzésre

  1. Doki szerint:

    Egy kommunista hóhérral kevesebb… Kár, hogy felelősségre vonás nélkül halt meg, de a pokolban tárt karokkal várják az elvtársai.

    Mert a bűn az csak bűn marad
    Kezéhez vér tapadt
    Istentől, embertől ne várjon irgalmat
    Ezernyi áldozat most sírjából felmutat
    GYILKOS ÉS ÁRULÓ SZENT FÖLDBEN NEM NYUGHAT!

  2. Nemmondommeg szerint:

    Eggen.

  3. joságos szerint:

    Maga fölött is hasonlóan szépeket mondjanak!

  4. ... Grün szerint:

    Doki!
    Egy nagy dakota mondás:
    “A döglött kutyát sem szokták fejbe vágni!”
    Pedig Ő sem a kultúrájáról híres!

  5. felix szerint:

    Doki!
    Maga baromi nagy ember és magyar lehet, ha ilyet le mer írni.

  6. Doki szerint:

    joságos!
    Mondjanak… csak én nem kínoztattam és ölettem meg embereket…

  7. ... Grün szerint:

    Ő talán igen?!
    És ezt miért most mondod?!
    Most mondták a kocsmában?!

  8. Doki szerint:

    felix!
    Olvasd el Wittner Mária sorait és utána ítélkezz!

    „Azt várja tőlünk most a világ, hogy pusztán keresztényi könyörületből, bocsássunk meg, lépjünk tovább?!
    Bocsássunk meg azoknak, kik gyermeket lánctalppal tapostak?!
    Akik a sortüzet vezényelték, bocsássunk meg a mészárlásért?!
    A sok évnyi kegyetlen megtorlásért?!
    Felejtsük el, hogy arccal lefele temették a magyart?!
    Hogy sokaknak csak az emigráció maradt?!
    Felejtsük el a kínzások iszonyú borzalmait?!
    A halálra ítéltek utolsó szavait?!
    Bocsássunk meg, s majd ítél a történelem?! Hát nem, nem és nem….!”

  9. Bugi szerint:

    És annak a gonosz Orbánnak köszönte meg a család, hogy kórházban maradhatott, akit most már üvöltve gyaláz a trükkök százait és a csalásokat, hazugságokat felvonultató Gyurcsány.

  10. joságos szerint:

    Wittner Máriát miért is ítélték el?

  11. Bugi szerint:

    Mert a Horn-féle kommunisták voltak hatalmon.

  12. felix szerint:

    Wittner Mária az utolsó ember ebben az országban akinek a véleményére adok.A gyűlölete
    rontja 56 hitelét is.

  13. Bugi szerint:

    Ha téged is halálra ítéltek volna és te is láttad volna hogyan gyilkolnak a komunisták, te sem szeretnéd a magadfajtát.

  14. felix szerint:

    Bugi!
    Ugye az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy éppen Mariskátok akarta kirúgatni a miniszterelnök urat kidobatni a kórházból és a felháborodás hatására lépett Orbán.

  15. Bugi szerint:

    Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy már megint hazudsz:

    “2010-ben fontolgatták a Honvédelmi Minisztérium vezetésében, hogy hazaengedik a Honvéd kórház VIP-terméből, de az Atv.hu szerint Orbán Viktor közbenjárására Horn végül mégis a kórházban maradhatott.”

    De sebaj, ti nem csak gyilkoltatok, nem csak négyszer annyit gyilkoltatok mint a nácik, de sokat hazudtatok meg loptatok is. Jó lesz neked a Csentecki, szerintem a Demére is rászavaznál.

  16. cs szerint:

    már a pokolban magyarázkodik, hogy is volt az az 1956 novemberi tömegbe lövés a nyugatinál.
    hazaáruló gyilkos.

  17. ... Grün szerint:

    Orbán megvédte Wittner gyalázkodó kijelentését
    “Napirend előtt is téma volt Wittner Mária gyalázkodó kijelentése Horn Gyuláról. Mint ismert, a Fidesz-frakció tagja múlt héten azt mondta, a volt kormányfőt már “három éve kezelik és ott vergődik a Honvéd kórházban, mert képtelen meghalni”. A kijelentés után az MSZP Wittner Mária lemondását követelte, és a gyalázkodó szavak még a Fideszt is megosztották.”

    http://hirszerzo.hu/hirek/2011/3/28/20110328_orban_wittner_horn

  18. felix szerint:

    Bugi!
    Most igazad van. Mariska csak megkérdezte, hogy mikor akar már meghalni.
    Rosszul emlékeztem, de közben én is utánanézetem.
    Megelőztél így nem tudtam helyesbíteni, csak most utánad.

  19. felix szerint:

    Most látom, hogy … Grün már megírta az esetet.

  20. felix szerint:

    cs4
    Mi köze volt Horn Gyulának a sortüzekhez?

  21. csepel szigetlakó szerint:

    …mit is értett azon, amit az 1989-es PB-ülésen mondott: “Énszerintem nincs és nem is szabad megengednünk azt, hogy 1956 kapcsán valamiféle lelkiismereti válság keletkezzen mindazoknál, azokban, akik fegyvert fogtak novemberben, és novemberben felléptek, azok az ellenforradalommal szemben léptek fel. És ez a lényeg.”

  22. csepel szigetlakó szerint:

    az eltűnt tiszti szolgálati adatlap 21. számú rubrikájába, hogy tudniillik “az ellenforradalom alatti tevékenysége”, Horn saját kezűleg azt írta: “1956. nov. 15 – 1957. jún. Hunyadi J. zászlóalj”. Ezt persze még tarthatjuk, úgymond, elírásnak, ha nem látnánk néhány oldallal hátrább, hogy egy kézzel írt, 1954-ben keltezett önéletrajzát évtizedek múlva ugyancsak kézzel kiegészítette néhány adattal, egyebek között ezzel: “1956 nov-től 1957 júniusáig karhatalmista voltam.”

  23. csepel szigetlakó szerint:

    1957. október 15-én, a Pénzügyminisztériumban elkészült egy kitüntetési javaslat. Horn Gyula főelőadót a Népköztársaság Zászlórendje ötödik fokozatára javasolták kitüntetni. Idézek a jellemzésből: „Az ellenforradalmi események alatt, kommunistához méltóan állt helyt, rajta kívül kevés olyan fiatal volt a minisztériumban, akiben az ellenforradalom nem hagyott mély nyomokat. Mint a Budapesti Első Forradalmi Karhatalmi Ezred tagja, különböző fegyveres akciókban vett részt. Így a csepeli zavargás leverésében, a szentendrei, hévizgyörki, pomázi, bicskei ellenforradalmárok összegyűjtésében, a fővárosi razziákban és házkutatásokban. Nehéz helyzetben, elvtársait segítve, bátran állt helyt.”

  24. csepel szigetlakó szerint:

    Nehéz helyzetben voltunk, amikor eltűnt a HM központi irattárából Horn Gyula dossziéja, amelyben benne volt a tiszti szolgálati adatlap is, amelyen bizonyította, saját kezű aláírásával, hogy 1956. november 15-től volt karhatalmista. Ez azért volt fontos, mert tudni kell, hogy a nyugati pályaudvari sortűznél karhatalmistaként volt-e jelen vagy sem. Mert ő azt mondta, hogy lelkes baloldali szimpátia tüntetőként, a dokumentumok alapján pedig karhatalmistaként volt jelen.
    Sőt, mi megszólaltattunk olyan szemtanút a Vasárnapi Újságban- amire Horn Gyula nem volt hajlandó reagálni-, hogy géppisztollyal a vállán látták őt igazoltatni a Nyugati pályaudvarnál, 1956. december 6-án, amikor négy embert állítottak falhoz, s ott helyben kivégeztek.

  25. felix szerint:

    csepel szigetlakó!
    Add meg a forrást légy szíves.

  26. csepel szigetlakó szerint:

    használd a google-t te majom.

  27. felix szerint:

    csepel szigetlakó!
    Egy udvarias kérdés tettek fel.
    De csak egy bunkó válaszolt.
    Sajnálom.

  28. felix szerint:

    Bugi!
    Maximum ahhoz a gyilkos bandához tartozom amelyhez apád és anyád, ha ugyan embertől származol.

  29. John Doe szerint:

    Bugi és a nemzeti keresztény oldal ennyit tud.

  30. kula szerint:

    Előkészíti Biszkunak a terepet…mindketten közel lesznek a tűzhöz. 😉

  31. ... Grün szerint:

    Nem értem a nyavajgást!
    Aki Magyarország miniszterelnökének közbenjárására megkaphatja a minden “póógár”-nak kijáró teljeskörű egészségügyi ellátást az nem lehet akárki!
    Hű harcostársai kérésére akár aqgyon is lövethette volna!
    Ugye “csepel szigetlakó”?!
    Él még a komcsik és utódaik közötti véd és dac-szövetség!
    “Elvtárs! Segítsd a lebukottakat!”

  32. Bugi szerint:

    Cáfolj meg John Doe. Csak nem tagadod a kommunista tömeggyilkosságokat, a koncentrációs táborokat, az 1956 utáni megtorlásokat?

  33. felix szerint:

    Bugi!
    Te szerencsétlen paraszt.
    A pofátlan címzéseddel van a baj,.

  34. Bugi szerint:

    Nem vagyok földmíves. És én nem voltam kommunista sem. Az a helyzet felix, hogy te meg igen, és ezzel ahhoz a közösséghez tartoztál, akik négyszer annyi embert gyilkoltak meg, mint a nácik.

    Én persze tudom, hogy a 60-as, 70-es, 80-as évek más volt mint a tomboló nácizmus, és akkor is meg kellett élni, de attól még mocskos rendszer volt olyan gyilkos kommunista politikusokkal, mint Kádár.

    Horn reálpolitikus volt erős kádári beütésekkel, és sokkal normálisabb ember volt, mint Gyurcsány vagy Bajnai. Medgyessyt sajnáltam, mert bábunak tartottam, Horn viszont képes volt a pártot kézben tartani nyolc évig. Ez tény.

    Óriási hibája volt ugyanakkor a balliberális maffia kiépülése, az olajos maffiózók és a politika teljes szövetsége, és az ebből kialakult robbantgatós utcai gyilkosságos kriminalizálódás, és a szégyentelen, totális, tolvajprivatizáció.

  35. ... Grün szerint:

    Bugi!
    “Nem vagyok földmíves”
    Egyszerűen paraszt vagy, a szó legpejoratívabb értelmében! ))) 😛 (((

  36. Tóth Mária szerint:

    Nem kell vagdalkozni, a tények tények maradnak, mindenki ismeri “nemes” tetteit, de több szót nem érdemel! R.I.P.?

  37. Bugi szerint:

    Grün, maradjunk annyiban, hogy nem vagyok paraszt, és általában az a primitív bunkó, aki ezzel illeti azokat, akikkel nem ért egyet.

  38. felix szerint:

    Bugi!
    Valóban nem vagy földműves, mert ahhoz nem kis észre és óriási tapasztalatra van szükség.
    Neked egyikből sem jutott ezért írsz olyan végletekig leegyszerűsített és primitíven általánosító véleményeket.
    Tudod te paraszt, hogy a nyilasok és a kommunisták is magyarok voltak és te is az vagy, ha akkora ökör lennék mint te, akkor téged mint magyart gyilkosnak, sőt tömeggyilkosnak hívnálak.
    Veled ellentétben én tudom, hogy a paprikás krumpli egy összetett dolog és nem fán terem.
    Egyszerű vagy mint a faék.

  39. Bugi szerint:

    Felix, én nem voltam se nyilas se komcsi. Te viszont kommunista voltál, és jelenleg is annak a kommunista utódpártnak a híve vagy, amelyikhez emberek ezreinek vére tapad. Ennyi.

    A kommunisták négyszer annyi embert gyilkoltak meg, mint a nácik, nyilasok, fasiszták, vagy nevezzük őket bárhogy. Ennyi.

  40. Gordon szerint:

    Felix csak ugatja a munkát, miközben világosan leírta, hogy nem akar dolgozni.

    Ennyit erről…

  41. felix szerint:

    Bugi.
    Kedves faék.
    Sajnos képtelen vagy a legkisebb gondolat társításra is.
    Ami a tényeket illeti.
    Soha sem voltam kommunista.
    Kommunista párt Magyarországon az én életemben nem volt, tehát nem lehettem az.

  42. felix szerint:

    Gordon.
    Ha csak azért húzod ki a nyelven a fideszes valagokból, hogy hazudj, akkor ne tedd.
    Azt írtam 64 évesen, hogy már nem szeretek dolgozni.
    Azért írtam ezt mert annyit dolgoztam, hogy már elég volt.
    Megírtam azt is, hogy szinte egyedül tartottam el egy háromgyermekes családot és így adtunk két gyermeknem diplomát.
    Te mit tudsz felmutatni a segg hájas csődtömeg testeden kívül.
    Here módjára felhasználód az ismeretségi tőkédet és kioktatod a dolgozó embereket.
    Az ilyeneket mint te, verték pofán a nagykalapács környékén.

  43. felix szerint:

    Goron!
    Csak neked!
    Éppen most bontottam fel a Nyugdíjbiztosítási Intézet levelét, melyben közlik, hogy a 2012 évi járadékfizetésem után 1160 forinttal megemelték a járadékomat.
    Ez annyit jelent te csőd tömeg, hogy a mai napig dolgozom.
    Ugye szeretni nem muszáj?
    Te hájas bunkó.

  44. Gordon szerint:

    Elég sokat lógsz itt ahhoz képest, hogy állítólag dolgozol…

    Vagy…

  45. felix szerint:

    Látszik, hogy milyen ostoba jószág vagy.
    A vállalkozói lét már csak ilyen.
    Egyszer hopp, máskor kopp.
    Na de nem vagy te egy intézmény, hogy beszámoljak neked.
    Nincs vagy, az csak a dohány és föld maffiánál van.
    Ott dől az eus pénz, és ott emelik a haszonkulcsot közvetlenül ez élettér megszerzése után.

  46. Bugi szerint:

    Mikor születtél felix? 1990 után?

  47. szigetország szerint:

    Ribánszki Róbert, Kádár János személyi titkára nyilatkozta Horn Gyuláról:

    “Esküszöm magának, hogy aberráltak ezek a fiúk! Hogy valami nincs rendben! Én ezt komolyan mondom. Hogy lehet például egy Horn Gyula most jobboldali? Ő, aki pufajkás volt – nagyon kegyetlen pufajkás, hisz a pici emberek általában kegyetlenek, hisz megalázottak és emiatt sok olyan jött ki belőlük, amire nincs más magyarázat, – szóval karhatalmista volt és mivel a bátyját nagyon kegyetlenül gyilkolták meg az ellenforradalmárok, a Gyula nagyon kemény volt. Ő vágott, lőtt, mint a bolond.”

  48. szigetország szerint:

    Tehát még egyszer, hogy a kommunista bérkommentelők is lássák:

    “…Gyula nagyon kemény volt. Ő vágott, lőtt, mint a bolond.”

  49. felix szerint:

    Bugi!
    Ne variálj.
    Előtte is munkáspárt volt és nem kommunista.
    Írd már meg, hogy mikortól és meddig volt Magyarországon kommunista párt.

  50. szigetország szerint:

    Horn Gyula tényleg nem érdemel sok szót, de jelleméről sokat elárul kortársainak és páttársainak véleménye, akik szintén nem mentek a szomszédba egy kis kegyetlenségért, szadizmusért.

    Gyula azonban túltett rajtuk.

    Ő rúgott, vágott, ölt, mint a bolond. Nekrológjában ezt is érdemes megemlíteni.

  51. felix szerint:

    A kicsi emberek már csak ilyenek.
    Szigetország!
    Óvakodj a törpétől. 🙂

  52. szigetország szerint:

    felix!, mondd!

    Te is szoktál vágni, ölni, mint a bolond?

  53. felix szerint:

    Ma minden fideszes meghülyült?
    Szigetország te csak nyald a kisembered hátsóját.

  54. Bugi szerint:

    Felix, te meg azt tagadod, hogy az MSZMP kommunista párt volt?

    Baszki, ekkora hazug gyökeret, mint te! Hogy tudsz ennyiere mélyre menni a hazudozásban? Nem csoda, hogy annyi embert megölhettek az elvtársaid.

  55. szigetország szerint:

    felix!

    Nem válaszoltál a kérdésre! Te is szoktál vágni, lőni, mint a bolond?

  56. felix szerint:

    Csak annyira mint a főnököd apja.

  57. szigetország szerint:

    felix!

    Te is nagyon kemény vagy, mint Gyula. Mondd, törpe is vagy?

  58. felix szerint:

    szigetország!
    Mit szerencsétlenkedsz ?
    Már teljesen hülyét csinálsz magadból.
    191 centi vagyok és te próbálsz meg keménykedni.
    Bocs a késői válaszárt, de át kellett adnom egy javított berendezést és leszámláznom 45 000 Forintot.

  59. felix szerint:

    szigetország!
    Nem akarnál inkább nekem nyalni?
    Igaz, hogy nem kapnál pénz, de legalább nem kéne akkorát hajolnod. 🙂

  60. szigetország szerint:

    felix!

    191 centire nyúltál?! Akkor jó mélyre kellett hajolnod, hogy a “bolond” Gyula hátsójában lefetyeljél….

  61. felix szerint:

    szigetország!
    Már megint mellé, te szerencsétlen.
    Horn idejében nem voltam tagja a pártnak.
    Ad fel mert már betegre röhögöm magam rajtad.
    Tudod ami fogást rajtam találsz azt nyugodtan bekaphatod. 🙂

  62. szigetország szerint:

    Aki olyan rugalmasan hajladozik a 191 centijével, mint félix, az képes a sajátjára is rácuppanni. Persze, aki így szereti…

  63. felix szerint:

    Bevallom, hogy megpróbáltam, de a fejedtől nem fértem hozzá.

  64. felix szerint:

    Most miért harapsz?
    Megsértődtél?

  65. joságos szerint:

    Ahogy án emlékszem nagy vezérünk nemzetünk büszkesége Orbán Viktor sem egy magasnővésü dalia.

  66. ebihal szerint:

    Tényleg, szigetország!
    Lehet, hogy a kedves vezető is azért harcol állandóan, mert ő sem nőtt ki jobban a
    bocskorából mint a Horn?

  67. bonifác szerint:

    Már megint nagyon mélyre süllyedtetek fiúk! Meghalt egy ember. A véleményét mindenki saját tudása, vérmérséklete,pártállása szerint írta le. Szégyellje magát, aki a másikat
    perverz örömszerzésre szólítja fel.Mellesleg volt Magyarországon MKP kb 1935 körül.
    (Akit érdekel, nézzen után, nem lesz nehéz)És igenis volt “Kommunista erkölcs, kommunista műszak,” és abban az időben sokan vallották magukat meggyőződéses
    kommunistának.-De ugyebár az ember feledékeny.(NA ÉS?) .A szép propaganda alatt
    gyalázatos országpusztító munkát végeztek. Ebben járt élen Horn Gyula. De több esze
    volt, mint a mostani kretén nyugat- lakájoknak.Ők már régen eladták az országot. de
    útban van Orbán és kormánya. Félix és a Félix félék már gyakorolják a rabszolga tempót.
    Vagyunk azért elegen, akik nem akarnak rabszolgák lenni.

  68. felix szerint:

    Bonifác!
    Olvasol is vagy csak írsz?

  69. joságos szerint:

    T.Bonifác! Legyen olyan jó és kedves írjon már valamit arról hogyan pusztították az országot a kommunisták és ha lehet akkor a Horn Gyula szerepét kérem részletezze!

  70. ... Grün szerint:

    bonifác!
    “Meghalt egy ember. ”
    A többi már csak szájtépés!

  71. felix szerint:

    Most is van kereszténydemokrata erkölcs, amellyel jól megfér a föld és dohánymaffia.
    Ezek akkor most vitathatatlanul kereszténydemokraták, vagy csak annak titulálják magukat?

  72. szigetország szerint:

    jóságos!

    Horn Gyula szerepét sokan részletezték már, s eléggé vegyes a kép. Magát szerette úgy feltüntetni, mint reálpolitikus, aki lebontotta a vasfüggönyt. De ezt nem tehette meg Gorbacsov vagy Németh Miklós miniszterelnök beleegyezése nélkül. Horn Gyula mindig elhallgatta Németh Miklós szerepét. Horn elhallgatta az akkori demokratikus ellenzék szerepét is, amely régóta (minimum 1956 óta) követelte a vasfüggöny lebontását. Hornnak csak 1989-ben jutott eszébe, hogy lebontsák a vasfüggönyt.

    Arról sem beszélt, noha tény, hogy 1956-ban “vágott, ölt, mint egy bolond”.

  73. ebihal szerint:

    szigetország!
    Lazíts azon a szemellenzőn, hidd el jobb lesz!

  74. felix szerint:

    “vágott ölt mint a bolond”
    Ti meg szemet hunytatok felette és csak most szóltok?
    Ejnye.
    ég egy kis feljelentésre sem futotta pedig, ha jól tudom akkor háborús bűnnek számít(?) ami nem évül el.
    23 év alatt nem jött össze?
    Vagy még sem lenne annyira tény?
    Nem tudom, de vannak itt akik igazolni tudják.

  75. Doki szerint:

    Horn Gyula pufajkás múltja:

  76. felix szerint:

    Doki!
    Tudom, hogy Horn pufajkás volt, hiszen ez köztudott.
    Az, hogy halála alkalmából egy fele nem igaz(?) idézetet tesz be egy fideszes nagyokos, még arra sem ügyelve, hogy a lelki “indíték” a főnökére is igaz,
    bevallom szórakoztat és arra a nem szép dologra sarkalt, hogy elszórakozzam vele egy kicsit.
    Horn Gyula személye és életútja sokkal összetettebb annál, hogy ne a történészek ítéljék meg.
    Életének fejezetei kinek kinek elfogadhatatlan ill. elfogadható. Más képen ítél egy történész egy politológus és egy átlagember. A gyakorló politikusokról már nem is beszélve. Amennyiben olyan bűnöket követett el amelyek a forradalmi viszonyok között is elfogadhatatlanok akkor akár még most is elítélhető. A forradalmárok között is akadhatott megátalkodott gyilkos és fordítva. A feldolgozatlanság a legnagyobb átok ezen az országon, de egyben a leghatásosabban kijátszható fegyver is.

  77. joságos szerint:

    Szigetország! Az amit leírt üres fecsegés! TÉNYEKET!

  78. szigetország szerint:

    jóságos!

    Horn Gyula tehát hazudott szerinted?
    A beismerő vallomását megerősítették a keretlegényei, felettesei, Ribánszki Róbert, plusz a történészek. Ha ez nem elég, akkor feleslegesen beszélek.

  79. szigetország szerint:

    Horn amúgy elég részeges volt, ezt sem tagadta. 2007-es agylágyulását nagyban annak köszönhette, hogy menthetetlenül alkoholista volt. Nem bírta feldolgozni a sok mocskot, amit elkövetett. Kb. úgy járt, mint Kádár, akinek szintén elment az esze a végén. Ugye, emlékezetesek Kádár utolsó beszédei? — csak azért mondom, nehogy hiányolja valaki a tényeket.
    Hornnak hasonlóan elborult az elméje.

  80. felix szerint:

    szigetország.
    A memóriájának elvesztése a korábbi autó balesetének az előre megmondott következménye. Ez már ismert.
    Vannak még hasonló tényeid?

  81. Bugi szerint:

    A memóriáról annyit felix, hogy az MSZMP kommunista párt volt. A kommunisták négyszer annyi embert öltek, mint a nácik.

  82. felix szerint:

    Az MSZMP melyik betűje jelenti a kommunistát?

  83. felix szerint:

    Bugi!
    A KISZ volt kommunista.
    Tudod ez az a szervezet amelynek egyik titkára volt a főnököd.
    A kommunista fiatalok aztán mehettek a szocialista pártba.
    Voltak akkor is hülyeségek.
    Méltó utód vagy.

  84. Bugi szerint:

    Ne nézz hülyének. Azok se voltak hülyék, akiket megloptatok és megöltetek. Ti voltatok egy aljas, szemét banda, ma is csak lopni akartok.

  85. felix szerint:

    Bugi!
    Ezt beszéld meg a KISZ titkároddal, de még jobb, ha elmész egy agyturkászhoz.

Itt lehet hozzászólni !