Soltész: Több százezer ember maradhat ellátatlanul

MTI, Magyar Nemzet

A szocialista kormány újabb, ezúttal nyáron tett ígéretét szegi meg, ugyanis 3,6 milliárd forintot nem akar, nem hajlandó kifizetni a gyógyászati segédeszközök támogatására – jelentette ki Soltész Miklós. Ennek következményeként több százezer ember maradhat ellátás nélkül.

Mint elhangzott, 2006 és 2008 között a gyógyászati segédeszközökre szánt támogatások összege mintegy 30 százalékkal csökkent. Soltész Miklós tájékoztatása szerint ez annyit jelent, hogy a költségvetés idén 42,7 milliárd forintot irányzott elő a gyógyászati segédeszközök támogatására, holott ez az összeg jóval 50 milliárd forint felett volt néhány évvel ezelőtt.

A 2006 és 2008 közötti időszakban jelentősen csökkent az ellátottak köre, ami azt jelenti, hogy „nagyságrendileg több mint fél millió honfitársunk esett ki a támogatási rendszerből” – mondta el az ellenzéki politikus. További következményként említette, hogy egyre több olyan fogyatékkal élő ember van, aki nem tudja kifizetni a számukra felírt receptet, és nem is ismeri ennek tartalmát, mivel nem áll rendelkezésre mindenütt termékismertető, nincsenek termékbemutatók.

Soltész Miklós szerint megszorították a fogyatékos emberek életét, másrészt pedig ismét az időseken spórolnak. „Hiába próbálják azt mondani, hogy kedvenc társadalmi csoportjuk a nyugdíjas, látványosan néha olyan döntést hoznak, mintha támogatnák őket, suttyomban viszonyt visszafogják a támogatásokat” – fogalmazott a politikus.

A Fidesz-KDNP azt javasolja, hogy állítsák vissza a 2006. évi támogatási szintet a gyógyászati segédeszközök terén, ami megegyezik az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) elképzeléseivel is. Az ellenzéki képviselő fontosnak nevezte az adminisztratív költségek csökkentését, valamint azt, hogy biztosítsanak a betegeknek könnyen hozzáférhető termékismertetőket a gyógyászati segédeszközökről, mivel ezek hiányában sokan nem váltják ki azokat, nem tudják megítélni azok tényleges hasznosságát.

Gondot okoz az is, hogy korábban a recepteket a háziorvosok is felírhatták, ma már csak szakorvosok tehetik ezt meg. Van akinek 30-50 kilométert is utaznia kell azért, hogy szakorvossal kiírassa a neki szükséges receptet vagy gyógyászati segédeszközöket – jelentette ki Soltész Miklós.

A képviselő tájékoztatott arról, hogy 2007-ben ő és Csáky András is 1-1 kérdést intézett az akkori egészségügyi miniszterhez a hallókészülékek támogatásával kapcsolatban. S ennek egy év múlva meg is lett az eredménye – mutatott rá a Fidesz-KDNP frakciószövetség népjóléti kabinetjének vezetője: 50-70 százalékkal emelkedett a hallókészülékek támogatásának mértéke. Ezért a politikus reméli, hogyha minél többször felemelik a hangjukat a szakemberek és az ellenzéki politikusok a kormányzat ésszerűtlen és rossz döntései ellen, akkor annak remélhetőleg meg is lesz a látszata – zárta sajtótájékoztatóját Soltész Miklós.

mno.hu

Egy hozzászólás “Soltész: Több százezer ember maradhat ellátatlanul” bejegyzésre

  1. baniko21 szerint:

    Hát meg is kell emelni a hangunk, lehetőleg úgy, hogy az illetékesek
    dobhártyája megszakadjon. Szégyen gyalázat, hogy a gyámolitásra szo-
    rulóktól vesznek el. Nem elvenni kell a rászorulóktól, hanem onnan ad-
    ni, ahol sok van.

Itt lehet hozzászólni !