Erőss Zsolték meghódították a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsát

MNO

Erősséknek már „csak” két nyolcezres csúcs maradt hátra a tizennégyből

Feljutott Erőss Zsolt és Kiss Péter a nepáli Kancsendzönga 8586 méter magas csúcsára – közölte Vincze Szabolcs, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció sajtófőnöke hétfőn.

A magyar hegymászók ezzel már a világ 12, nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsát hódították meg a 14 közül. A sikeres csúcstámadás hírét a Kancsendzönga alaptáborában tartózkodó Kollár Lajos hegymászóra hivatkozva közölte a sajtófőnök. Vincze Szabolcs tájékoztatása szerint Erőss Zsolt és Kiss Péter több mint 24 órás mászás után érte el a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsát, magyar idő szerint hétfő délután egy óra felé.

A műlábas Erőss Zsoltból, Kollár Lajosból, a gyöngyösi Kiss Péterből és a szlovák Jaroslav Dudkából álló csoport március 27-én indult el Budapestről a hegycsúcs oxigénpalack nélküli meghódítására. Erőss Zsolt arról szólt az induláskor, hogy a hegy megmászásánál nehézséget okozhatnak a lavinaveszélyes, hosszú és mélyhavas lejtők. A vele együtt a csúcsra feljutó Kiss Péter már korábban megmászta az Alpok valamennyi négyezer méternél magasabb csúcsát, illetve egyedül vette be a Tátra főgerincét.

Magyarok a világ nyolcezresein elnevezésű expedíciósorozatot Kollár Lajos, Erőss Zsolt és Mécs László indította el a 2002-es sikeres Everest-mászás után azzal a céllal, hogy a világ mind a 14 nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsára jusson fel magyar hegymászó. A „nyolcezresek” közül immár csak az Annapurna és a K2 van hátra.

A Kancsendzönga első, 1955. május 25-i meghódítása George Band és Joe Brown nevéhez fűződik. A csúcsot szentként tisztelő helyi lakosság vallását tiszteletben tartva a brit expedíció tagjai megálltak néhány méterre a tényleges csúcstól. A legtöbb sikeres csúcshódító azóta is követi ezt a hagyományt.

Forrás: MNO

3 hozzászólás “Erőss Zsolték meghódították a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsát” bejegyzésre

  1. "?!" szerint:

    EMLÉKEZTETŐ:

    Ma van a Magyar Honvédelem Napja!

    Az 1848-49-es magyar szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontjaként 1849. május 21-én Görgey Artur honvédtábornok vezetésével a honvédsereg három hetes ostrom után visszafoglalta Buda várát.
    Ennek emlékére 1992-től a kormány határozata alapján e napon ünnepljük a Magyar Honvédelem Napját.

    Ma van a 97 évfordulója annak, hogy 1916. május 21.-én elhunyt Görgey Artur honvédtábornok!

  2. ... Grün szerint:

    “Erőss Zsolt és Kiss Péter fáradt és nagyon le van gyengülve, ezért segítséget kell küldeni eléjük. A mentést most szervezik. A csapatnak minél előbb biztonságban kell lennie, hogy a monszun miatt legkésőbb május 25-én elindulhasson lefelé a hegyről.”
    .
    Miért nem csúsznak le?! Mi magyarok abban nagyok vagyunk!
    .
    http://most.444.hu/2013/05/21/bajban-vannak-eross-zsoltek/

  3. Perspektíva? szerint:

    Sorsával játszik, pedig kapott már elég mélyreható figyelmeztetést. Úgy látszik nem volt elegendő.

Itt lehet hozzászólni !