Nem hoz megkönnyebbülést az egészségügynek az új költségvetés

Inforadio.hu, Magyar Nemzet, Népszabadság

Elveszíti az egészségügy a reformtörvényeknek köszönhető korábbi többleteit, főleg azért, mert az állam helyett már csak a járulékfizetők finanszíroznák a gyermekgondozási díjat – írja a Népszabadság. A tárca szóvivője azt mondta a lapnak: az egészségügy nem vesztese az újratervezett költségvetésnek, mert csaknem ugyanannyit költhetnek, mint amennyi a visszavont tervezetben volt.

Az átírt 2009-es költségvetés – a járulékcsökkentés elmaradásával – több mint kétszázmilliárd forintos “megkönnyebbülést” okozhatott volna az egészségügynek, de ez nem jelenik meg többletként az ágazatban. Főleg azért nem, mert az állam helyett már csak a járulékfizetők finanszíroznák a gyermekgondozási díjat – írja a Népszabadság. A napilap szerint az egészségügy így elveszítette a reformtörvényeknek köszönhető korábbi többleteit. Hiába marad el a járulékcsökkentés és őriz meg így az E-alap több mint kétszázmilliárd forintot, ez nem jelentkezik a tervezett kiadási oldalon. Az egészségügyi tárca szóvivője a Népszabadságnak azt mondta, hogy az egészségügy nem vesztese az újratervezett költségvetésnek, mert csaknem ugyanannyit költhetnek – sőt néhány területen, a háziorvosoknak, a védőnőknek, a fogászatnak néhány száz millióval több pénz jut – mint amennyi a visszavont tervezetben volt. A szóvivő az elmaradt járulékcsökkentéssel kapcsolatos kérdés elől kitért, csak annyit mondott: a bevételi oldalról 27 milliárdot “elvitt” a gazdasági növekedés elmaradása – olvasható a cikkben.

Áder János azt javasolja, hogy az európai parlamenti választásokkal egy időben legyenek Magyarországon országgyűlési választások is. Az Országgyűlés Fidesz által delegált alelnöke a Magyar Nemzetnek adott interjúban úgy fogalmazott: egy ripacskodó kalandor az ország miniszterelnöke, aki, “ha kell táncol, ha kell, könnyeivel küszködve áll a nyilvánosság elé, ha kell, keblére öleli az ellenzéket is, de mindig szerepet játszik”. Hozzátette: a Gyurcsány Ferenc és kormánya okozta terheket még akkor is érezni fogják a gyermekeink, amikor a magyar emberek 99 százaléka már nem is emlékszik rá. A politikus hangsúlyozta: Gyurcsány Ferenc sem a válság kezelésére, sem a bizalom helyreállítására nem alkalmas, marketingpolitizálást folytat, és egyetlen célja az, hogy bármilyen eszközzel megnyerje a napi politikai csatákat az MSZP-n belül és politikai riválisaival szemben.

inforadio.hu

6 hozzászólás “Nem hoz megkönnyebbülést az egészségügynek az új költségvetés” bejegyzésre

  1. Papi szerint:

    Jól értelmezem? Az állam kivonul az egészségügy egyes részeiből? Akkor honét veszi a bátorságot, hogy adót szedjen az Eü.-re?

  2. Gordon szerint:

    Szerintem jól értelmezed.

  3. baniko21 szerint:

    Papi!
    Az kell másra! A tősdei krachot valahol be kell hozni, mert még elsze-
    gényednének. A másik tippem: az lehet még, hogy az aláírásgyűjtés
    ellenére nem tettek le a privatizációról, csak elöbb teljesen padlóra
    küldik az egészségügyet. Igy aztán mehet a kotya-vetye fillérekért.

  4. Papi szerint:

    baniko21!
    A privatizációs tipped sajnos valóság lesz jövőre. Az MSzP egyik vezetője Kökény azt mondta jövőre ismét be akarják vezetni a vizitdíjat és a kórházi ápolási díjat. Hát igen nem pusztultunk éhen nem fagytunk meg a Dunába nem mernek bele lőni így ezt találták ki, hogy megszüntetik sok embernek még az egészségügyi alapellátást is.

  5. atata szerint:

    Ma azaz hétfőn reggel hallottam a hírekben, hogy az IMF extra segélycsomagot állít ki számunkra, hogy kimentse Mo.-t a válságból. Az extra csomaghoz extra elvárásokat szán csatolni, és extra szakértők is jönnek majd “segíteni”.
    Már ismerjük Az IMF segítségét. Ha van eszünk nem kérünk belöle, ha mégis, akkor kezdhetünk spanyolul tanulni, hogy ne tűnjünk ki a többi banánköztársaság közül.
    Ajánlott olvasmányok: ( sajnos perminuta az író neve nem jut eszembe, -de ha igény van rá a későbbiekben közzé teszem.) Egy gazdasági bérgyilkos vallomásai, illetve Csath Magdolna utolsó könyve, melyben a fennti műről és a Luganoi-szerződésről ír.

    Isten mentsen az IMF-től!!!!!

    Hogy miért pont ide írom ezt – kérdezhetitek joggal. Az IMF kedvenc vesszőparipája az egészségügyből a pénz kivonása, az egészségügy privatízálása, a segélyezési rendszer véleges minimalizálása, a helyi kis és középválalkozások szétzúzzása és a multi konszenek térnyérésének kikényszerítése. Lásd Chile, Argentina, hogy csak a legsúlyosabb eseteket említsem ahol az a “kíváló” IMF-es gárda segítséget nyújtott.
    A társadalom képe csak annyit fog változni , hogy a szegények még szegényebbek lesznek, a csecsemő és gyermekhalandóság az égbe szökik, még ritkább lesz aki megéli a nyugdíjkort -de minek is ha nyugdíj úgysem lesz-, viszont jó hír az van kettő:
    – a nincstelennek nem lesz kevesebbje
    -a rendszer kiszolgáló menedzserek( a lakosság 2-5%-a viszont majd szépen gyarapodik .

    Az lesz majd a szépvilág,
    ha égig ér majd az adósság! (eredetileg – szarkaláb – csakhogy dallama is légyen)

    Veres úr ( sajnos mondat eleje!) költségvetése és a Eü-tálca nyillatkozatai szinte elémennek ezeknek az IMF-es elvárásoknak. A fiúk már előre tudtak valamit. Mükődik a forgatókönyv, bár a népszavazás kicsit beleköpött a levesbe, de odase neki, – ez már az IMF diktátuma mondja majd nagyorrúfecó és megy a hazaárulás tovább ezerrel.

  6. hollósi szerint:

    A 12,5 milliárd Euro, nagyjából 350 ezer forintos további fejenkénti eladósodást jelent (csecsemőtől aggastyánig), a lendületes sikerpolitika oltárán.

Itt lehet hozzászólni !