Polgári védelmi eskütétel Csepelen: 32-en tettek fogadalmat

Csepel.hu

Ünnepélyes keretek között 32-en tettek esküt a polgári védelmi szolgálat csepeli önkéntesei a polgármesteri hivatal nagytanácstermében május 23-án.

Ez alkalomból a megjelent vendégek között köszöntötték Borbély Lénárd alpolgármestert, országgyűlési képviselőt, Morovik Attila alpolgármestert, Valenta Lászlót, a Belügyminisztérium ellenőrzési főosztályvezetőjét, Varga Ferenc tűzoltó dandártábornokot, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóját, Keresztesy Árpádot, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási osztályvezetőjét, Palotai Zsolt Gábor tűzoltó ezredest, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettesét, Pócsik Attila tűzoltó alezredest, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság dél-budai kirendeltségvezetőjét, Csepregi Péter tűzoltó őrnagyot, polgári védelmi főfelügyelőt, valamint Papp Péter rendőrezredest, a XXI. kerületi Rendőrkapitányság vezetőjét és Galgócz-Deák Antalt, a XXI. Kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság vezetőjét.

Borbély Lénárd alpolgármester ünnepi beszédében az egységes állami katasztrófavédelmi szervezet 2012. január 1-jei megalakulására hívta fel a figyelmet, melynek alapvető feladata a lakosság élet- és vagyonbiztonságának védelme. Kiemelte, hogy a hivatásos szervezeten túl minél nagyobb számú önkéntesekre van szükség. A polgári védelmi kötelezettség Magyarországon minden olyan 18. életévét betöltött személyt érint, aki még nem érte el a mindenkori öregségi nyugdíjkorhatárt.

Az alpolgármester hangsúlyozta: „A jövőben a magyar emberek biztonsága három pillérre épül, amelyek közül az első egy erős állami pillér. A második az állampolgárok bevonhatósága jelenti: a jogszabályok értelmében köteles szolgálatba állíthatók az emberek, akik szaktudása baj idején a védekezés érdekében bevethető. A harmadik pillér a katasztrófavédelmi szervek vállán nyugszik. Egy biztonságosabb Magyarország megteremtése a hivatásos, az önkéntes polgári védelmi szervezeteken túl, a köteles polgári védelmi állomány személyes példamutatásán, teljesítményén és etikus magatartásán múlik” – tette hozzá.

Ezután a katasztrófavédelmi törvény által megfogalmazott esküt a kerületben 32 állampolgár tette le, akik mostantól a polgári védelmi szervezet törzsének beosztottjai.

Az eskütételt követően Varga Ferenc dandártábornok szólt az ünneplőkhöz. Fővárosi szinten példaértékűnek nevezte, hogy Csepel önkormányzata élen járt a polgári védelmi szervezet megalakításában. Tavaly mintegy 2000 adatkérő lapot küldte ki a lakosoknak, melyet 1600-an küldtek vissza. Ahogy a dandártábornok beszédében fogalmazott: ebből a létszámból könnyű volt megalapítani az előírt 500 fős létszámú polgári védelmi szervezetet.

Az újonnan esküt tevők feladata a jövőben – a megfelelő elméleti és gyakorlati oktatás után – településük segítése lesz bármilyen ipari vagy természeti katasztrófa esetén. Az ünnepség végeztével megkezdődött a polgári védelmi szolgálatosok szakmai felkészítése Csepelen.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !