Villamosvonal fejlesztés Budapesten – kiírták a tendert a második szakaszra

BKK, Iho.hu, Csepel.info

Évtizedek óta nem látott fejlesztési projekt zajlik Budapesten (kép: BKK)

A BKK kiírta a tendert az 1-es villamos felújításának második szakaszára. Az első szakaszra (Kerepesi út–Bécsi út felújítása) már fut a közbeszerzés, a villamosjárat déli hosszabbításával egy időben azonban a pálya és a megállók korszerűsítésére is szükség van. A vonal másik feléhez hasonlóan megújulnak a megállók is a Hős utcától a Közvágóhídig, és azonos paraméterek alapján épülnek ki az új, Fehérvái útig tartó szakaszon is.

A peronmagasság egységesen 26 centiméter lesz a sínkorona fölött, a Nádorkerti útnál és a Budafoki útnál az aluljáró lépcsői mellett liftek, a Közvágóhídnál rámpák épülnek. Emellett megújulnak a perontetők, a hangosító berendezések, a padok, a támaszkodók, a hulladéktárolók és az utastájékoztatás is.

A már meglevő pálya több helyen korszerűsítésre szorul. A Kőbányai út kereszteződését az eddigi enyhén íves helyett egyenesre cserélik, szintén átépül a Mester utcai átszelés. Új forgalmi vágánykapcsolatot helyeznek el az Elnök utcánál, a Soroksári úti híd és a Közvágóhíd között dilatációs szerkezetet helyeznek el.

A Közvágóhíd és a Fehérvári út közötti 3,2 kilométeres új szakaszon a Nádorkerti útnál, a Budafoki útnál, a Hauszmann Alajos utcánál, a Hengermalom útnál és a Fehérvári útnál épül új megálló. Visszafogási lehetőség a Budafoki útnál készül. Az új pálya építésénél a jelenleg érvényben levő ötven kilométer per órás sebességkorlátozás alól felmentést kérnek, a Rákóczi hídon hatvannal mehetnek a villamosok. A Szerémi úton és a Hengermalom úton füves burkolatú pálya épül. Az új pályán új villamosok is közlekednek majd: a kiírt, majd háromszor halasztott villamosprojekt egy része a majdan itt járó, 52-56 méteres kocsikról szól.

A tenderre az ajánlatokat július 4-ig tehetik meg, szerződéskötésre nyár végén kerülhet sor, az építési munkák várhatóan 2014 tavaszától 2015 első félévéig tartanak majd. A kivitelezés az 1-es, 3-as villamosvonalak fejlesztéséről szóló projekt része, amely 6,08 százalék önrész mellett 93,92 százalék uniós támogatásból valósul meg, összesen mintegy 41 milliárd forintból.

iho.hu

12 hozzászólás “Villamosvonal fejlesztés Budapesten – kiírták a tendert a második szakaszra” bejegyzésre

  1. mind_the_gap szerint:

    Egy hetes cikk, jó reggelt!

  2. Gordon szerint:

    20 éven át nem tudták megvalósítani a maffiabaloldal.
    1 hét ide vagy oda nem számít.

  3. mind_the_gap szerint:

    Hogy állunk a gerincút 2. részével?

  4. Gordon szerint:

    1996-ra kellett volna elkészülnie az útnak. Végül a Fidesz alatt készült el az út első része (2012 vége).

    A gerincutazás megint ugyanaz mint a villamos: 20 éven át nem tudta megvalósítani a maffiabaloldal, a Fidesz viszont igen. Most mégis megy a lokális követelődzés és s.arkavarás.

    Közben meg egyre többen vannak a szegedi Csillagban a maffiabaloldal részéről.

  5. nagyapó szerint:

    mind_the_gap! Minek a gerincút 2? Olyan eltolt beruházás lenne, ami a szocikra jellemző. Hasonlatos a kerékpárúthoz, ahol a critical mass szívja a teherautók kipöfögő gázát.
    Az ipari terület teherjárművel megközelíthető é-ról a gerincútról, d-ről a Salak úton. Minek a sok száz kisajátítás, a vele járó gondokkal? Kell a gerincút 2?
    Arra viszont kíváncsi vagyok, hogy a 3-as hogyan jönne Csepelre?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  6. Jeniszej szerint:

    Csepel hol van a Térképen?
    )) 😀 ((

  7. mind_the_gap szerint:

    Szerintem se kell, már a mostani gerincút sem kellett volna. De ha már van, akkor jó lenne használni. Az erdősortól eljutni a betű utcáig tovább tart, mint végigmenni a remekműn. Ezért gondoltam, hogy nem ártana még egy kicsit csiszolgatni a dolgon..
    Amúgy a Rákóczin kinek az ötlete volt a facsemetéket közvetlen az út mellé tenni? Így esélye sincs, hogy 2×2 sávos legyen legalább a lámpás útig. Mert ez esetben tényleg felesleges a Gerinc2..

  8. felix szerint:

    Szemétláda!
    Mi az, már nem is kell a büszkeségetek?

  9. John Doe szerint:

    Gordonkám, köze nincs a fidesznek az úthoz. Miért és kinek hazudozol? Ebből sem lesz semmi. A 4-es metroval mi van, dagadtkám?

  10. nagyapó szerint:

    John Doe! Sajnos a Fidesznek kevés köze van az úthoz. Nem ők tervezték. Apropó, John Doe ki tervezte, mennyiért és kikhez közeli cég? Kérem a választ!
    Tóth és Demszky jól elleveleztek vagy 10 évig, semmi nem történt. A végén Németh Szilárnak kellett fellépni, hogy befejeződjön a kisajátítási herce-hurca.
    Ugyanilyen volt a helyzet a 4-es metrónál (’14-ben befejezik), a Tüskecsarnoknál, A Cet-nél, stb.
    A szocik indították, lerabolták, abbahagyták. Nekünk kell befejezni.
    Az ellopott pénz, az adófizetők pénze, a MI pénzünk.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  11. felix szerint:

    hazudsz, mint a vízfolyás.

  12. John Doe szerint:

    nagyapó, akkor volt egy hozzájuk közeli banda cégestül, most meg van egy ezekhez közeli banda cégestül és még sok más. Hallgatni arany! 😉

Itt lehet hozzászólni !