Az uniós statisztikák szerint is szükség van a rezsicsökkentésre

Hirado.hu

Az uniós adatok is azt igazolják, hogy szükség van a rezsicsökkentésre – mondta a Fidesz szóvivője. A GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója szerint sok cég nem veszi figyelembe a magyarok jövedelmi viszonyait.

A Szabó család Salgótarjánban, egy 46 négyzetméteres lakásban él. Gázzal fűtenek és a meleg vizet is az biztosítja. Jövedelmük több mint egy harmada megy el a rezsi költségekre: a családnak a havi átlagos jövedelme körülbelül 150 ezer forint, amelyből 50-60 ezer forintot fizetnek ki minden hónapban rezsire. A marosvásárhelyi Horváthék viszont fizetésük 17 százalékát költik rezsire, azaz a salgótarjáni családhoz képest arányaiban a felét.

A Romániában és Magyarországon tapasztalható különbséget a hivatalos adatok is igazolják. Ha a fizetésekhez viszonyítjuk a gáz árát, a magyar családok egész Európában a negyedik legrosszabb helyen vannak. Románia az egyik legolcsóbb országnak számít. A villany ára is magas a fizetésekhez képest: Magyarország ebből a szempontból is az öt legdrágább uniós tagállam közé tartozik. A magyarországi energiaárak euróban számolva az uniós átlag közelében vannak, ez viszont azt jelenti, hogy a magyar jövedelmekhez képest nagyon magasak.

Barta Judit, a GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az importált terméknek az ára nem veszi figyelembe azt, hogy egy magyar átlagos fogyasztónak milyenek a jövedelmi viszonyai.

A jelentés 2012 második felében érvényes adatok alapján készült, de azóta Magyarországon 10 százalékkal csökkent a gáz, a távhő és az áram ára is.

A Fidesz szóvivője szerint az uniós statisztikai adatok is igazolják a magyar kormány rezsicsökkentéssel kapcsolatos intézkedéseit.

“Ami egyértelműen kiderül ebből a jelentésből, hogy a magyar embereknek, mindennél nagyobb szükségük volt arra, hogy a magyar kormány a rezsicsökkentés mellé álljon, és hogy ezeket az intézkedéseket megtegyük, hiszen a Gyurcsány és Bajnai kormányok szélsőséges gazdaságpolitikájának köszönhetően olyan teher nyomta már a magyar családok vállát, amely szinte elviselhetetlen volt” – mondta Zsigó Róbert.

Az energiahordozók és a közüzemi szolgáltatások árai a következő hónapokban tovább csökkennek. Az év közepétől egyebek mellett a víz- és a csatornadíjak valamint a szemétszállítás is olcsóbb lesz.

Forrás: Hirado.hu

21 hozzászólás “Az uniós statisztikák szerint is szükség van a rezsicsökkentésre” bejegyzésre

  1. ... Grün szerint:

    “Euróban számolva nem különösebben drága a háztartási energia Magyarországon, ám vásárlóerő-paritáson a hazai lakossági áram- és földgáztarifa volt az egyik legmagasabb az EU-tagállamok között 2012 második felében az Eurostat adatai szerint.”
    .
    Ha egy tirgu-muresi család fele annyit fizet mint egy magyar, akkor értem miért nem akar ideköltözni! 😛
    .
    http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ketszer_annyiba_kerul_a_gaz_magyarorszagon_mint_romaniaban.554765.html

  2. felix szerint:

    Nem értek a statisztikákhoz, ezért én arra a következtetésre jutottam, hogy a bér és a nyugdíj szintje alacsony kis hazánkban.
    Szerintem baromi strapás lesz a termékek és szolgáltatások árat egymásután csökkenteni.
    Jobb lenne inkább azt emelni ami alacsony szinten van.
    Persze az is lehet, hogy én látom rosszul a dolgot.

  3. großmutter szerint:

    Kérdem én, hogy a salgótarjáni Szabó család a kormányváltás idején olyannyira jól élt, hogy emelni kellett a rezsiköltségeken?

    Eszerint 3 évvel ezelőtt jobban éltek az emberek, azért emelte a Fidesz több olyan szolgáltatás árát is, ami miatt az emberek többet fizettek ki a rezsire.

    Jól értelmezem?

  4. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    Csak szólok, hogy Romániában többlépcsős energiár-liberalizálási programot vezettek be. Idén is már 10%-kal növelik a gáz és az áram árát, és ezt folytatják. A cél az európai árszint elérése. Arra számítanak, hogy 2017-re a lakossági gázár a jelenleginek a duplája lesz.

    Egyébként meg valóban igaz, hogy “sok cég nem veszi figyelembe a magyarok jövedelmi viszonyait”. Miért venné? A boltban talán olcsóbban adják a kenyeret annak, akinek alacsonyabb a fizetése?

  5. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    A zöld energiától szívja el a pénzt a rezsicsökkentés

    http://index.hu/gazdasag/2013/05/28/a_zold_energiatol_szivja_el_a_penzt_a_rezsicsokkentes/

    “Ebben az évben még biztosan nem alakul át a megújuló energia támogatás, és nem vezetik be a már most is csaknem féléves csúszásban lévő METÁR-t, vagyis a megújuló energiatermelés új támogatási rendszerét, erősítették meg az Energiafocus.hu értesüléseit kormányzati forrásból. Elsősorban a rezsicsökkentés az ok, amiért a zöldenergia nem kaphat egyelőre új ösztönzést.”

  6. ebihal szerint:

    A magyarországi energiaárak az uniós átlag közelében vannak. Ez a dolog lényege.
    Meg lehet erőszakolni az árakat, de az előbb vagy utóbb visszaüt. Az pedig, hogy
    ilyen Zsigók, Gordonok vagy egyebek mit mondanak, részletkérdés.

  7. John Doe szerint:

    Téma… ?! 🙂

  8. nagyapó szerint:

    Eetásak! Ugye milyen nehéz érvelni az ellen, ami mindenkinek jó?
    A cél az, hogy a komcsik által elkótyavetyélt közműveket vegyük/vásároljuk vissza. A közműcégeknek miért szükséges a profittermelés? Elegendő akkora árbevétel, ami fedezi a kiadásokat, felújításokat.
    A polgári kormánynak ezt kell tenni, ezt teszi. Az EU fejlettebb, nem a félgyarmati, országaiban a közösség tulajdonában vannak a közművek (közszolgáltatások).
    Magyarország jobban teljesít!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  9. John Doe szerint:

    nagyapó komcsizik. Mikor ő is az volt mit csinált?

  10. felix szerint:

    John Doe!
    Azt amit most is, helyezkedett.
    Segg közelbe.

  11. ebihal szerint:

    Mit teljesít jobban? 3 év alatt csak süllyedtünk. Kifacsartátok az országot és most
    a kizsigerelt embereknek adtok egy kis alamizsnát?

  12. Bugi szerint:

    Mekkora barom vagy te ebihal. Mert az MSZP alatt az ötszáz megszorítás, fizetéscsökkentés, nyugdíjcsökkentés, adóemelés olyan k.va jó volt, miközben az ország meg mindannak ellenére egyre rosszabb helyzetbe került. Lásd Bajnai kormányzását, amikor a GDP úgy zuhant, mint Gyurcsány népszerűsége miután kiderült hogy nem csinált semmit, csak csalt, hazudott meg trükközött.

  13. Bugi szerint:

    Bezzeg te meg az elvtársaid közben jól éltetek, szétloptátok az országot.

  14. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    Bugipista, Németországban is zuhant Bajnai idején a GDP. Bajnai volt Németországban is a miniszterelnök?
    Tavaly Németországban viszont nőtt, nálunk meg csökkent a GDP. No erre mi a magyarázatod, Bugipista?

  15. felix szerint:

    Bugi! Egyelőre te bizonyítottad be, hogy loptok.
    Maradj inkább csendben.
    Annak meg nézz utána, hogy mikor , hogy alakult a GDP!

  16. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    A hiányt úgy nyomta le az Orbán-rezsim, hogy lenyúlt az emberektől 3000 milliárd magánnyugdíj-megtakarítást, megsarcolta a vállalkozásokat úgy, hogy recesszióba fordult a gazdaság, ezen felül lerohasztotta az oktatást és az egészségügyet. Hát erre tényleg marha büszkék lehetnek!

  17. John Doe szerint:

    …és egy rakás adót bevezetett, amit ugye nem mi fizetünk. Szerintük.

  18. CsepeliNo1 szerint:

    Ez a rezsicsökkentés egy szégyen, ez is azt mutatja, hogy megbukott ez a kormány, ahogy a rezsicsökkentés is!
    MERT!
    Nem rezsicsökkentés kell ide (kéne), hanem megélhetést biztosító bér (kereset)!
    De nem ezeknek a kretén Fideszeseknek! Nem olyanoknak, akik a hozzáértés bármiféle lángja nélkül veszik fel a több százezres, vagy milliós fizetést, mert Ő barát, rokon, stb…

    DE BEZZEG A KOMMUNISTÁK!
    Igaz

  19. Vátesz szerint:

    CsepeliNo1, nem te leszel Mahartos Pista cseretársa? Szegény nem érti, hogy akinek jövőbeli tervei vannak, nem írogathat akármit a csepelinfón, mert “bármit amit mond, felhasználható Ön ellen” a választási kampányban! 😀

  20. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    Mahartos ám a nénikéd, az a hernyótalpas, az!
    Kurva anyád Vátesz!

  21. ebihal szerint:

    Bugi!
    Mondtam már, hogy nem vagy vitapartner! Egy senki vagy.

Itt lehet hozzászólni !