NOB döntés: újabb esély a birkózásnak!

Csepel.hu

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szentpétervári ülésén határozott a végrehajtó bizottság: a baseball/softball, a birkózás és a fallabda maradt talpon a 2020-as programba pályázó sportágak közül.

A Csepelen is nagy hagyományokkal rendelkező sportággal kapcsolatos végső döntést – a három sportágból csak egy kerülhet az olimpiai programba – szeptember 10-én, az argentínai Buenos Airesben hozza meg a NOB teljes kongresszusa. A tizenöt végrehajtó bizottsági tag titkos, elektronikus szavazással döntött. A döntés azt jelenti, hogy a vusu, a sportmászás, a görkorcsolya, a karate, valamint a wakeboard biztosan nem lesz ott a 2020-as programban.

„A végrehajtó bizottság tagjai kiváló prezentációkat tekinthettek meg a nyolc nemzetközi sportszövetségtől. Nem volt könnyű döntés, de úgy érzem, kollégáim helyesen határoztak, hogy a baseball és softball, a birkózás, valamint a fallabda mellett tették le voksukat, és ezek a sportágak versenghetnek Buenos Airesben” – kommentálta a döntést a NOB elnöke, Jacques Rogge. Gáspár Tamás, a Magyar Birkózó Szövetség főtitkára örömmel fogadta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottságának szerdai döntését, melynek nyomán a sportágnak él a reménye arra, hogy ott legyen a 2020-as olimpia programjában.

A sportvezető az MTI-nek nyilatkozva megnyugtatónak nevezte, hogy a birkózás versenyben maradt a NOB szeptemberi közgyűléséig. „Én mindig is optimistán álltam a kialakult helyzethez, s azt gondolom, a NOB-közgyűlésen komolyabb lesz a támogatottságunk, mint a végrehajtó bizottságban volt” – fogalmazott Gáspár Tamás, aki hozzátette, az utóbbi időben Magyarországon azt tapasztalta, senki sem tudja elképzelni, hogy a birkózás lekerüljön az olimpia műsoráról. „Azt hiszem, ez az egész világon így van, ezért bízom abban, hogy szeptemberben a közgyűlés számunkra kedvező döntést hoz” – mondta a főtitkár. Nenad Lalovics, a nemzetközi szövetség (FILA) másfél hete megválasztott szerb elnöke a NOB vb szentpétervári ülése után úgy nyilatkozott, ezzel a részsikerrel a sportág vezetése még nem teljesítette a küldetését. „Nagyon boldog vagyok, ugyanakkor azt kell mondanom, hogy addig kell tovább küzdenünk, amíg a szeptemberi közgyűlésen nem győzünk” – fogalmazott. A szentpétervári végrehajtó bizottsági ülésen határoztak a sportágak közötti, riói pénzelosztásról is: a tornasportok és a vízi sportok csoportja a nagy nyertes, mivel az eddig egyedüliként A-csoportba kiemelt atlétika mellé került.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !