Élő Duna-szennyvíztisztítás Csepelen

MIX online

Ma már a budapesti szennyvíz 95 százalékát megtisztítják a csepeli üzemben, így a Duna is egyre tisztább, kezd újjáéledni az állat- és növényvilága. A Budapesti Szennyvíztisztítási Kft állandó kapcsolatot épített ki osztrák és svéd szakemberekkel, hogy az üzemeltetésnél a legújabb módszereket alkalmazzák, s hatékonyan működtessék a rendszert.

A Budapesti Szennyvíztisztítási Kft., működésének megkezdése előtt a budapesti szennyvíznek mindössze 50%-át tisztították. A 2010 augusztusa óta működő szennyvíztisztító telep révén az 50%-os arány 95%-ra emelkedett, ennek hozadékaként a Duna növény- és állatvilága kezd újraéledni, amely nem csak Budapest lakosságának előny, hanem a Duna mentén élő minden embernek, a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig. A telepet Budapest Főváros Önkormányzata hozta létre egy Európai Uniós projekt keretében. A szennyvíz jelenleg Budapest budai oldalán fekvő területek nagy részéről és a pesti oldal belvárosi részéről érkezik.

Az ökoszisztéma visszaállítása

A széles körű „Élő Duna” program több olyan környezetvédelmi infrastrukturális projektet foglalt magában, melyeknek célja Magyarország támogatása az európai vízminőségi normák elérésében, a vízszennyezés csökkentése és a Duna gazdag és élő ökoszisztémájának helyreállítása.

A telep vezetőinek és szakértőinek innovatív szemléletmódja fókuszában az energia-optimalizálási lehetőségek, az energiafogyasztás csökkentése, a szennyvíziszapból kinyert biogáz elégetésével saját maga által előállított bioenergia mennyiségi növelése áll. A kapcsolt energiatermelés hatékony üzemeltetésének és az optimalizálásoknak köszönhetően 2011-ben a villamos energia felhasználás terén összesen 604 millió Ft nettó megtakarítás jelentkezett és ebben nincsenek számszerűsítve a másodlagos hatások, mint az üvegházhatás csökkentése. A társaság a 2012 évi teljes energia szükséglete 59%-át fedezte saját előállítású energiával.

A Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep nem csak a legnagyobb ilyen típusú létesítmény Magyarországon, hanem forradalmi megoldásokat alkalmaz környezetbarát, és a fizikai, kémiai és biológiai tisztítás elemeit ötvöző, zárt technológiája révén. A 350.000 m3/nap biológiai szennyvíztisztítás kapacitású üzem átlagosan 220.000 m3 szennyvizet kezel naponta, amely 1,6 millió ember szennyvízének felel meg.

Egységes csatornahálózat

A budapesti csatornahálózat egyesített hálózat, amely azt jelenti, hogy a csapadékvizet és a szennyvizet ugyanaz az infrastruktúra gyűjti össze. Esős hónapokban a rendszer e jellegénél fogva nagy mennyiségű szilárd anyag mosódik be a csatornahálózatba. Emiatt rendkívül sok szilárd lebegő szemcse jut a szennyvíztisztító telepre, ami egyben jelentősebb hidraulikai terhelést és nagyobb energiafogyasztást is eredményez. A telep a lehető legjobb szennyvíztisztítási technológiát eredeti módon alkalmazza: a projekt eredményeként egy teljesen zárt (tetővel fedett) üzem került kialakításra, amely egészen egyedi műszaki megoldások alkalmazását tette szükségessé. A fedett üzemterületnek köszönhetően az üzemet még „zöldebbé” lehetett tenni a biológiai tisztítási technológiát magában foglaló épület tetejének növényzettel való beültetésével.

Az üzem szennyvíztisztítási technológiája három fő részből áll: az előtisztításból, a biológiai kezelésből és a hulladékok kezeléséből. Az első két rész feladata a víz kezelése, míg a végtermékeket kezelő technológiák biztosítják, hogy megfelelően történjen a folyamatból távozó szilárd anyagok (rácsszemét, homok, zsír és a szennyvíziszap) kezelése és felhasználása. A cég komoly hangsúlyt fektet az innovációs tevékenységekre, kezdve a telep mindennapi életét befolyásoló folyamatoktól a hosszú távú stratégiai feladatokig.

Európa egyik legkorszerűbb és Magyarország legnagyobb szennyvíztisztító létesítményének üzemeltetője aktív szerepet vállal az innováció területén, így számos területen átfogó innovációs tevékenységet folytat. A cég vezetői a szennyvíztisztító telep üzemeltetésében jelentős beruházási tevékenységgel és intenzív fejlesztésekkel, valamint új technológiák, üzemeltetési módszerek meghonosításával segítik az üzemeltetés hatékonyságának növelését.

Szakképzett hazai munkaerő

A cég a megfelelő szakképzett munkaerő biztosítása érdekében szoros együttműködést alakított ki a Budapesti Műszaki Egyetemmel, ahonnan a telephely üzemeltetéséhez szükséges elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkező végzős hallgatókat, valamint doktorandusz jelölteket toborozza.

Nemcsak hazai, hanem nemzetközi kapcsolatok, együttműködések révén is igyekszik tudását, tapasztalatát növelni, és mindezeket a hazai gyakorlatban is meghonosítani és bevezetni. 2012-ben szoros szakmai együttműködést alakított ki Bécs városának szennyvíztisztító telepét üzemeltető EBS céggel, akikkel folyamatos összehasonlítják eredményeiket, számadataikat. Svéd szakemberekkel is folyamatos a konzultáció, akik számos nemzetközi információval és referencia adattal rendelkeznek, amelyek nagy segítséget nyújtottak módosított üzemeltetési módszerek bevezetésében, technológiai rendszerek optimalizálásának megkezdésében, újítások kialakításában, valamint azok helyességének és megfelelőségének igazolásában.

Az élhető jövő alakítása, valamint a környezetkárosítás további csökkentése érdekében a cég  beszállító-értékelési rendszert vezetett be. S nemcsak a beszerzett termék, vagy szolgáltatás minőségét vizsgálják, hanem a beszállító hozzáállását is olyan kérdésekhez, mint a fejlesztési javaslatok, fenntarthatóság, vállalati etika és társadalmi felelősség. Ez különösen fontos a telepen használt vegyi anyagok beszállítói és a tisztítás maradékaként megmaradó szennyvíziszapot elszállító vállalkozók esetében.

A Budapesti Szennyvíztisztítási Kft. arra törekszik, hogy valamennyi tevékenységét, az érdekeltekkel meglévő minden kapcsolatát környezetbarát, etikus és társadalmilag felelős módon kezelje, miközben Budapest szennyvizének a lehető legmagasabb minőségi színvonalon megvalósított tisztításán dolgozik nap mint nap.

Forrás: MIX online

Egy hozzászólás “Élő Duna-szennyvíztisztítás Csepelen” bejegyzésre

  1. "?!" szerint:

    Vajon miért hallgat a rezsi-rikkancsunk annak a szennyvíz-elvezetési díjnak (köznyelven: csatornadíjnak) a csökkentéséről, amely díjat a 2010. októberi választás óta már 26,5 %-kal emelt meg a fülkeforradalmár többségű Fővárosi Közgyűlés mint árhatóság?

    Vajon meddig húzzák még az időt, és meddig sarcolják az állítólag extraprofitot tartalmazó csatornadíj érvényben tartásával a fővárosi lakosságot a mindig más szerszámával csalánt verő és mindig más tollával ékeskedő fülkeforradalmárok?

    Ennek a díjnak a 10 %-os csökkentéséről szóló határozatot már a rezsicsökkentési cirkuszi műsor első napjaiban meghozhatta volna a fülkeforradalmár többségű Fővárosi Közgyűlés, ha valóban a lakosság érdekeit tartanák a legfontosabbnak, de úgy tűnik, hogy csak kábítják a népet, és a lakosság érdekénél sokkal fontosabbnak tartják azt, hogy a rezsicsökkentés bevezetésének a késleltetésével minimalizálják a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő cég árbevétel-kiesését!

Itt lehet hozzászólni !