Hajdú-Bét: 300 milliós támogatást kapnak a károsultak

A károsult gazdák és családok képviselője köszönetét fejezte ki a tárca közreműködéséért abban, hogy tíz éve tartó kálváriájuk végére pont került a jogszabály elkészültével

Hirado.hu

Az agrártárca adatai alapján mintegy 170 gazdálkodó, illetve család kérése jogos, kárigényük kerete mintegy 280 millió forint.

Mintegy 300 millió forintos támogatást nyújt saját forrásaiból a Hajdú-Bét károsult gazdálkodóinak a Vidékfejlesztési Minisztérium – jelentette be Czerván György, a tárca agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.
A VM közlése szerint a 7500 eurónyi, mintegy 2,2 millió forintos vissza nem térítendő támogatásra azok a gazdálkodók lesznek jogosultak, akik a Hajdú-Bét Rt., illetve a Novofarm Rt. élőállat-beszállítójaként (saját jogon) követeléssel rendelkeznek vagy természetes személyek esetén annak örökösei.

Az államtitkár kiemelte: Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán aláírta, így várhatóan a napokban megjelenik a rendelet, amely a kifizetéseket lehetővé teszi. Hangsúlyozta: a jogszabály gyors és hatásos megoldás lesz, amellyel a hosszú évek óta húzódó folyamatot megnyugtató módon le lehet zárni. A VM úgy alakította ki a jogszabályt, hogy a már elhunyt gazdálkodók örökösei is hozzájuthassanak a forráshoz.

Czerván György arra is felhívta a figyelmet, hogy a támogatási kérelmeket július 1-jéig kell benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). A beérkezett támogatási kérelmeket ez év július 1-jét követően folyamatosan, de legkésőbb augusztus 19-éig elbírálják. A kérelmek feldolgozását követően július végétől legkésőbb augusztus végéig kifizetik a támogatásokat – tette hozzá az államtitkár.

Tájékoztatása szerint a beérkezett adatok alapján mintegy 170 gazdálkodó, illetve család kérése jogos, kárigényük nagyságrendje mintegy 280 millió forint. Az államtitkár jelezte, hogy a tárca a 300 millió forintos keretet ki tudja bővíteni, amennyiben további jogos igényeket nyújtanak be.

Ónodiné Demeter Éva, a károsult gazdák és családok képviselője köszönetét fejezte ki a tárca közreműködéséért abban, hogy tíz éve tartó kálváriájuk végére pont került a jogszabály elkészültével – tartalmazza a VM tájékoztatása.

Forrás: Hirado.hu

29 hozzászólás “Hajdú-Bét: 300 milliós támogatást kapnak a károsultak” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    Bajnaiék ellopták a libanevelők pénzét, a kormány kénytelen adóforintokból korrigálni.
    Sajnos nem ez az egyetlen terület. A maffiabaloldal “dolgozott”.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. Nemmondommeg szerint:

    Miért adópénzből ????? Miért nem a nagy elszámoltatásnál elkobzott vagyonokból. Ja mert ugyanazok ülnek 89 óta a parlamentben….

  3. Tündér Ilona szerint:

    A Baumag károsultak meg verhetik a fejüket a falba, hogy abban a cégben miért nem volt benne a Bajnai, így ők is kaphatnának valamit.

  4. túróscsusza szerint:

    A kártalanításokat állampapírok formájában kellene megejteni, és akkor valószínűleg nem lenne szükség keretbővítésre…

  5. robi szerint:

    Ha Bajnai eltűnt volna a közéletből, akkor nagy lóf….t kaptak volna a Hajdú- bétesek.

    A kizsigerelt adófizetők simán kicsengetik a politikai célú osztogatások forintjait.
    Mert bírósági elmarasztalás nem történt az ügyben.

    A törvényeket legszívesebben sutba dobókat zavarja is rendesen a hatóságok kekeckedése, amit törvények betartása érdekében tesznek.
    Semmi közöm Bajnaihoz: a bugris módszerre nem tapsikolok.

    A tanácsnoki és egyéb állásokkal foglalkoztatott bérkatonák bizonyítékok nélkül blöffölnek a levegőbe.

  6. Gordon szerint:

    A ballibások lopásai után kártalanítják az embereket.
    A ballibás megmondóembereknek ez nem tetszik.
    De persze akkor nem tiltakoztak, mikor a 8 éven át loptak-hazudtak reggel délben és még este is.

  7. Bugi szerint:

    Figyelem! Bajnai most bennünket vett célba! A libásokat a magánvagyonából még könnyedén kártalaníthatta volna, de persze ő nem ilyen. Ha az országot teszi megint tönkre, végképp nem lesz kártalanítás, és mindent kiprivatizálnak.

  8. Gordon szerint:

    A maffiabaloldal 2014 után ellopna mindent az utolsó szögig.

  9. ... Grün szerint:

    Röfike!
    Marad addigra valami lopni való?! ))) 😛 (((

  10. ebihal szerint:

    Tényleg, ezek a tanácsnokocskák mit csinálnak havi 200 000-ért?

  11. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    http://bajnaigordon.hu/tenyek-es-hazugsagok/bajnai-gordon-hajdubet-csodje

    “Felelős-e Bajnai Gordon a Hajdú-Bét csődjéért?

    Hajdú-Bét-ügyben Bajnai Gordon a felelős?

    Nem. Bajnai Gordon másfél évvel azt követően került a Wallis Zrt-hez, hogy a cégcsoport beruházott a Hajdú-Bétbe. A Wallis emellett még száznál több vállalkozásban szerzett tulajdonrészt. A Wallis abban volt érdekelt, hogy rendbe tegye és a korábbiaknál jobban üzemeltesse ezeket a vállalkozásokat, e cégek vesztesége ugyanis a Wallis vesztesége volt. Bajnai Gordon a Wallis vezetőjeként közvetlenül nem vett részt a Hajdú-Bét irányításában, üzletpolitikájának alakításában: soha nem volt a Hajdú-Bét vezetője, vagy igazgatósági tagja.

    De hát az újságok mást írtak?!

    Valóban, és Bajnai Gordon számos helyreigazítási pert nyert ezen médiumok ellen. Ennek ellenére a sulykolás sajnos nem volt eredménytelen: a „libázás” megragadt a fejekben.

    Mi okozta akkor a Hajdú-Bét vesztét?

    Részben „természeti” csapások, mint a madárinfluenza, valamint a forint váratlan megerősödése, ami az egész magyar exportágazatot nehéz helyzetbe hozta, így a döntően exportra termelő Hajdú-Bétet is. Részben viszont politikai csapások: a Fidesz kormányzat 2001-ben és 2002-ben két lépcsőben a minimálbért közel duplájára emelte, amitől a Hajdú-Bét bérköltségei az egekbe szálltak, hiszen a cégnél a legtöbb munkás a minimálbér környékén dolgozott. Az így legyengült Hajdú-Bét legnagyobb vetélytársának, az állami tulajdonú Bábolnának ugyanakkor a magyar állam összesen több mint 35 milliárd forintnyi veszteségpótlást adott: ezzel egy magáncég nem tudhatta tartani a lépést.

    Kik voltak az áldozatok?

    A Hajdú-Bét mögötti beszállítói lánc második-harmadik szintjén lévő libatenyésztők. Ők annak voltak az áldozatai, hogy a piac, amelyre termeltek, egyik napról a másikra drámaian leszűkült, az átvételi árak lezuhantak. A Hajdú-Bét csődjén a Wallis cégcsoport is 10 milliárdot vesztett. “

  12. Tóth Kati szerint:

    Bajnai semmiért nem felel,neki a budi papír beszerzése volt a feladata.Az hogy multi milliárdos lett és nem ment tönkre a libatenyésztőkkel együtt,az annak köszönhető,hogy valószínűleg hozzá került a libások pénze.Mert ő érdekes módon nem csődölt be,multimilliárdos maradt.Esetleg a milliárdjaiból nem tudott volna valami bánatpénzt adni az általa földönfutóvá tett embereknek?És ez egy bal oldali politikus?Szociálisan igen érzékeny ember?Ezt komolyan gondolják a szoci szavazók?

  13. nagyapó szerint:

    – A Wallis Rt. 1999-ben többségi tulajdonosa lett a Hajdú-Bét Rt.-nek.
    – 2000-2005 között – Bajnai Gordon volt a Wallis Rt. vezérigazgatója.
    – Miközben beszállítóit már alig fizette a Hajdú-Bét, addig 2003 végén, a Bajnai Gordon által vezetett Wallis érdekeltségéből gátlástalan módon szivattyúzták ki az ingó és ingatlan vagyont. A Magyar Nemzet birtokába jutott, 2003. december 8-i közgyűlési jegyzőkönyvének tanúsága szerint a részvényesek ellenszavazat nélkül úgy döntöttek, hogy cégük 125 millió forintos kölcsönt nyújt az egyébként stabil anyagi háttérrel rendelkező Wallisnak, továbbá 180 millió forintos hitelkeretet is biztosít a Bajnai Gordon által vezérigazgatott társaságnak. Hogy miért hitelezett mintegy 300 millió forintot a végnapjait élő Hajdú-Bét a Wallisnak, nem tudni, mindenesetre több mint különös, hogy egy csőd közelében lévő társaság adjon kölcsönt gazdag tulajdonosának. Ugyanez a 2003. decemberi közgyűlés döntött arról, hogy tanácsadással, a gazdálkodás átvilágításával és határidős devizaügyletek megkötésében való közreműködéssel bízzák meg a Wallis Rt.-t. Hogy ez a három szerződés mekkora összegről szólt, nem tudni. Ráadásul a december 8-i közgyűlésen döntöttek az ingatlan vagyon egy részének eladásáról is. Így megkezdődhetett a zagyvarékasi gyárnak, a Hortobágy-Nyírmada Kft. üzletrészének és a törökszentmiklósi ingatlanegyüttesnek, valamint a rajta lévő hűtőháznak az értékesítése. Szakértők szerint a maradék ingó és ingatlan vagyon kimentése állhatott a tranzakciók hátterében. Ugyancsak a vagyonátmentést szolgálhatta az a 2004. január 8-án kötött szerződés, amely alapján a Hajdú-Bét egy közel 119 millió forintos követelését átjátszották a Wallisnak – derül ki egy másik, szintén a napilap birtokába került okiratból, amelyet a Wallis részéről Bajnai Gordon vezérigazgató is aláírt. Pedig 2003 decemberében a Hajdú-Bét már elvileg fizetésképtelen volt, beszállítóit és munkásait alig fizette. Holott a Wallisszal kötött hitelszerződések és az eladásra szánt ingatlanvagyon azt jelzik: gyakorlatilag tudtak volna. Mindez arra utal, hogy a Bajnai Gordon által irányított Wallisnak esze ágában sem volt megmenteni a Hajdú-Bétet. Hiába nyilatkozta azt az MSZP jelenlegi miniszterelnök-jelöltje, hogy ők mindent megtettek az összeomlás elkerüléséért, és hogy a történteknek mindenki a vesztese volt, a tények azt jelzik, hogy Bajnaiék szándékosan idézték elő a „fizetésképtelenséget”. A cégbíróság 2003. december 12-én rendelte el a Hajdú-Bét felszámolását, azonban 2004 januárjában a cég saját maga ellen indított új felszámolási eljárást, amelyet a Bács-Kiskun Megyei Bíróság jogerőre emelt. Ugyanebben a hónapban a Hajdú-Bétben lévő ingatlanokat fürgén kimentették, méghozzá a bíróság szerint valós értékük harmadáért. Sok mindent elárul a Hajdú-Bét közgyűléseiről a résztvevők listája. A 2003. december 29-i ülésen például három ciprusi (Vitonas Investments Ltd., Rába Holding Ltd., Westbay Holdings Ltd.), egy egyesült arab emírségekbeli (Abu Dhabi Investment A.), egy luxemburgi és két amerikai cég is részt vett. A szavazatok többsége a Wallis érdekeltségébe tartozó ciprusi cégeké volt.
    – Később az offshore lovag Bajnai gazdasági miniszter, majd miniszterelnök lett.
    – Bajnai nyeri a pereket, mert a Wallis nem adja ki a dokumentumokat, esetleg leselejtezte azokat. Így bizonyítani nehéz. Csak Karsainak van dossziéja, amit golyófogónak használ.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  14. bonifác szerint:

    Bajnai egy sötét görény, ha tudott a lopásról azért, ha nem azért. Egy vezérigazgató
    azért van, hogy tudjon mindenről. Nem miniszterelnöknek, hanem becsületes embernek
    sem való. Lehet, hogy a jogszolgáltatás őt védi, de attól még gazember. Magyarország
    szégyellheti magát: volt már hazaáruló ügynök, szélhámos ügyeskedő, cégbedöntő
    gazember(gyilkos) miniszterelnöke is . Természetesen mind “baloldali” bár szerintem
    semmi közük az igazi baloldalhoz. Külföldi érdekeket képviselő strómanok.
    Elvtársak! Tiétek a pálya! Támogassátok őket! Hátha Gordonka ad nektek valamit a
    lopott pénzből. Vigyázat! nem szokása….

  15. ebihal szerint:

    Látom féltek tőle!

  16. robi szerint:

    Megy tovább az üres feltételezés és a bírósági ítéletek nélküli tolvajkomcsizás.

    Képzelem mi lenne az országból, ha csak egy napra visszatérnének az ötvenes évek: legalább annyi sötét alak garázdálkodna, mint akkor.

    Félázsiai felhozatalban nincs hiány.

  17. Etikus szerint:

    A FIDESZ-nek van annyi esze, hogy még ebből is politikai tőkét, kovácsol magának!
    A cél szentesíti az eszközt.

  18. Etikus szerint:

    No végeztem, osztó kedvem mára leapadt.
    Megyek a szeretett, és imádott gyerekeimnek, családomnak készítem a villás reggelit.
    Aztán irány a kertbe, szorgoskodni, serénykedni, mert “sok az aratni való, de kevés az arató.” S várnak hűséges ebeim!
    Tudják, ha megismered az embereket, majd az állatokat fogod szeretni.
    Mondotta, egy üzleti tárgyalás kapcsán, még a sorompónyitás előtt Nyugat Berlinben Stefán nevű üzleti partnerem.
    További kellemes és jó napot adjon, az Isten mindenkinek.

  19. Szabó Szabolcs szerint:

    Tisztelt Hozzászólók!

    A Bajnai Gordon által felsorolt információk (amiket Hajós volt kedves belinkelni) szerintem világosak és egyértelműek. Az mindenkinek az egyéni döntése, hogy ezeket elfogadja, vagy sem. Ettől függetlenül az tény, hogy maga a Wallis 10 milliárdot vesztett az ügyön, vagyis nem rabolta ki a libatenyésztőket. Egyszerűen maga is próbált túlélni. Azt pedig nem kérheti számon senki a cégvezetőkön, hogy a magánvagyonukkal miért nem felelnek az általuk irányított társaságok veszteségeiért, hiszen a részvénytársaság korlátolt felelőségű társasági formának számít (amit ugyebár a társasági törvény szabályoz). Ha nem így lenne, akkor egyszerűen nem működne a gazdaság.

    Azon meg mindenki gondolkozzon el, hogy milyen módon etikusabb meggazdagodni: cégvezetőként (mint ahogy Bajnai esetében történt), vagy politikusként (mint ahogy Orbán Viktor estében történt). Megjegyzem, hogy amikor Bajnai miniszterelnök volt, akkor nem vette fel a miniszterelnöki fizetését.

    A magam részéről bízom benne, hogy a kampány érdemi kérdésekről fog szólni. Az E2014 is megtehetné, hogy előveszi a FIDESZ székház ügyét, meg a sárazsadányi szőlők történetét, meg Orbán apuka bányáinak gyors felvirágzását stb, de ezzel előrébb nem jutnánk. A sárdobálás helyett javaslom a programok összehasonlítását. Arról lehet értelmes vitát folytatni.

    Üdvözlettel:

    Szabó Szabolcs

  20. Bugi szerint:

    Ha figyelmen kívül hagynánk, hogy a Wallis egy vámpírcég volt, ami a korrupció árnyékában vett meg olcsón cégeket, ingatlanokat, szedte szét őket és adta el piaci áron, és semmit nem hozott létre, semmit nem alkotott, nem tett semmi pozitív dolgot, és ha figyelmen kívül hagynánk Bajnai több egyértelműen negatív döntését a “libaügyben”, akkor a legjóindulatúbban is csak azt lehetne mondani, hogy Bajnai Wallis-ban felmutatott vezetői teljesítménye, miniszteri majd miniszterelnöki teljesítménye csak az MSZP-s üzleti körök számára volt előnyös, mindenki más számára hátrányos vagy egyenesen katasztrofális volt.

    Bajnai miniszterségéhez, miniszterelnöki tevékenységéhez kapcsolódik a legnagyobb megszorítások sorozata, és a magyar gazdaság legdurvább mélyrepülése.

  21. ebihal szerint:

    Azt viszont képtelenség figyelmen kívül hagyni, hogy Bugi értelmi képességei
    konvergálnak a nullához.

  22. ... Grün szerint:

    “Jó dolog a legnagyobb állami cégnél dolgozni: a ruhapénz és az étkezési hozzájárulás mellett a munkatársak rekreációs juttatást is kapnak, amit „saját elképzeléseiknek” megfelelően költhetnek el. Ez a juttatás feltűnően hasonlít a 13. és a 14. havi bérre, ami a vezérigazgató esetében akár az évi 4 milliót is elérheti.”
    .
    A csahosokat mindig megfizetik! Kit néhány trafikkal, kit 14. havi bérrel! 😛
    .
    http://hvg.hu/itthon/20130531_MNV_rekreacio_juttatas

  23. Bugi szerint:

    Nyugodtan meg lehet cáfolni. Ja, hogy nem tudsz?

    A Wallis tevékenysége közismert. A legsötétebb, legmocskosabb ügyletek zajlottak ott. Az állami tulajdon ott került be huszadáron vagy még annyiért sem, majd eladták a piacon. A Wallis soha nem a fejlesztésekről híresült el, mindenkit kihasznált, majd kifacsarva eldobott. A libás történet is tipikus, és persze nem kell külön kifejteni, hogy a libatenyésztés nem egy veszteséges dolog: a Wallisnál, amíg kiszedték a pénzt, persze az volt.

    Bajnai miniszterként ismét semmi sikert nem tudott felmutatni, Gyurcsány egyik pénzkiterelője volt az MSZP-s cégek felé. Orosz Feri nagyban. A gazdasági fejlődés zuhanásba fordult, a nyugdíjakat elvették, a negszorításokból befolyó pénzeket a bankoknak adták, a velük egyet nem értőkbe meg belelövettek. A nagy demokraták.

  24. ... Grün szerint:

    Budi!
    Azért a mondandódat néhány elmarasztaló ítélettel alátámaszthatnád!
    Csak a hitelesség kedvéért! ))) 😛 (((

  25. ... Grün szerint:

    “Pápán lóvá tették a sertéstartó gazdákat
    Csalás gyanúja miatt büntetőfeljelentést tettek ismeretlen tettes ellen a pénzükre váró termelők a Pápai Hús 1913 Kft. ügyében. Lapinformációk szerint több mint ezer sertéstartó nem kapta meg a neki járó pénzt a húskombináttól, amely összesen mintegy 1,5 milliárd forinttal tartozik beszállítóinak.”
    .
    Nem bír magával Bajnai! Pedig ezeket a gazdákat majd Neki kell támogatni! 😛
    .
    http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=650077

  26. felix szerint:

    A pápai Hús 1913 vezetője induljon a választásokon a fidesz ellen.

  27. felix szerint:

    yar_gazdasag/igy_veheti_el_az_on_lakasat_is_az_allam_itt_az_uj_javaslat.555276.html?utm_source=Napi.hu_hirlevel&utm_medium=Hirlevel&utm_campaign=Napi.hu_hirlevel_kepes_vezeto

  28. felix szerint:

    Ez az egész nem más mint a közpénzek hűtlen kezelése.

Itt lehet hozzászólni !